Acum doua saptamani sotul meu a accidentat un pieton care i-a sarit in fata , in incercarea de a traversa printr-un loc nepermis. Pietonul a fost lovit cu partea laterala a masinii indoind aripa dreapta si rupand oglinda apoi a cazut in strada si a fost lovit de a doua masina. In aceasta situatie as dori sa stiu ce ar putea pati sotul meu?
"Sotul dumneavoastra nu o sa pateasca nimic. A savarsit o fapta penala din culpa, dar fara a savarsi o infractiune. Avem un caz fortuit, cauza care inlatura caracterul infractional al faptei. daca doriti puteti contribui financiar la cheltuielile de inmormantare, dar nu vi se va impune o astfel de obligatie."
Oare?
Uciderea din culpa ce e?
Uciderea din culpa este fapta penala prevazuta de Art.178 Cod Penal si se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.
Culpa, ca forma a vinoatiei, consta in atitudinea psihica a faptuitorului care prevede rezultatul faptei sale, nu l accepta, socotind fara temei ca acesta nu se va produce ori nu prevede rezultatul faptei sale desi putea si trebuia sa l prevada (simpla sau cu prevedere).
Daca va referiti la faptul ca nu persoana aflata in discutie a savarsit fapta de ucidere din culpa, va dau dreptate. Probabil victima a si-a pierdut semnele vitale in urma celei de a doua coliziuni.
Insa indubitabil avem de a face cu un caz fortuit. Cazul fortuit desemneaza imprejurarea in care actiunea sau inactiunea unei persoane a produs un rezultat pe care acea persoana nu la perceput si nici urmarit si care se datoreaza unei energii a carei interventie nu a putut fi prevazuta. Sursa a imprejurarilor fortuite poate fi conduita imprudenta a unei persoane (aparitia brusca in fata unui autovehicul in viteza).
Asadar, initial va incepe urmarirea penala pentru ucidere din culpa dar soferul va fi absolvit de vina infractionala datorita unei situatii fortuite.
Astept o explicatie mai larga a postarii dumneavoastra, doamna avocat. Imi puteti scrie si in privat. Sunt un student la drept aflat in plin proces de invatare si orice lamurire este bine venita, mai ales de la cei cu experienta. Cu stima!
In urma expertizei masinii care este lovita usor in lateral, sotul este anchetat pentru vatamare corporala, celalalt sofer fiind acuzat de ucidere din culpa, lucrurile complicandu-se pentru el si datorita faptului ca a fugit de la locul accidentului.