avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa de poluare plãtita (înainte de 15 Martie) - ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa de poluare plãtita (înainte de 15 Martie) - dosar de înmatriculare refuzat

Ca sa luam lucrurile în ordinea lor cronologica:
08.03.2013 - M-am prezentat la Finanțe pentru calcularea taxei de poluare. Am primit un bilețel prin care mi se spunea sa vin în data de 12.03.2013 pentru rezultat.
12.03.2013 - M-am prezentat din nou la Finanțe și am primit calculul taxei în cuantum de 1003 RON, pe care am plătit-o în aceeași zi la Trezorerie.
13.03.2013 - M-am dus la Politie pentru a depune actele pentru înmatriculare, unde am fost refuzat pe motiv ca nu mai sunt bonuri de ordine.
14.03.2013 - M-am trezit de dimineața și din nou la ora 8:35 nu mai sunt bonuri de ordine
15.03.2013 - M-am dus din nou la Politie, unde mi s-a spus ca dosarele care conțin taxa de poluare și nu timbrul de poluare, sunt refuzate, și mi s-a indicat sa ma duc din nou la Finanțe pentru a clarifica lucrurile.
15.03.2013 - Ma duc la Finanțe și sunt amânat pe Luni (18.03.2013), pana se primesc directivele
18.03.2013 - Din nou la finanțe, la o coada interminabila cu oameni în aceeași situație. Doamna de la ghișeu face eforturi supra omenești și ne servește pe toți. Rezultatul: Trebuie o calculare a timbrului de mediu cu rezultatele oferite în aceeași zi la ora 16:00. Timbru de mediu în cuantum de 1255 RON.
- Mi se da și un număr de telefon la care sa sun în cazul în care am plătit deja taxa de poluare pentru "echivalarea" chitanței, sau mi se oferă "soluția" de a plăti cei 1255 rămânând ca sa-mi "recuperez" ulterior banii de la stat. Numărul de telefon este disponibil de a fi sunat doar intre orele 12:00 și 16:00
19.03.2013 - Sun la numărul primit de la Finanțe, și mi se spune ca încă nu au o directiva despre cum se tratează cazul în care sunt eu, și sa revin cu un telefon în jurul orei 15:00.

Din ce am citit în presa (și poate greșesc), cei care au plătit deja taxa auto de poluare valabila pana în 15.03.2013, nu mai trebuie sa plătească și timbrul de mediu. Practic, nici cei de la finanțe , și nici politia nu știe ce trebuie făcut.

Aveți o sugestie cu ce as putea sa fac sa-mi înmatriculez și eu mașina, pentru a putea circula cu ea?
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
observ, utilizator
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 22:17, 5 Aprilie 2013
Cred ca cel mai simplu ar fii sa iesim in strada. Taxa este oricum ilegala si in cazul unei contestatii in instanta cred ca se obtine returnarea ei, dar se mizeaza pe faptul ca din 100 de platitori doar 40-50 stau sa dea statul in judecata.
rlutia66 a scris:

Nu putem spune ca legea este retroactva - se refera la inmatricularile care se fac incepand cu 15 martie.

Ba da, pentru masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, se pune problema retroactivitatii, pentru ca omul, la data cumpararii, a platit toate taxele fara sa isi asume eventualitatea unor taxe viitoare care sa-i impiedice revanzarea.

Ganditi-va ca in prezent, cineva da 15.000 de euro pe o masina noua, cu tot cu taxa de timbru, dar peste 3 ani vine Guvernul si introduce o noua taxa, care ii limiteaza, ii ingradeste omului dreptul de a dispune de bun (adica ii ingreuneaza, ii afecteaza dreptul de a revinde la pretul pietei).

In opinia mea, aceste taxe ar trebui sa se refere strict la viitor, adica omul sa le cunoasca atunci cand isi cumpara masina noua, iar daca consimte sa le plateasca, sa fie protejat de aparitia unor noi taxe care sa ii afecteze practic drepturile pe durata de folosinta a bunului. Asa ar fi legal si european.

Din pacate abuzul a cam devenit o moda la statul roman.
Legea taxeaza cumparatorul, nu vanzatorul. Vanzatorul este victima indirecta a legii fiindu-i cel putin mai greu sa vanda bunul in aceste conditii.
Faptul ca se taxeaza acum masinile vechi nu este problema - are sens, sa recunoastem. Problema este VALOAREA EXAGERAT DE MARE, PROHIBITIVA, in unele cazuri depasind chiar valoarea de tranzactionare
Daca taxa pe care trebuia sa o platesti era in limite decente, de exemplu 500-1000 roni lumea nu mai era atat de inversunata.
am fost eu la anaf pentru o adeverinta pentru taxa de poluare acum doua zile si mi s-a spus ca mai dureaza cam 15 zile pana se clarifica lucrurile pentru ca momentan''nu au aplicatie'' sa intre in bazele de date sa vada daca am recuperat sau nu taxa.asta dupa ce pierdusem mai bine de juma'' de zi cu r.a.r.-ul si pe la politie in pipera.legi inteligente date de oameni pe care ii intereseaza....
rlutia66 a scris:

Legea taxeaza cumparatorul, nu vanzatorul. Vanzatorul este victima indirecta a legii fiindu-i cel putin mai greu sa vanda bunul in aceste conditii.

Stimate domn, omul nu cumpara un bun, platind TVA, accize si alte taxe ca sa descopere, dupa ce il despacheteaza ca mai are o taxa ascunsa in ambalaj. Despre asta este vorba in cazul taxei auto, pentru autoturismele deja aflate in circulatie. Eu il numesc impozit pe prostie.

Daca consumatorul ar fi fost corect si complet informat asupra pretului produsului, inclusiv taxele aferente, altfel s-ar fi pus problema. Aceasta taxa se justifica, deci, numai in cazul autoturismelor noi, cumparate dupa intrarea in vigoare a legii, astfel incat consumatorul sa poata alege, cunoscand toate costurile si taxele implicate, inainte de a lua decizia de cumparare. E un principiu de drept european.

Altfel e escrocherie la buzunar.

Nu mai spun ca, pentru autoturismele inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, s-au platit taxe vamale si accize + TVA la aceste taxe. Aceste taxe nu s-au platit ca, peste cativa ani, Guvernul sa mai adauge niste taxe, ca iese pretul prea baban si nu ar mai fi cumparat nimeni.

O masina mica, de oras (1450 cmc, EURO4) a costat inainte de 1 ianuarie 2007, vreo 14000 de euro cu tot cu taxe vamale, accize, TVA. Daca acum mai adaugam la pretul ei, 500 de euro - timbru de mediu, pe care il vrea statul in prezent, rezulta in pretul initial al masinii vreo 4000-6000 de euro numai taxe.

Cine mai pune botul la asa ceva ???? :O
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
kres, utilizator

Alte discuții în legătură

Inmatriculare auto darian2006 darian2006 Buna ziua! Daca doresc sa cumpar un fiat brava din 1997,benzina,1370 cm cubi si 55 cp,inmatriculat in romania,in 03.01.2012,am de platit taxa de poluare si ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez taxa de poluare in urma unui accident cu dauna totala? StoicaGeorge StoicaGeorge Buna ziua. Rog pe cineva care a fost sau este in situatie ca si mine ca sa ma ajute cu un sfat cat mai rapid. Sunt proprietarul unui autoturism care in urma ... (vezi toată discuția)
Diferenta taxa poluare vs. taxa de timbru Drujescu Drujescu Buna ziua.Eu am vandut masina si nu pot prezenta cartea masinii si talonul in original.Daca anexez numai copii dupa carte si talon plus copie si original dupa ... (vezi toată discuția)