avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil orfan marginalizat la scoala de catre invatatoare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil orfan marginalizat la scoala de catre invatatoare

Buna ziua!
Am nevoie de parerea Dvs. intr-o problema mai delicata, acesta este si motivul ptr care m-am hotarat sa va scriu. De 6 ani, eu impreuna cu familia mea (mama mea si tatal meu, ambii pensionari) avem in plasament familial un baietel, care acum are varsta de 7 ani. Este singurul copil din familia noastra, l-am considerat membru al familiei, nefacandu-se niciodata nici un fel de deosebire intre el si ceilalti membri. I s-a asigurat totul, exact ca unui copil crescut de parintii biologici. Am ajuns la varsta de 7 ani, am inceput clasa pregatitoare si a inceput si avalansa de probleme. Copilul, diagnosticat cu ADHD la varsta de 3 ani, nu se integreaza in
mediul scolar...(Precizez ca a frecventat si grupele obligatorii de la gradinita). Invatatoare se plange zilnic de comportamentul lui, de fata cu ceilalti parintisi cu colegii de clasa, ii face morala, il numeste frecvent limitat si ne cere sa-l mutam din clasa ptr ca deranjeaza. S-a ajuns in stadiul in care copilul povesteste acasa ca nimeni nu se joaca cu el la scoala, nu i se vorbeste, incaseaza pumni si palmi peste obraji de la ceilalti copii....La scoala invatatoarea nu ii acorda atentie, si exercitiile din clasa le efectuam acasa impreuna, ptr ca la ore copilul nu este supravegheat sa-si rezolve temele. Colegii nu socializeaza cu el, copilul este marginalizat! Chiar in aceasta seara am avut o discutie foarte neplacuta la telefon cu invatatoarea care cu un ton ridicat mi-a cerut sa mut copilul din clasa ptr ca nu isi poate tine orele din cauza lui. la intrebarea mea de ce permite celorlati copii sa-l loveasca pe baietelul nostru, raspunsul dascalului a fost ca ëste reactia fireasca a copiilor enervati de atitudinea baiatului nostru". Adica le este permis sa il loveasca cu pumnul in stomac? Sa-l traga de par si sa-l palmuiasca? Ei sunt absolviti de orice vina, ba dinpotriva incurajati sa aiba aceasta atitudine fata de copilul nostru?! Am nevoie de o parere avizata! Am nevoie de ajutor!
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2013
Lacd, utilizator
Stimata Doamna, NU spuneti ca nu s-a facut nimic ptr acest copil, daca nu aveti idee despre ce este vorba! Nu acuzati! Copilul acesta are dreptul, sa creasca si sa invete intr-un mediu normal, vreau sa-i asigur normalitate!!! Nici pe departe comportamentul lui nu este ca cel pe care l-ati descris mai sus! Gasesc printre randurile Dvs. inversunare, rautate....Semanati foarte mult cu invatatoarea copilului. Cred ca sunteti genul de om, poate chiar cadru didactic, care vrea performanta de la elevi, asa ca sa iasa bine invatatorul/invatatoarea. Am luat legatura cu un avocat de la Protectia Copilului si a ramas uimit de ce i se intampla copilului in scoala. Este umilit zi de zi. Vi se pare normal sa incurajeze invatatoarea elevii sa rada de el daca isi greseste exercitiile??? Vi se pare normal sa fie izolat in clasa si invatatoarea sa le spuna copiilor "nu va jucati cu .....ptr ca nu este cuminte"???? Vi se pare normal ca micutzul nu isi primeste caietele cu temele ptr acasa??? Daca ramane in urma cu lectiile raspunsul invatatoarei este "atata poate este limitat!" Toate acestea vi se par normale? Acest copil a frecventat 3 ani de gradinita, a participat la intalniri separate cu psihologul institutiei, care a avut numai cuvinte de lauda la adresa lui. A evoluat foarte mult. Era singurul copil care la serbare spunea cap-coada poezia, fara sa fie ajutat, fara sa se balbaie! Are tot dreptul sa creasca intr-un mediu normal! Habar nu aveti de discutie, aruncati cu opinii ca sa va aflati in treaba, stimata Doamna!
Spunea poezia cap coada ..datorita interesului si perseverentei dumneavoastra de a va ocupa de el. Prin perseverenta dumneavoastra ati reusit sa acoperiti lipsurile lui la nivel de gradinita. Mai tarziu nu mai puteti face asta..pur si simplu nu mai este suficient doar sa va doriti dumneavoastra ci trebuie ca acel copil sa poata sa faca fata la cerintele respective.Dumneavoastra va ocupati exclusiv de el.. ceea ce invatatoare nu poate sa faca pentru ca are o datorie si fata de ceilalti elevi.Psihologul il lauda prin raportare la alti copii cu probleme...asta nu inseamna ca printre ceilalti copii nu e un factor perturbator al actului educational si ca poate sa faca fata la cerintele colectivului respectiv. Nu contest ca ar fi bine ca acesti copii sa fie integrati.. in masura in care acest fapt e realizabil fara ca ceilalti copii sa fie afectati. Sunt clase in care performanta se atinge mai usor ca in alte clase pentru ca majoritatea copiilor din clasa respectiva sunt mai dotati decat in alte clase. Cand timpul invatatoarei e diminuat de un copil problema.. ceilalti nu ating performanta de care sunt capabili. Acest aspect mi se pare injust. Si nu pentru ca iese bine/rau invatatoarea...ci pentru ca ies bine copiii care au capacitati intelectuale bune si implicit noi toti care chiar avem nevoie de oameni capabili in societate.Real.. daca doriti sa ajutati copilul.. solutia cea mai buna este sa-l mutati intr-o clasa cu un nivel mai scazut de performanta astfel incat si el sa ajunga sa indeplineasca o mai mare parte din sarcini.
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
DahliaNoir, utilizator
Adica doamna are nesimtirea de a se fi ocupat foarte mult de el, asta dupa ce nu se ocupase deloc pe pagina anterioara.
Pe de alta parte, copilul are nesimtirea de a face progrese si cu alte persoane cu care a lucrat, recte psihologuil gradinitei.
Doamna invatatoare, pe de alta parte, are o datorie fata de ceilalti elevi. Aceasta datorie e sa-i educe prost? Pentru ca asta face cu toti elevii clasei.

Ar fi bine astfel de copii sa fie integrati, dar sa se ocupe altii si noi sa nu-i vedem, nu?
Ceilalti copii nu ating performanta, asa e, cand ar putea atinge performanta de a gandi normal. Dar nu au educator capabil sa-i invete o buna performanta sociala.
Eu nu vad un copil problema, vad insa un educator problema.

Despre ce performante vorbiti in clasa I? Sa adune o luna mai devreme 3+2? Performanta de a fi normali, de a nu invata discriminarea la varste la care ei o fac involuntar oricum, asta nu o vedeti ca o performanta?
va scrie un copil mai frumos? Va face o litera cu o zi mai devreme?

Va spun sincer, daca as avea un copil si daca ar fi in clasa acelei invatatoare, l-as retrage; iar daca i-ar spune copilului meu sa il ignore, loveasca etc. pe acel copil, i-as face plangere IMEDIAT la protectie, la inspectorat, la director. Ca maltrateaza copiii, ambii copii.
Acestia nu sunt educatori, sunt necalificati care dau cu sapa in mintea copiilor si apoi se intreaba de ce nu se ridica nimeni in autobuz sa sada ei jos...
Performanta la clasa I, cand domeniile despre cunoasterea lumii si societate sunt mai importante decat matematica inseamna tocmai ce nu face educatorul ala... o logica buna il ajuta pe elev la algebra si la geometrie mai tarziu, dar e formata pana ajunge el sa studieze aceste materii prin atitudinile de viata pe care le vede si carora le face o logica.
In clasa aia parca sunt Ku Klux Klan ai copiilor "neperformanti"...

Cu cine ati luat legatura de la Protectie, ca avocati pe-acolo nu sunt... un jurist, un psiholog? Ati depus vreun act scris? Ati mers la ei cu copilul?
Am avut sedinta cu parintii aseara.....Teatru curat! Trebuia sa vedeti oameni maturi inversunati si porniti impotriva unui biet copil de 7 anisori. O mamica plangea si a spus ca-si retrage copilul din clasa, in cazul in care micutul nostru nu va fi mutat din clasa! Tragedie curata! Invatatoarea i-a montat bine importiva baietelului! Apropoo, nu am amintit ca invatatoarea intarzie in fiecare dimineata la clasa, ptr ca are copil mic si mama ei nu reuseste sa ajunga pana la o ora rezonabila dimineata la ea, ca sa aiba grija de copil. Elevii sunt trimisi la clasa, singuri, parintii nu au acces in scoala, iar pana vine invatatoarea e balamuc. Atunci se pare ca se intampla si bataile intre micuti. Adica al nostru daca incaseaza, riposteaza, doar ca el este vazut mereu si gasit vinovat.Invatatoarea a propus sa faca in fiecare zi cate un parinte de serviciu si sa stea la clasa pana soseste domnia sa la scoala.
Aici avem versiunea doamnei nu si a invatatoarei. Mie imi este greu sa cred ca toti parintii din clasa sunt de partea invatatoarei si nimeni de partea doamnei (daca situatia este asa cum se prezinta aici). Chiar niciun parinte nu a observat ca doamna invatatoare intarzie si copiii se bat in acest timp?Chiar nimeni nu e deranjat ca invatatoarea intarzie... ba mai mult sunt de acord cu ea?
Consider ca interesul principal este ca acelui copil sa-i fie bine.. ori o lupta cu toti (invatatoare, parinti , colegi) nu ii face lui bine. In acel colectiv nu o sa fie mai bine privit copilul daca invatatoarea este pedepsita.
Sunt invatatori cu o mai mare rabdare, intelegere si sunt clase cu mai putini elevi. Cand alegi invatatorul copilului tau ai in vedere ca personalitatea/problemele lui sa se plieze pe personalitatea invatatorului. E stiut faptul ca unii invatatori/profesori sunt mai buni pedagogi altii sunt mai buni specialisti in stiinte. Unii sunt interesati sa-si predea materia si sunt severi. Un copil problema nu o sa lucreze niciodata eficient cu un astfel de profesor cand el are nevoie de grija, atentie..in schimb un copil mai putin sensibil si inzestrat intelectual o sa lucreze eficient cu un astfel de profesor.Ca parinte cauti sa-l dai la o scoala sau intr-o clasa unde sunt mai putini elevi..astfel incat sa poata fata fizic si psihic si respectivul invatator. Discuti cu invatatorul si incerci cu vorba buna sa il determini sa colaboreze. Nu vezi disponibilitate sau nu esti multumit..il muti. Ca daca invatatorul face fata problemei..transmite asta si copilului si se vede ulterior in comportamentul lui.
Problema e ca abordam oamenii care lucreaza in educatie cu o atitudine de tipul "sunt platiti din bani publici.. trebuie sa munceasca pentru noi si daca nu fac cum zicem noi .. ii pedepsim" Educatia nu e obligatie de rezultat ci de diligenta. Ca o paralela o sa aduc in discutie cazul spitalului unde micutii erau legati de pat. 50 de copii cu varste foarte mici erau supravegheati de o singura asistenta. Cand s-a cerut suplimentararea posturilor de asistenti pentru sectia respectiva..s-a invocat lipsa fondurilor. Cand presa a descoperit cazul.. asistentii au devenit personajele negative. Pana la urma consider ca statul e de vina ca nu are in vedere aceste cazuri speciale care au nevoie de conditii speciale. In schimb noi cerem unor oameni sa fie supraoameni..si stiti ce?!.. din cauza asta oamenii cu adevarat valorosi(unii cu mari regrete) au parasit sistemul de invatamant si au ramas incompetentii (nu vreau sa absolutizez.) care se bucura de linistea unui post sigur la stat. Problema e ca daca si acesti incompetenti parasesc sistemul.. o sa ne educam copiii acasa pentru ca cei buni nu o sa accepte sa lucreze fara conditii si au alternativa sistemului de invatamant privat unde nu risca sa fie trasi la raspundere pentru ce nu asigura statul.

ps: Nu am sustinut ca doamna a" ïngrijit prea bine copilul" ci ca acel copil face progrese doar in conditii speciale de lucru cu el ( irealizabile de un singur om intr-o clasa cu alti 20-30 de elevi).

Cand doamna intarzie..ii puteti face reclamatie. Sunt convinsa ca o sa gasiti si alti parinti deranjati de aceste intarzieri ..Ele pot fi constatate si de director sau de inspectori la care va puteti adresa cu o plangere. Obligatia de a veni la timp este una certa si neindeplinirea ei poate fi constatata foarte usor.

Alte discuții în legătură

Copil agresat de copil cu adhd !!! ridic o problemă delicata: fetita mea, în clasa ... Dragnea Mădălina Dragnea Mădălina Bună ziua! Ridic o problemă delicata...fetita mea, în clasa a patra acum a fost lovita cu sticla în cap de către un copil cu ADHD, ea în banca fiind iar ... (vezi toată discuția)
Invatamant (probleme cu invatatoarea) ContSters172400 ContSters172400 Buna seara, Este ok daca ascund un reportofon in ghiozdanul copilului (fara stirea lui) ca sa aflu ce se intampla cu adevarat in clasa? Copilul meu, care ... (vezi toată discuția)