avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 276 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Ce parere aveti despre EDD - Electronic Direct ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Ce parere aveti despre EDD - Electronic Direct Democracy?

Unu. Lasciate ogne speranza, voi ch'entratePolitologul Sheldon Wolin a inventat termenul "totalitarism inversat" pentru a descrie o societate in care marile corporatii domina statul, in loc ca statul sa domine totul, iar populatia, in loc sa fie angajata politic si chemata la manifestatii politice si mitinguri este stimulata sa stea intr-o stare de apatie politica, singura activitate politica dezirabila pentru un cetatean fiind votul. Intr-o astfel de societate zice Wolin, prezenta slaba la urne este un motiv de bucurie pentru politicieni pentru ca este indicatorul cel mai sigur ca majoritatea populatiei a renuntat la orice speranta ca guvernarea aleasa ii va rezolva problemele, fapt ce o face usor de manipulat prin mass-media. Intr-o astfel de societate, momentul culminant se petrece cand sunt alegeri nationale iar oamenii sunt chemati la urne ca sa aleaga intre cateva persoane in loc sa alega intre alternative. Cu toate ca Wolin se refera in lucrarile sale doar la Statele Unite se poate observa cu usurinta ca exista asemanari ca Romania, ca intrega Europa, urmeaza exemplul SUA.
Doi. Votul. Votul este simbolul democratiei, nu-i asa? Votul reprezinta puterea cetateanului asupra clasei politice care, periodic, are nevoie de votul omului simplu. In felul acesta simplul cetatean controleaza clasa politica :justcuz: . Asta se intampla insa numai in teoria politica pentru ca in practica lucrurile stau nitelus altfel iar sistemul politic actual este descris cel mai bine de afirmatia urmatoare: exista o clasa de cetateni politic-economic importanti, din interiorul careia sunt alesi prin vot cei care la momentul cand se face votarea formeaza cea mai puternica asociere in stare sa controleze rezultatul alegerilor.. Cu alte cuvinte, cei care ajung la guvernare au dobandit legitimitatea tocmai din alegerile al caror rezultat au invatat sa-l controleze.
Trei. Apatia politica. De fiecare data cand sunt alegeri se discuta aceeasi problema a apatiei politice de care sufera populatia care se prezinta in numar foarte redus la urne. Unii propun ca oamenii sa fie obligati sa voteze sub sanctiunea unei amenzi, altii vin cu propuneri mai radicale insa nu prea auzim nicio discutie privitor la cauzele apatiei. Apatia cauzata de lipsa de incredere in reprezentanti si lipsa de speranta in rezolvarea problemelor nu poate fi insa vindecata prin aplicarea unor amenzi. Se poate oare vindeca?
Patru Democratia directa vs democratia reprezentativa. Democratia reprezentativa s-a impus in defavoarea democratiei directe din motive pur tehnice pentru ca era absolut imposibil sa afli parerea fiecarui cetatean cu privire la o anumita problema odata ce populatie era mai mare de zece mii de cetateni Astfel, din motive tehnice s-a ajuns la democratia reprezentativa care se bazeaza pe fictiunea ca reprezentantul face ceea ce alegatorii sai l-au mandatat sa faca . Exista insa un defect. Unul major pentru ca odata cu mandatul public se transmite numai puterea de a hotara, nu si vointa :hm: iar cel ales nu poate fi controlat in nici un fel (eventual te poti declara tepuit si refuzi sa-l mai votezi in viitor). Insa problema aceasta tehnica, esentiala pentru democratie, are o solutie ... pa-pa-ra-pa-pam! (astea erau tobele) teh-ni-ca. Se numeste Democratie Directa Electonica si repreznita solutia la problema "Cum aflam in timp util opinia fiecarui cetatean?" si sfarsitul - cat mai apropiat sper eu - al democratiei reprezentative in care reprezentantii sunt stapanii celor reprezentati.
[ link extern ]
Vreau sa aflu parerea voastra despre subiectul acesta. Haideti, curaj, oricum nu avem prea multe de pierdut :weg:
Cel mai recent răspuns: lee_vue , utilizator 15:07, 22 Ianuarie 2015
anona1963 a scris:

Cat timp votul unui strungar va avea aceeasi valoare cu votul unui doctor in drept, cat timp votul unui traficant de droguri va avea aceeasi valoare cu votul unui procuror, nu cred ca poti vorbi despre demnitate...

Mda...

Io zic să le ridicăm dreptul de vot. ªi, de ce nu, să facem nişte ghetouri pentru strungari. Pentru traficanţi nu, aici vă dau dreptate. Pentru ei există puşcăria. Dar strungarii? Sau, doamne fereşte, operatorii ecologici (măturători de stradă sună discriminator)? La separeu. La cocioabe, în bidonvill-uri cu ei.

Înţeleg că democraţia, aşa cum se prezintă ea acum, este, în opinia domniei voastre, desuetă. Ceea ce am spicuit mai sus din comentariul dumneavoastră reprezintă o propunere pentru principiul de bază din noua democraţie?

Atunci, vă întreb: cum rămîne cu prăpastia între clasele sociale, izvor al lipsei de demnitate? Îmi scapă mie ceva, sau e o contradicţie în termeni?
themis a scris:

anona1963 a scris:

Cat timp votul unui strungar va avea aceeasi valoare cu votul unui doctor in drept, cat timp votul unui traficant de droguri va avea aceeasi valoare cu votul unui procuror, nu cred ca poti vorbi despre demnitate...

Mda...

Io zic să le ridicăm dreptul de vot. ªi, de ce nu, să facem nişte ghetouri pentru strungari. Pentru traficanţi nu, aici vă dau dreptate. Pentru ei există puşcăria. Dar strungarii? Sau, doamne fereşte, operatorii ecologici (măturători de stradă sună discriminator)? La separeu. La cocioabe, în bidonvill-uri cu ei.

Înţeleg că democraţia, aşa cum se prezintă ea acum, este, în opinia domniei voastre, desuetă. Ceea ce am spicuit mai sus din comentariul dumneavoastră reprezintă o propunere pentru principiul de bază din noua democraţie?

Atunci, vă întreb: cum rămîne cu prăpastia între clasele sociale, izvor al lipsei de demnitate? Îmi scapă mie ceva, sau e o contradicţie în termeni?

Domnule avocat, traim de 20 de ani intr-o societate ce nu functioneaza, Europa este intr-o cadere libera, SUA au probleme sociale grave...nu am scris niciodata ceva despre ghetourile strungarilor...am cerut doar vot cenzitar. Nu vreau ca votul meu sa aiba aceeasi valoare ca votul unui posesor de vila cu turnulete, sau cu al unui cetatean ce face trafic de droguri sau cu al unei domnisoare ce isi petrece marea majoritate a timpului calarind o bara. Sunt lucruri evidente din pct meu de vedere. Prapastia intre clasele sociale afecteaza evident demnitatea unui individ. Am ajuns ca medicii sa ceara ciubuc pentru ca sunt incadrati cu salarii mizere de cate 200 euro. Vi se pare demn? Credeti ca este frustrant ca un profesor sa aiba un nivel de trai de 1000 de ori mai scazut decat un fotbalist?

Vorbeati de ghetouri...cu gandul la nazisti probabil...dar sa stiti, ca pana la un punct, nazismul in Germania a insemnat salvarea economiei lor nationale. In momentul in care au pus mana pe putere (asa cum au pus), Germania se afla intr-o criza economica fara precedent. Inflatia ajunsese in asa hal, incat plateai cateva miliarde de marci pe un pachet de unt...se murea de foame la propriu. Nazistii au reusit in cativa ani, nu doar sa puna economia pe picioare, dar si sa transforme tara intr-o adevarata masina de razboi moderna.
Sunt economist inainte de a fi altceva (in prezent ma pregatesc in cadrul unei fac de drept, dar sunt absolvent de studii economice) si mi-ar face placere sa va descriu in lini mari ceea ce cred eu ca se petrece cu economia statelor capitaliste, dar as fi offtopic. Daca nu exista la inceputul anilor 90 aceasta uriasa piata a statelor membre ale pactului de la Vrasovia, ultimii 20 de ani nu ar fi fost la fel pentru prosperele state europene. Democratia este in stransa legatura cu economia. Declinul economiei a insemnat de fiecare data si declinul democratiei.

Daca ma intrebati ce imi doresc eu....un vot cenzitar, mult mai putin liberalism, o proprietate privata mult mai limitata, un stat mult mai protector si interventionist, o analiza mai atenta din pct de vedere juridic al drepturilor omului, departarea de la principiile umaniste promovate de Becarria in urma cu mai bine de doua secole intr-un alt context istoric si social, o societate mai unita, mai educata, reguli mult mai stricte si pedepse mult mai aspre. Vreau sa fim o echipa inainte de a fi niste indivizi. Pana la urma oamenii deasta au ales sa convietuiasca impreuna...
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2013
Tirlea Andrei, Consilier juridic
Am lecturat si eu cu placere ceea ce s-a scris pana acum si ma bucur pentru profunzimea unora si superficialitatea altora dintre sustineri.
Sigur ca democratia implica si aceste neajunsuri sau pericole ca votul unui analfabet, de exemplu, sa fie egal cu votul unii membru al academiei. Dar alta cale nu este. Nu putem sa ne intoarcem la a lua dreptul de vot negrilor, femeilor, celor care au sub 8 clase..., ca as dau doar cateva exemple.
Cat priveste dreptul de vot, acesta este limitat si/sau interzis pentru anumite perioade unor categorii de persoane condamnate.

Pentru ca acum se discuta pe diferite site-uri despre modificarea constitutiei, permiteti-mi o propunere, dar va rog sa o considerati o gluma, o gluma ce se vrea a completa discutia de mai sus cu votul inegal...
Constitutia Romaniei prevede:
ARTICOLUL 1
(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

Eu propun, sa se schimbe acest articol iar Romania sa se imparta in trei regiuni, dar nu cele istorice, ci pe alte criterii, care sa asigure votul... O bucata la granita de vest (mai cedeaza si vecinii ceva de la ei ca sa fie mai mare) in care sa locuiasca "negrii si altii ca ei". O bucata prin Delta unde sa locuiasca condamnatii, cei nescoliti si alti asemenea lor.
Restul sa ramana Romania numai cu albi, cu destepti si cinstiti. :frantic:
Apoi fiecare in regiunea lor sa fi egali intre ei la vot. Daca nu-i destul o rupem in zece, eventual dupa notele obtinute la scoala, de la 1 la 10, ca sa fie si mai clar cat de destept este fiecare mic popor rezulatat dupa aceasta reorganizare paranormala.
Nu aruncati cu pietre in mine, va rog!
Domnilor, va rog frumos (aici scutur un clopotel ca si venerabilul dom' prezident Zaharia Trahanache), discutia deviaza de la subiect si iar vom ajunge sa-i injuram pe politicieni. Imi permit sa va reamintesc ca discutam despre votul electonic si despre mandatul reprezentativ si daca reprezentarea in politica poate fi eliminata. Altfel ajungem sa scriem:
anona1963 a scris:
Vorbeati de ghetouri...cu gandul la nazisti probabil...dar sa stiti, ca pana la un punct, nazismul in Germania a insemnat salvarea economiei lor nationale (s.m.) In momentul in care au pus mana pe putere (asa cum au pus), Germania se afla intr-o criza economica fara precedent. Inflatia ajunsese in asa hal, incat plateai cateva miliarde de marci pe un pachet de unt...se murea de foame la propriu. Nazistii au reusit in cativa ani, nu doar sa puna economia pe picioare, dar si sa transforme tara intr-o adevarata masina de razboi moderna.

:offtopic:
X-( Asa? Pai acelasi lucru este valabil si pentru comunism si Uniunea Sovietica. Dintr-o tara inapoiata economic comunistii au reusit in douazeci de ani sa duca Uniunea Sovietica in fruntea statelor producatoare de otel (cel mai important indicator economic in perioada anilor 40), sa produca mai multe tancuri si tunuri decat toate celelalte puteri beligerante la un loc, sa invinga Germania si sa infrunte SUA, cea mai mare putere economica.
Insa, in aceeasi perioada, atat in Germania nazista cat si in URSS, in timp ce statele acestea totalitare prosperau, oamenii saraceau si mureau pe capete.

- nazistii au lichidat somajul? da, insa o parte din acest efect miraculos a fost obtinut prin concedierea tuturor evreilor pentru ca evreii si ceilalti untermensch care nu aveau loc de munca nu apareau pe listele de somaj :weg: inteligent, nu-i asa?
- nazistii au transformat Germania intr-o formidabila masinarie de razboi? da, insa au facut asta band pe veresie, adica marind datoria publica si transformand Germania intr-un fel de Grecie (intre 1933 si 1939 veniturile totale ale Germaniei au fost de cca. 62 miliarde reichsmark in timp ce in aceeasi perioada s-au cheltuit peste 100 de miliarde de Reichmark, deficitul bugetar ajungand inaintea "Noptii de cristal" la incredibila suma de 32 de miliarde de reichsmark. Oh, ce coincidenta! Exact in momentul in care Germania era complet falita si ar fi trebuit sa inchida pravalia si sa stiga lumina, in urma unui marsav atac al trupelor Poloniei :weg: a izbucnit un razboi care le-a permis germanilor sa jefuiasca intreaga Europa si sa mai amane cativa ani declaratia de faliment! Insa, din pacate, in 1945, Germania, cea mai civilizata si dezvoltata cultural tara inainte de a pune aventurierii nazisti copita pe ea, era falita nu numai economic ci si moral. Unii n-au uitat nici astazi ce s-a intamplat.

Ah, sa nu uit! Sunt naivi care spun sau scriu ca Antonescu, mult laudatul general autoproclamat maresal, bla, bla, bla a lasat Romania cu o multime de aur. Cei 195000 de cetateni romani deposedati de avere si deportati pentru vina de a se fi nascut evrei va pot spune de unde a facut rotweillerul rosu rost de aur.
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Prostii
2013 FEBRUARY 25 AT 10:31 AM
tags: adolescenti, analfabetism, citit, Prostii, Rebreanu, Romania
by Simona Tache
Mai tinesi minte nuvela lui Rebreanu intitulată Prostii? E despre doi tărani, tată si fiu, care se trezesc în miez de noapte să se pregătească pentru o călătorie cu trenul. Tot în miez de noapte pleacă spre gară, de frică să nu întârzie. Când ajung, gara e pustie. Nu îndrăznesc să ocupe o bancă, considerând-o rezervată unor călători mai de soi decât ei. Se culcă pe o lespede rece, întrebându-se înspăimântati dacă nu cumva au întârziat si au pierdut trenul. Câteva ore mai târziu, când gara se deschide si se umple de oameni, cei doi se reped la ghiseul de bilete, de unde sunt împinsi la o parte cu brutalitate, de către angajatii gării, ca să li se facă loc altora mai domni. Într-un final, chiar când trenul se pusese deja în miscare, primesc si ei bilete. Replica lor? Iartă, domnule, iartă-ne si nu ne năpăstui, că noi suntem prosti, păcatele noastre. Pesemne asa ne-a lăsat Dumnezeu, prosti si necăjiti si nepriceputi! . Apoi, aleargă disperati după tren si încearcă să se urce în el, dar sunt îmbrânciti din nou, pe scări, la vale, de către conductor. Să vă sculati mai devreme, putregaiule, si să nu mai mocosisi, fire-ati ai dracului să fiti! le strigă el. Însotiti de o bătrânică, cu care împărsiseră până atunci toate umilintele, cei doi iau la picior drumul pe care plănuiseră să-l facă cu trenul. Desi cheia nuvelei lui Rebreanu e alta, îmi aduc aminte de povestea asta, de fiecare dată când citesc că aproximativ 40% dintre adolescensii români de 15 ani întâmpină probleme la citire. Îmi imaginez că, desi la altă scară, viata lor seamănă cu aceea a bietilor tărani. Nenumărate trenuri trec prin gările lor personale, iar ei nu reusesc niciodată să se urce-n ele. Tare trist, nus
Aproximativ 40% dintre adolescensii de 15 ani de la noi întâmpină dificultăţi la citire (capacitatea de înţelegere a unui text), potrivit Raportului 2011 OECD/PISA, Ciclul de testare 2008-2009, publicat pe site-ul Centrului National PISA. Ei nu pot identifica ideea principală a unui paragraf scurt şi nu pot realiza o conexiune simplă între informaţia din text şi cunoştinţele obişnuite.

[editat de u.b.i.k.] nu e voie sa dam denumirile unor firme chiar daca e vorba despre firme care se ingrijesc de igiena consoartelor noastre ... sorry
P.S.1 Am mai scris o dată pe acest subiect, culmea, tot o poveste cu trenuri, văzută de ochii mei, pe ruta Bucuresti-Bacău.
P.S.2 De curiozitate: câti dintre voi mai tineati minte nuvela lui Rebreanus

Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Taxa radio-tv - persoana juridica, legalitate pavel72 pavel72 Ce parere aveti despre faptul ca suntem obligati ca si persoane juridice sa platim aceasta taxa chiar daca nu ai radio-tv,nu ai curent electric pentru ca nu ... (vezi toată discuția)
Ce este democratia ? handsu handsu Indiferent de sistem , toate regimurile sustin , ca functioneaza ,in exclusivitate numai el , pe temeiul democratiei , sub toate aspectele democratiei. ... (vezi toată discuția)
Care ar putea fi distinctia juridica dintre democratie, meritocratie si cretinocratie? ContSters184021 ContSters184021 Subiectul mi-a fost sugerat, ca nuanta, de o prietena de pe av-net. Nu-i divulg identitatea. Dragi prieteni, va provoc sa comentati acest subiect, al ... (vezi toată discuția)