avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament nou aflat sub ipoteca de la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament nou aflat sub ipoteca de la dezvoltator

Buna ziua,

Sunt pus in fata unei situatii mai delicate pe care initial am crezut ca am prevenit-o. Am cumparat in toamna un apartament de la un dezvoltator ce are un credit de aproximativ 5 milioane de euro pe terenul pe care este construit blocul. Am trecut in antecontractul de v-c cum ca la momentul semnarii contractului de v-c apartamentul nu trebuie sa aibe sarcini. Precizez ca am achitat un avans pe care, chiar si daca renunt la cumpararea apartamentului, nu vreau sa il pierd. As avea cateva intrebari in speranta ca ma puteti ajuta in aceasta problema:

1. Dezvoltatorul poate ridica ipoteca de pe apartamentul meu prin plata unei parti din creditul pe care il are?
2. Exista vreo modalitate prin care sa ma asigur ca banii pe care ii achit (fiind vorba de cash) se duc partial la banca? (precizez ca atat eu cat si dezvoltatorul avem conturi la aceeasi banca - creditul este si el la aceeasi banca)

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Paul8888 , utilizator 22:14, 30 Noiembrie 2018
Situatia explicata un pic mai bine ar fi urmatoarea:
1. Datorita faptului ca dezvoltatorul nu dorea la momentul semnarii antecontractului sa puna notare in cf cu privire la apartament - pentru ca nici nu exista apartamentul atunci (pentru ca insemna costuri si timp suplimentar pierdut in etapele suplimentare ale constructiei) a fost de acord sa faca un cont escrow pentru evitarea unei situatii de dubla vanzare. Odata intabulat ap. contul si-a incheiat existenta. (contul a fost la aceeasi banca cu contul din care au venit si cu contul in care au plecat)
2. Exista intradevar ipoteca pe apartament (extinsa de pe ipoteca de pe teren). Noi ne gandeam sa cerem dezvoltatorului sa ceara la randul lui bancii o declaratie cu suma(ele) si contul(rile) in care ea doreste sa se faca plata si in care sa declare ca va ridica ipoteca intr-un anumit termen dupa efectuarea platii.

Mentionez ca totul se face prin banca la care exista creditul (cand am zis cash ma refeream la bani veniti din alte surse decat credit bancar) si in mod total transparent pana la ultima virgula.
Si dupa contractul de vanzare-cumparare daca se stipuleaza ipoteca , daca dezvoltatorul nu plateste , cat de mare este riscul ca cei care au cumparat apartamentele sa le fie anulate pre-contractele facute la notariat si bineinteles pierderea apartmentului ?
Care sunt noutatile ? Ce s-a intamplat dupa intocmirea contractului de vanzare cumparare , ipoteca a fost radiata de pe acel apartament dupa plata finala ?

dk88 a scris:

Apartamentul este aproape gata si sunt in faza premergatoare receptiei. Stiu ca pot intabula apartamentul insa imi este greu sa accept sa platesc total un apartament pe care exista o ipoteca. In situatia in care dezvoltatorul nu achita ipoteca exista desigur riscul ca banca sa se intoarca catre mine pentru recuperarea prejudiciului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare-cumparare cu o firma aflata in insolventa ContSters241534 ContSters241534 Buna, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu o persoana juridica in 2007 pentru un apartament. Am achitat in totalitate contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament in imobil nou Cristian Cojocariu Cristian Cojocariu Buna seara. Se poate incheia un contract de vanzare-cumparare a unui apartament dintr-un imobil nou, cu toate actele gata, inclusiv cadastrul si intabularea ... (vezi toată discuția)
Procedura de insolventa?! Angelinne Angelinne Ce se intimpla cu un apartament cumparat de la o firma cu plata integrala si pentru care inca nu s-a facut intabularea deci exista doar un antecontract de ... (vezi toată discuția)