avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 167 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj apartament ipotecat?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj apartament ipotecat?

Buna seara!
Sunt in proces de partaj cu fostul meu sot (inca nu am avut primul termen) si fiind vorba de o situatie destul de incalcita - partajarea unui apartament ipotecat, m-am gandit ca poate as putea primi aici sfaturi de la avocati cu experienta in astfel de procese de partaj.....

Asadar sotul meu a solicitat partajarea apartamentului nostru. Pentru acest apartament noi am dat la schimb un alt apartament mai mic si pentru diferenta am facut un credit ipotecar, pentru care am platit deocamdata 3 ani din 25 :(. Acum fostul meu sot solicita ca eu sa preiau creditul de la banca, din valoarea actualizata a apartamentului sa se scada suma imprumutata de la banca, iar diferenta sa se imparta la doi si sa ii dau acea jumatate.

Problema este ca eu daca preiau acest credit, in urmatorii 22 de ani nu am de platit doar suma pe care am imprumutat-o, am de platit si imensele dobanzi de la banca. Pentru 650 milioane lei vechi (cat am imprumutat), eu mai am inca de platit (dupa 3 ani) 2,4 miliarde lei vechi. Aceasta este datoria mea la banca in acest moment, pe care o pot dovedi in instanta cu desfasuratorul de la banca.

Intrebarea mea, daca ati avut astfel de experiente, este ce anume se scade din valoarea apartamentului - doar suma pe care am luat-o de la banca, sau datoria pe care eu o am inca de platit si el solicita ca eu sa o preiau? Acest apartament valoreaza acum cam 2,2 miliarde lei vechi. Dupa pretentiile lui, eu ar trebui sa ii platesc lui cam 800-900 milioane lei vechi si sa raman in continuare sa achit si la banca inca 2,4 miliarde timp de 22 de ani.
In plus, primul apartament (mai mic) pe care l-am dat la schimb a fost cumparat din banii mei. Din pacate l-am pus pe numele nostru si este luat in timpul casniciei dar pot dovedi in instanta (cu inscrisuri si martori) ca am avut anterior casatoriei un alt apartament pe numele meu, deci am venit in casnicie cu o suma mare de bani cu care am cumparat primul nostru apartament.
Asadar pentru acest apartament actual, de circa 2,2 miliarde lei vechi, eu am contribuit deja cu un alt apartament mai mic cumparat integral din banii mei, ii mai platesc si lui 900 milioane si raman sa achit si la banca timp de 22 ani alte 2,4 miliarde? aceasta ar putea fi hotararea instantei????? X-(:O

Sper din tot sufletul sa primesc niste raspunsuri avizate care sa ma "lumineze" putin in privinta sanselor pe care le am. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: maminutza , utilizator 15:11, 22 Februarie 2009
Va multumesc.
Asa consider si eu, ca mare lucru nu ar mai ramane de impartit, ma surprinde doar faptul ca el are doi avocati (dintre care unul este cu experienta de zeci de ani) si sustine sus si tare ca are dreptul si poate castiga acele 900 milioane, dupa calculele lui. Am angajat si eu un avocat foarte bun dar vroiam sa mai stiu si alte pareri pentru ca situatia aceasta cu ipoteca este destul de complicata si poate nu sunt atat de dese cazurile acestea, de a partaja un apartament ipotecat.

Eu deja am solicitat de la banca un extras de cont cu detalierea soldului si mi s-a spus ca si instanta va solicita acelasi lucru. Acolo scrie clar ca valoarea totala de achitat (sold + dobanzi) este de 2,4 miliarde incepand de acum, din februarie 2009. Din datorie mai sunt de achitat inca 630 milioane, di cele 650 de acum 3 ani. Dar nu stiam ce anume se va imparti intre noi din aceasta datorie, totalul (de 2,4 miliarde), sau cele 630 milioane? Este o situatie foarte ciudata si nu stiu care ar fi cea mai buna si convenabila cale de abordat, din punctul meu de vedere, in instanta.
Prin urmare el isi doreste sa castige cat mai multi bani de la mine. Eu imi doresc sa raman cu apartamentul si cu toata datoria la banca, as fi multumita sa preiau toata datoria, sa o achit eu, doar sa raman cu apartamentul si, desigur, sa nu fiu nevoita sa ii platesc si lui sute si sute de milioane, pentru ca nu am de unde. Si voi incerca si sa demonstrez in instanta ca am contribuit mai mult, cu acel apartament pe care l-am avut inainte de casatorie, chiar daca nu am extras de cont ca am depus banii in banca, am totusi un contract de vanzare-cumparare pe numele meu, el nu are ce inscrisuri sa aduca.
Cam asta este ceea ce isi doreste fiecare dintre noi :( Nu stiu care sunt sansele fiecaruia dintre noi si de aceea astept inca parerile dvs, din experienta dvs.
Daca lucrurile stau asa cum le-ati prezentat atunci aveti mari sanse ca totul sa se termine asa cum va doriti. Nu va faceti griji cu privire la martorii mincinosi, este suficient sa aduceti martori credibili care sa afirme contrariul. Vor fi pusi in incurcatura si probabil vor suporta consecintele penale ale faptei de marturie mincinoasa. Succes!
Da, situatia este exact asa cum am descris-o, sper si eu sa se termine asa cum imi doresc....o sa va tin la curent. Va multumesc inca o data si daca mai aveti sfaturi sau idei care mi-ar fi de folos in instanta, va rog sa-mi scrieti.

Ultima modificare: Joi, 19 Februarie 2009
maminutza, utilizator
Daca fata de cele solicitate de sot, aveti si altceva de solicitat, faceti o cerere reconventionala. Avocatul va sti cum sa va sfatuiasca. In intampinare nu puteti decat s afaceti aparari cu privire la sustinerile sale. Puteti sa cereti ca modalitatea de plata a sultei catre sot sa fie realizata prin compensare cu obligatiile acestuia din contractul de credit. Dumneavoastra va luati angajamentul sa platiti tot creditul pana la sfarsit, in schimbul acelei sulte datorate sotului. Diferenta va fi achitata de cel care are o suma mai mica de primit. matematic, cred ca ceea ce s-ar cuveni sotului, chiar si daca primeste o cota de 50%, este mai putin din jumatate din credit plus dobanzile cuvenite pana la achitarea intergala a creditului.

Alte discuții în legătură

Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna ziua, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o nelamurire. inainte de casatorie detineam un apartament pe numele mamei mele, apartament care l-am vandut ... (vezi toată discuția)
Partaj cu credit ipotecar shoricica shoricica buna ziua, pe scurt, cazul meu este urmatorul: am divortat, suntem acum in partaj. a existat o masa de bunuri active si libere de sarcini si un credit ipotecar ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj, apartament ipotecat marinmariana marinmariana Buna ziua ,in cadrul unui proces de divort ,mai precis la partaj ,daca imobilul detinut ca si bun comun este ipotecat la banca in urma contractarii unui credit ... (vezi toată discuția)