avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... ACCESIUNE - Refuz autentificare la notar si inscriere ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

ACCESIUNE - Refuz autentificare la notar si inscriere in Carte Funciara a Acordului de Mediere

Speta:
Bulversati de "Uite/ Nu e!" Noul Cpc de la 1/15 februarie / 15 iulie, la sfarsitul lunii ianuarie 2013, partile A si B au decis sa ia taurul de coarne si sa mearga direct la mediator, ca sa nu mai piarda vremea asteptand sa se hotarasca guvernul ce si cum..
Prentiile lui A: intrucat i-a construit, pe baii sai, lui B, o mansarda pe imobilul proprietatea acestuia, iar B nu mai vrea sa ii restituie sumele cheltuite, A ameninta cu judecata. Cere fie banii inapoi, fie sa intre in proprietatea mansardei.
Apararile si pretentiile lui B: zice ca A nu justifica toata suma ceruta prin facturi si chitante, si ca in plus, A a construit in absenta sa, fara autorizatie de constructie, astfel incat A fiind de rea-credinta, e de acord sa-i restituie lui A doar 1/2 din sumele cheltuite si invoca accesiunea imobiliara in baza lui 584 al.2 C.Civ.
A si B se intalnesc la mediator, care le propune sa faca o expertiza extrajudiciara prin care sa se stabileasca valoarea materialelor de constructie folosite la ridicarea mansardei. Se face raportul, care indica o suma aproximativ egala cu cea ceruta de A.
Partile incheie Acordul de Mediere, prin care A e de acord sa primeasca 1/2 din suma stabilita de expert iar in schimb B sa devina proprietarul mansardei.
In baza art. 58 al.4 din lg. 192/2006 (a medierii) si a art. 589 C.civ (obligativitatea autentificarii actului in situatia transferului unui drept de proprietate pentru a fi inscris in Cartea Funciara), mediatorul trimite partile la notar pentru autentificare si inscrierea in Cartea Funciara.
Si aici incepe beleaua: niciun notar din cei circa 15 contactati (in Bucuresti) nu vrea sa autentifice actul, pe motiv ca acordul dintre parti nu poate da nastere unui drept de proprietate.
Al 16-lea notar accepta sa autentifice, contra unei taxe la valoarea mansardei rezultata din expertiza, dar amana problema nestiind daca actul poate fi inscris in Cartea Funciara. Cere lamuriri la CF si astazi vine cu raspunsul: Nu se poate intabula in CF o accesiune imobiliara facuta intre parti prin Acordul de mediere !!

Cunoasteti vreun caz in care s-a autentificat la notar + intabulat o accesiune validata prin Acord de Mediere ??

A si B sunt acum la avocat, care le propune o actiune de pronunare a unei hot. judecatoresti care sa consfinteasca intelegerea partilor, fie pe 271 actualul C.pr.civ, fie pe 432 Noul C.pr.civ, dupa 15 februarie.
Problema lor e ca au platit deja onorariul de succes la mediator, reprezentand taxa + procent la valoarea pretentiilor, plus onorariu expert. Si au mers la mediator tocmai ca sa nu piarda vremea prin tribunale....
Mediatorul da din umeri, spune ca el si-a facut treaba, el a ajutat partile sa ajunga la o intelegere.....
In situatia in care Acordul de Mediere ajunge tot la instanta, la fel de bine puteau sa faca o tranzactie extrajudiciara care nu ii costa nimic, tot act sub semnatura privata era, si tot la instanta mergeau sa o recunoasta.
Sugestii, solutii din experientele Dvs. profesionale ?
Multumesc anticipat.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin

Multumesc, Stimata Doamna Mediator,
Am gasit acum.
Cu stima,
Av. Raluca Niculescu-Gorpin (adica tot Doamna, ca si Dvs.) :))
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2013
Av. NICULESCU-GORPIN, Avocat
Revin pentru cei care au urmarit/comentat acest topic. Acordul de mediere in cauza a fost depus la instanta in februarie 2013, dosarul s-a judecat in noiembrie, in urma cu cateva zile s-a legalizat hotararea.
"A" a devenit proprietar pe mansarda, care a fost intabulata in CF, iar "B" si-a primit de la "A" suma cheltuita cu constructia mansardei.
Concluzia 1: varianta medierii a costat partile mai mult decat daca ar fi platit doar onorariul avocatilor pentru a redacta o tranzactie cu care sa se prezinte in instanta, pentru ca oricum tot avocatii au redactat si acordul de mediere.
Concluzia 2: Daca mergeau direct in instanta, tot 1 an ar fi durat procedura, pentru ca instanta nu doar ca nu s-a grabit sa acorde un termen cu celeritate pentru a lua act de Acord, dar a mai si respins cererea de preschimbare a termenului.
Cu stima tuturor,
Av.NICULESCU-GORPIN
Regretabila situatie! Astfel de cazuri ar trebui semnalate atat Ministerului de Justitie, cat si Consiliului Superior al Magistraturii si Consiliului de mediere. Trebuie analizat pe toate laturile ce si de ce merge prost, altfel nu vom avansa.

Totusi, de o situatie atat de grava nu am mai auzit. Putem fi insa de acord, cred eu, ca nici avocatii, nici mediatorul, nici clientii nu au vreo vina.
Sistemul este de vina, ca de obicei, aici sunt de acord cu Dvs.
Sesizarile de care vorbiti sunt sortite neantului...
Cu stima,
Av.Niculescu-Gorpin
Cunosc sentimentul zadarniciei, chiar prea bine, insa daca o sesizare se va duce in neant, 100 de sesizari vor fi mai greu de ignorat. Sper din suflet insa sa nu existe 100 de cazuri asemanatoare!

In plus, nu exista o alta solutie decat "reclamarea" disfunctionalitatilor, altfel vom ramane blocati in ele la nesfarsit. Se vor semnala pe forumuri ca acesta aruncand, nemeritat, o pata pe obrazul medierii. Trebuie semnalate peste tot, mai ales acolo unde se pot lua masuri pentru a fi corectate. Eu sunt revoltata, alaturi de dumneavoastra si nu vreau sa mint clientii vorbindu-le despre celeritatea procedurii. Ea trebuie sa existe in mod real, asa este legal si firesc!

Cu aceeasi stima! :bow:

Alte discuții în legătură

Partaj eliniste eliniste sunt divortata din 1994, dar nu am facut partaj .sotul ar fii de acord sa renunte la partea lui din apartament, dar cum se procedeaza mai simplu? (vezi toată discuția)
Mediatorul refuza comunicarea obiectului disputei pana la semnarea ctr.de mediere Av. NICULESCU-GORPIN Av. NICULESCU-GORPIN Cu deosebit respect, adresez o intrebare practicienilor mediatori activi pe acest forum: Cum procedati daca cel pe care il informati legal despre deschiderea ... (vezi toată discuția)
Forma nescrisa a acordului de mediere Av. NICULESCU-GORPIN Av. NICULESCU-GORPIN [b]Cum se poate face dovada ulterioara a incheierii unui Acord de Mediere nescris, in situatia in care petentul revine ulterior cu aceleasi ... (vezi toată discuția)