avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Ce parere aveti despre EDD - Electronic Direct ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Ce parere aveti despre EDD - Electronic Direct Democracy?

Unu. Lasciate ogne speranza, voi ch'entratePolitologul Sheldon Wolin a inventat termenul "totalitarism inversat" pentru a descrie o societate in care marile corporatii domina statul, in loc ca statul sa domine totul, iar populatia, in loc sa fie angajata politic si chemata la manifestatii politice si mitinguri este stimulata sa stea intr-o stare de apatie politica, singura activitate politica dezirabila pentru un cetatean fiind votul. Intr-o astfel de societate zice Wolin, prezenta slaba la urne este un motiv de bucurie pentru politicieni pentru ca este indicatorul cel mai sigur ca majoritatea populatiei a renuntat la orice speranta ca guvernarea aleasa ii va rezolva problemele, fapt ce o face usor de manipulat prin mass-media. Intr-o astfel de societate, momentul culminant se petrece cand sunt alegeri nationale iar oamenii sunt chemati la urne ca sa aleaga intre cateva persoane in loc sa alega intre alternative. Cu toate ca Wolin se refera in lucrarile sale doar la Statele Unite se poate observa cu usurinta ca exista asemanari ca Romania, ca intrega Europa, urmeaza exemplul SUA.
Doi. Votul. Votul este simbolul democratiei, nu-i asa? Votul reprezinta puterea cetateanului asupra clasei politice care, periodic, are nevoie de votul omului simplu. In felul acesta simplul cetatean controleaza clasa politica :justcuz: . Asta se intampla insa numai in teoria politica pentru ca in practica lucrurile stau nitelus altfel iar sistemul politic actual este descris cel mai bine de afirmatia urmatoare: exista o clasa de cetateni politic-economic importanti, din interiorul careia sunt alesi prin vot cei care la momentul cand se face votarea formeaza cea mai puternica asociere in stare sa controleze rezultatul alegerilor.. Cu alte cuvinte, cei care ajung la guvernare au dobandit legitimitatea tocmai din alegerile al caror rezultat au invatat sa-l controleze.
Trei. Apatia politica. De fiecare data cand sunt alegeri se discuta aceeasi problema a apatiei politice de care sufera populatia care se prezinta in numar foarte redus la urne. Unii propun ca oamenii sa fie obligati sa voteze sub sanctiunea unei amenzi, altii vin cu propuneri mai radicale insa nu prea auzim nicio discutie privitor la cauzele apatiei. Apatia cauzata de lipsa de incredere in reprezentanti si lipsa de speranta in rezolvarea problemelor nu poate fi insa vindecata prin aplicarea unor amenzi. Se poate oare vindeca?
Patru Democratia directa vs democratia reprezentativa. Democratia reprezentativa s-a impus in defavoarea democratiei directe din motive pur tehnice pentru ca era absolut imposibil sa afli parerea fiecarui cetatean cu privire la o anumita problema odata ce populatie era mai mare de zece mii de cetateni Astfel, din motive tehnice s-a ajuns la democratia reprezentativa care se bazeaza pe fictiunea ca reprezentantul face ceea ce alegatorii sai l-au mandatat sa faca . Exista insa un defect. Unul major pentru ca odata cu mandatul public se transmite numai puterea de a hotara, nu si vointa :hm: iar cel ales nu poate fi controlat in nici un fel (eventual te poti declara tepuit si refuzi sa-l mai votezi in viitor). Insa problema aceasta tehnica, esentiala pentru democratie, are o solutie ... pa-pa-ra-pa-pam! (astea erau tobele) teh-ni-ca. Se numeste Democratie Directa Electonica si repreznita solutia la problema "Cum aflam in timp util opinia fiecarui cetatean?" si sfarsitul - cat mai apropiat sper eu - al democratiei reprezentative in care reprezentantii sunt stapanii celor reprezentati.
[ link extern ]
Vreau sa aflu parerea voastra despre subiectul acesta. Haideti, curaj, oricum nu avem prea multe de pierdut :weg:
Cel mai recent răspuns: lee_vue , utilizator 15:07, 22 Ianuarie 2015
Adalbert spune ca votul direct e mai bun in detrimentul celui reprezentativ. Eu incercam sa zic ca ambele sunt instrumente relative, foarte bune, dar cu sens numai in conditiile existentei libertatii de miscare a individului.
@themis :bow:
Utopie ati scris? Preemergenta imaginarului asupra realului este chiar specialitatea mea! Am avut cativa maestri grozav de buni. Unul din ei, nu o sa va vina sa credeti, visa cu ochii deschisi intr-o dupa-amiaza calduroasa din vara lui 1963 la o tara in care oamenii cu pielea neagra vor avea exact aceleasi drepturi ca oamenii cu pielea deschisa la culoare. Dupa vreo 16000 si ceva de zile americanii alegeau un barbat negru cu nume musulman pentru functia de presedinte. Pe vremea cand un computer costa mai mult decat o casa si ii trebuiau doua zile si cinci tone de gheata ca sa deseneze pe display o elipsa, un alt maestru visa la o lume in care fiecare om va avea un computer care sa poata interactiona cu toate celelalte computere din lume. Prin 1784 unul dintre visatorii care a patit-o isi inchipuiau o lume in care nobilii si preotii ar avea aceleasi drepturi si aceleasi obligatii ca oamenii simplii.

"Nobilii stăpâni pe moșii să părăsească odată pentru totdeauna moșiile nemeșești. Și ei să plătească dare ca poporul de rând.
Vasile Ursu Nicola

Inca nu am infaptuit in intregime utopiile maestrilor nostri dar priviti in jurul vostru si vedeti cate s-au schimbat.
...
Unu. Problema cea mai mare este ca in multe tari intre care si in Romania, democratia se construieste de sus in jos, nu invers. Intr-un mod foarte hegelian "Statul este ideea care se realizeaza pe sine" scria parca mos Hegel lansand una din cele mai pernicioase idei din istorie, puterea si banii impreuna cu ea vin de sus in jos. Comunitatile locale care ar trebui sa fie sufletul societatii civile nu au nicio importanta. Va intrebati poate de ce in romania societatea civila este quasi inexistenta? Unul dintre motive este ca nu are nicio putere. Avem autonnomie locala? In teorie avem, insa fondurile vin de sus iar comunitatea locala care a avut nenorocul sa voteze cu cine nu trebuia va primi mult mai putin decat comunitatea locala care a votat cu cine trebuia sa voteze. Si numim asta NORMALITATE.
Doi. Votarea unor reprezentanti care sa se ingrijeasa de treburile curente ale comunitatii era o idee grozava pe vremea cand era votat un reprezentant la 10 sau la 100 de alegatori cu care se intalnea aproape zilnic. insa odata ce se ajunge la fractii de ordinul 1/10000 legatura dintre cel ales si alegator dispare pentru ca practic e imposibil de mentinut. Iar daca nu exista legatura nu exista nici control.
Trei. Datorita tehnologiei, comunitatile inseamna astazi altceva decat pe vremea primilor 100 de senex romani. Probabil ca nu o sa va mire daca va scriu ca ma intalnesc si fac schimb de idei mult mai des cu voi decat cu vecinii. Comunitatile online au tot mai multa influenta si putem folosi aceasta influenta pentru a schimba cate ceva. Nu ma astept sa fie toata lumea de acord si nici nu cred ca voi vedea clasa politica aplaudand astfel de idei. O schimbare brusca ar fi daunatoare. Pentru inceput vad insa foate posibil ca alaturi de reprezentanti sa existe un sistem paralel de vot electronic - nu sms-uri cu Da si NU ci un sistem sigur care sa permita fiecarei persoane care doreste sa-si spuna parerea sa voteze o singura data folosind o cartela. Odata ce numarul persoanelor care ar vota in acest sistem ar fi destul de important ar creste si influenta asupra reprezentantilor care nu s-ar mai simti atat de departe de alegatori.
Eu sunt şi mai pesimistă, motiv pentru care cred că EDD va deveni aplicabilă, dar în ziua când prostimea, prin care se creează răul, va fi devenit atât de manevrabilă încât... să ştim exact ce va să iasă după ce-şi va pune ea "copita" pe buton.

ªi-am pus ghilimelele doar din pudoare semantică, fiindcă eu cred ca omul evoluează, dar dinspre maimuţa sălbatică spre cea domesticită, spre ZOOmenire. ªi ce are să iasă ori ce opinii vor răzbate după ce va cânta acest orfeon de maimuţe, care vor acţiona din "conştiinţă liberă", precum jivinele din grajd, va fi iar pe placul cui trebuie să fie şi spre lipsa de speranţă a ...cui va mai fi în stare să dea măcar o băşină pe cont propriu, neavând deja creierul trecut pe pilot automat.

Căci, vorba lui Ţuţea: "Partea proastă este că oamenii de excepţie pot ajunge captivi în cirezile democratice" sau, tot vorba lui: "Masa e absolută: fiecare prost luat în parte e un prost şi atât. Dar toţi proştii ăştia împreună sunt un principiu istoric."

ªi alt principiu mai bun decât cel democratic nu cunosc şi nu ştiu, zău, ce va să vie, dar cred că nimic din ce-am văzut pănă acuma.

Ce mă sperie, este că avem deja legi în care există sintagme precum "consilierea şi informarea acestora înaintea exprimarii consimţământului". (a gloatelor nu zice încă explicit, dar mai e loc şi de-un cuvânt după ce am îngurgitat toată fraza).

Nu contează din ce lege am citat (în ce materie e folosită această sintagmă) contează că am pierdut deja creierele pe care ar fi trebuit să le zgârie asemenea formulari, care ne anunţă deja cât de libere şi de cugetătoare pe cont propriu vor fi gloatele întru exprimarea consimţământului lor "LIBER" în vreo problemă... dar musai după ce vor fi fost obligate să asculte "bla-bla-urile câte unui ONG-uri zburdalnic" (vorba lui Pleşu) care vor fi (şi deja sunt) obligate la rândul lor să întocmească câte un raport despre ...exerciţiul "liber" al gândirii tale, cu nepreţuitul lor ajutor.
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2013
romascanu, moderator
Buna dimineata Nicoleta, buna dimineata tuturor, ce ziceti de o :coffee: ?
Vad ca scepticismul vostru se intinde pe doua dimensiuni: pe de o parte va indoiti - si e cat se poate de intemeiata indoiala voastra - ca parlamentul va vota vreodata o lege care sa duca in cele din urma la desfiintarea lui iar pe de alta parte va indoiti ca un popor manelizat care pierde in fiecare an cateva puncte din media coeficientului de inteligenta va fi in stare sa puna cand si cum trebuie copita pe buton.
Prima problema. Daca ar exista un website care sa distribuie astfel de carti de alegator unde oamenii sa-si poata spune parerea despre problemele curente aflate in dezbaterea parlamentara, nu despre politicieni, odata ce s-ar ajunge la peste un milion de utilizatori ar fi greu de ignorat chiar de catre cei mai puternici.
A doua problema. Petre Tutea avea dreptate. Toti prostii, luati impreuna, sunt un principiu istoric. Ca sa verificati aceasta teorie puteti face un experiment simplu.
Luati un borcan de 800 de ml si umpleti-l cu bomboane din acelea mititele si colorate frumos. Daca va inchipuiti ca vreau sa fac o gluma, va inselati, cititi pana la capat. Asaaa. Acum, inarmati cu borcanul plin de bomboanele pe care dv. nu le-ati numarat dinainte (Mordechai, fiind aproape atotstiutor :tooth: zice ca sunt 873) intrebati-va copiii, colegii si pe toti cei pe care-i convingeti sa va raspunda cate bomboane sunt in borcan. Dupa primele zece raspunsuri faceti media. Apoi procedati la fel dupa 100 de raspunsuri. In sfarsit, daca aveti rabdare (si multi amici) faceti media si dupa 1000 de raspunsuri. Apoi numarati bomboanele sau intrebati-l pe Mordechai cate bomboane sunt. Stiti ce au constat cei care au mai facut acest mic experiment? Ceva foarte asemanator cu urmatoarele:
dupa 10 raspunsuri media are o eroare de 20% fata de numarul exact
dupa 100 raspunsuri media are o eroare de 5% fata de numarul exact
dupa 1000 raspunsuri media are o eroare de 0,2% fata de numarul exact
Cu cat sunt interogate mai multe persoane cu atat media raspunsurilor este mai aproape de adevar. Holly Google!
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
u.b.i.k. a scris:

Odata ce numarul persoanelor care ar vota in acest sistem ar fi destul de important ar creste si influenta asupra reprezentantilor care nu s-ar mai simti atat de departe de alegatori.



Eroare, eroare, eroare! De trei ori eroare!

Totul ţine de percepţie, nu de realitate. Depărtarea aceea, privită dinspre mine înspre politicieni, nu există. Astfel, eu îi simt foarte aproape, atît de aproape încît accesul aleşilor, cît şi al celor ulterior numiţi de ei în felurite funcţii, la portofelul meu, este nestînjenit.

A, că ei s-ar vrea şi mai aproape, asta e altceva :yeah:

Alte discuții în legătură

Taxa radio-tv - persoana juridica, legalitate pavel72 pavel72 Ce parere aveti despre faptul ca suntem obligati ca si persoane juridice sa platim aceasta taxa chiar daca nu ai radio-tv,nu ai curent electric pentru ca nu ... (vezi toată discuția)
Ce este democratia ? handsu handsu Indiferent de sistem , toate regimurile sustin , ca functioneaza ,in exclusivitate numai el , pe temeiul democratiei , sub toate aspectele democratiei. ... (vezi toată discuția)
Care ar putea fi distinctia juridica dintre democratie, meritocratie si cretinocratie? ContSters184021 ContSters184021 Subiectul mi-a fost sugerat, ca nuanta, de o prietena de pe av-net. Nu-i divulg identitatea. Dragi prieteni, va provoc sa comentati acest subiect, al ... (vezi toată discuția)