avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... ACCESIUNE - Refuz autentificare la notar si inscriere ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

ACCESIUNE - Refuz autentificare la notar si inscriere in Carte Funciara a Acordului de Mediere

Speta:
Bulversati de "Uite/ Nu e!" Noul Cpc de la 1/15 februarie / 15 iulie, la sfarsitul lunii ianuarie 2013, partile A si B au decis sa ia taurul de coarne si sa mearga direct la mediator, ca sa nu mai piarda vremea asteptand sa se hotarasca guvernul ce si cum..
Prentiile lui A: intrucat i-a construit, pe baii sai, lui B, o mansarda pe imobilul proprietatea acestuia, iar B nu mai vrea sa ii restituie sumele cheltuite, A ameninta cu judecata. Cere fie banii inapoi, fie sa intre in proprietatea mansardei.
Apararile si pretentiile lui B: zice ca A nu justifica toata suma ceruta prin facturi si chitante, si ca in plus, A a construit in absenta sa, fara autorizatie de constructie, astfel incat A fiind de rea-credinta, e de acord sa-i restituie lui A doar 1/2 din sumele cheltuite si invoca accesiunea imobiliara in baza lui 584 al.2 C.Civ.
A si B se intalnesc la mediator, care le propune sa faca o expertiza extrajudiciara prin care sa se stabileasca valoarea materialelor de constructie folosite la ridicarea mansardei. Se face raportul, care indica o suma aproximativ egala cu cea ceruta de A.
Partile incheie Acordul de Mediere, prin care A e de acord sa primeasca 1/2 din suma stabilita de expert iar in schimb B sa devina proprietarul mansardei.
In baza art. 58 al.4 din lg. 192/2006 (a medierii) si a art. 589 C.civ (obligativitatea autentificarii actului in situatia transferului unui drept de proprietate pentru a fi inscris in Cartea Funciara), mediatorul trimite partile la notar pentru autentificare si inscrierea in Cartea Funciara.
Si aici incepe beleaua: niciun notar din cei circa 15 contactati (in Bucuresti) nu vrea sa autentifice actul, pe motiv ca acordul dintre parti nu poate da nastere unui drept de proprietate.
Al 16-lea notar accepta sa autentifice, contra unei taxe la valoarea mansardei rezultata din expertiza, dar amana problema nestiind daca actul poate fi inscris in Cartea Funciara. Cere lamuriri la CF si astazi vine cu raspunsul: Nu se poate intabula in CF o accesiune imobiliara facuta intre parti prin Acordul de mediere !!

Cunoasteti vreun caz in care s-a autentificat la notar + intabulat o accesiune validata prin Acord de Mediere ??

A si B sunt acum la avocat, care le propune o actiune de pronunare a unei hot. judecatoresti care sa consfinteasca intelegerea partilor, fie pe 271 actualul C.pr.civ, fie pe 432 Noul C.pr.civ, dupa 15 februarie.
Problema lor e ca au platit deja onorariul de succes la mediator, reprezentand taxa + procent la valoarea pretentiilor, plus onorariu expert. Si au mers la mediator tocmai ca sa nu piarda vremea prin tribunale....
Mediatorul da din umeri, spune ca el si-a facut treaba, el a ajutat partile sa ajunga la o intelegere.....
In situatia in care Acordul de Mediere ajunge tot la instanta, la fel de bine puteau sa faca o tranzactie extrajudiciara care nu ii costa nimic, tot act sub semnatura privata era, si tot la instanta mergeau sa o recunoasta.
Sugestii, solutii din experientele Dvs. profesionale ?
Multumesc anticipat.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin

Stimate Moderator Legally_aid,
"macar acel mediator n-a mai avut cum sa le spuna prostii oamenilor....."
Cred ca la expresia asta, folosita de mine, va referiti. Era o formulare la modul general, ivita ca replica la cazul particular al comentariului facut mai sus de un mediator, mediator la care daca A si B ar fi ajuns, n-ar fi incheiat niciun Acord de Mediere, avand in vedere ca lui B i s-ar fi spus ca nu are drept de proprietate asupra mansardei....
Am aratat inca din deshiderea topicului ca Acordul este perfect incadrat in legalitate, iar topicul meu a ridicat exact aceasta problema, ca un Acord ok facut la un mediator ok nu este primit de notari si Cartea Funciara, partilor ramanandu-le, se pare, doar varianta instantei pentru hotarare de expedient, la care putea apela fara sa mai treaca pe la mediator, adica fara costuri suplimentare...
Deci, nu am formulat sub nicio forma vreo critica la adresa mediatorului care a incheiat Acordul, desi ar fi putut sa fie informat asupra faptului ca Acordul sau nu este primit de notari, cel putin in Bucuresti. (asta intrucat medierea, in principal, are drept scop servirea interesului partilor intr-o modalitate mai rapida, cu costuri mai mici, si cu eliminarea stadiilor procesuale din instanta, corect? )
Cat despre ceea ce s-a mediat: Acordul nu a vizat doar suma de bani, ci si acceptul lui A ca B sa devina proprietar, pentru ca B s-ar fi indreptat oricum ulterior in instanta impotriva lui cu aceasta cerere.
Cu privire la enuntul Dvs: "proprietarul putând să-şi intabuleze proprietatea dacă obţine autorizaţie în condiţiile legii", raspunsul este acelasi dat Dlui mediator de mai sus: accesiunea imobiliara nu are nicio legatura cu autorizatia de constructie.
Oricum, multumesc pentru comentariu.

Ramane intrebarea initiala: cunoaste cineva un caz concret de autentificare la notar+intabulare in Bucuresti a unui Acord de Mediere privind transferul dreptului de proprietate?

Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin



Stimate domn avocat Niculescu - Gorpin, nu neg ca B are drept de proprietate prin accesiune. Insa un drept de proprietate nu poate fi intabulat in cartea funciara prin simplu fapt ca exista ( acel drept ). Trebuiesc respectate anumite conditii impuse clar prin legea 7 / 1996 ( cu toate modificarile ei ulterioare ) si prin ordinul nr 634 / 2006 al directoului general al ANCPI.
De exemplu, daca o persoana isi construieste o constructie fara autorizatie pe un teren aflat in proprietatea sa exclusiva, este in mod evident proprietar si pe teren si pe constructie. Dar dreptul de proprietate asupra acelei constructii nu va putea fi intabulat pana cand nu se va obtine Autorizatia de construire si Procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor. Mai mult, este necesara si o documentatie cadastrala actualizata.
Mai mult, rog sa va documentati putin mai bine in legatura cu timbrajul unei actiuni depuse in vederea obtinerii unei hotarari de expedient.
As mai avea o intrebare, daca se poate. Despre ce fel de imobil discutam? Despre un teren cu o casa?

Cu stima,
Mediator Maria S. Raduc
Stimata Doamna Mediator Maria S.Raduc,
Nu intentionez sa intru intr-o polemica cu Dvs pe institutia accesiunii imobiliare si nici sa tin prelegeri de drept imobiliar. Va sugerez cu respect daca aveti curiozitatea sa cercetati, chiar si pe internet, hotarari judecatoresti de intrare in proprietate prin accesiune imobiliara. Veti gasi sute de mii de exemple si poate va veti convinge ca aceasta institutie juridica n-are de-a face cu autorizatia de constructie. Si in acest fel va veti putea sfatui corespunzator eventualii clienti aflati intr-o situatie similara. Nu fac aceste precizari in mod special pentru Dvs., ci pentru situatia in care alti utilizatori ai forumului, aflati in cautarea unui raspuns, vor citi acest topic, si as dori ca si ei sa fie corect informati d.p.d.v. juridic si nu indusi in eroare.
Cat despre taxa de timbru la hotararea de expedient privind un drept de proprietate imobiliar, acestea se calculeaza la valoarea constructiei.
Si ultimul raspuns: am precizat la deschiderea topicului despre ce imobil este vorba.
Si, repet, subiectul topicului nu este accesiunea imobiliara.
Cu stima,
Av.Niculescu-Gorpin
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2013
Av. NICULESCU-GORPIN, Avocat
Birou_de_Mediator a scris:

Am intalnit cazuri de Acorduri de mediere privind accesiunea incuviintate de instanta, prin hotarare de expedient. Exemplu dosarul 12247/215/2011, judecatoria Craiova (portalul instantelor de judecata). Exista deja tiparita, o Colectie de hotarari judecatoresti pronuntate in materia medierii si in consecinta putem gasi informatiile de rigoare rapid, in schimb colaborarea cu UNNPR in privind furnizarii de statistici privind obiectul Acordurilor de Mediere autentificate, nu functioneaza inca.
O sa ma interesez si la alti colegi mediatori in privinta spetei dvs.



Doamna Mediator,
Dosarul indicat de Dvs. este o incuviintare a executarii silite. Puteti va rog sa verificati nr. dosarului si sa mi-l mai dati odata?
Multumesc.
Cu stima,
Av.Niculescu-Gorpin

Judecătoria CRAIOVA
DOLJ
Dosare
Informaţii detaliate despre dosar

Numãr unic dosar: 12247/215/2011
Înregistrat în data de: 21.04.2011
Obiect dosar: încuviinţare executare silită
Materia juridicã: Civil
Stadiu procesual: Fond
Părţi: BEJ MORARU CLAUDIU IONUŢ : Petent
BRD GSG : Creditor
OACA ANI MARIA : Debitor

CÃI DE ATAC:
Tip acţiune Data declarare Cine declara
Pagina 1


TERMENE DE JUDECATÃ:
Data Detalii
28/04/2011 Civil
Solutie: admite cererea
Pagina 1


Stimate domnule avocat Niculescu, cu scuzele de rigoare pentru inducerea in eroare, revin cu numarul de dosar corect: 12447/215/2011 (o cifra gresita).

Alte discuții în legătură

Partaj eliniste eliniste sunt divortata din 1994, dar nu am facut partaj .sotul ar fii de acord sa renunte la partea lui din apartament, dar cum se procedeaza mai simplu? (vezi toată discuția)
Mediatorul refuza comunicarea obiectului disputei pana la semnarea ctr.de mediere Av. NICULESCU-GORPIN Av. NICULESCU-GORPIN Cu deosebit respect, adresez o intrebare practicienilor mediatori activi pe acest forum: Cum procedati daca cel pe care il informati legal despre deschiderea ... (vezi toată discuția)
Forma nescrisa a acordului de mediere Av. NICULESCU-GORPIN Av. NICULESCU-GORPIN [b]Cum se poate face dovada ulterioara a incheierii unui Acord de Mediere nescris, in situatia in care petentul revine ulterior cu aceleasi ... (vezi toată discuția)