avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contorizare caldura in condominiu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contorizare caldura in condominiu

Am inteles de pe site-ul www.anrsc.ro ca "Începând cu sezonul de încălzire 2010-2011 repartizarea consumurilor de energie termică în condominiile unde sunt montate repartitoare de costuri se va face conform Normei tehnice aprobate prin Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, publicat în M.O. nr. 501 din 20 iulie 2010.
In scara mea de bloc nu au fost si nu sunt montate repartitoare de costuri pentru caldura, este montat doar contorul de energie termica/gigacalorimetru la intrarea coloanei de caldura in scara de bloc.
Din 19 apartamente identice (cu 2 cam.), 2 sunt debransate (unul cu CT) si 17 bransate la sistemul centralizat de incalzire.
Nu s-a facut evaluarea SETdin scara blocului (Suprafete Echivalente Termic/
SET total=SETrad+SETcol+SETcs+SETsubsol) de catre Asociatie cu furnizorul de agent termic sau alta firma atestata ANRSC, pe motiv de cheltuieli "prea mari" ; oricum, nu avem in casa scarii coloane de incalzire si nici (nu mai sunt cele 2) calorifere, deci SETcs=0.
In aceste conditii, care este temeiul legal prin care se poate stabili cota de energie termica, din Q total inregistrat de gigacalorimetrul scarii de bloc, pe care trebuie s-o achite cele 2 apartamente debransate de la sistemul centralizat de incalzire ?
Cel mai recent răspuns: Tobita , utilizator 08:06, 8 Aprilie 2013
Eu inteleg proprietatea asa : am cumparat-o, am act de proprietate, platesc impozit pe ea ? OK, atunci nimeni nu are voie sa depoziteze ceva pe ea sau sa o tranziteze cu instalatii de utilitati (electric, gaze, apa, caldura etc.) FARA ACORDUL MEU SCRIS ! Si, cand imi dau acordul, pot pune si conditii ... In privinta coloanelor de caldura care trec prin apartamentul proprietate, coloane care nu-mi folosesc si doar deservesc alti proprietari, este aceeasi situatie ca in cazul conductei de gaz metan care tranziteaza bucataria mea ... si-i deserveste doar pe altii !
Dar nu am studii in drept, asa ca nu ma mai "ambalez" in aceasta directie ...
Nu accept ideea - cei ”bogati” si cei ”saraci” (citeste cei cu CT si cei bransati la CET) ; eu sunt singurul cu CT in scara si nu sunt "bogat", iar ceilalti nu sunt "saraci" cu nimic fata de mine ... ba chiar au masini de 7-8 mii de EU. Eu nu mi-am instalat CT din "bogatie" ci pentru ca nu mai suportam frigul din casa pe vremea cand inca nu era montat Gcal-metru in scara ca sa fie nevoit furnizorul de caldura sa mareasca debitul si temperatura agentului termic de la parametri "debili" la parametri normali (si nu sa stam cu coloana de retur aproape rece si calorifere reci de la jumatate in jos) ... a fost perioada in care a explodat vanzarea de calorifere cu ulei, din care am folosit si eu ... dar nu era o solutie optima.
Abia dupa montarea Gcal, s-a facut caldura si este caldura in apartamente ... dar si pretul incalzirii a crescut intre timp !
Functie de nivelul de studii, multi dintre noi ar putea inventaria instalatia de incalzire din scara de bloc si, pe baza de standarde si norme tehnice in domeniu, sa evalueze SET pe fiecare parte si sa stabilleasca cotele de energie/de plata la fiecare ... dar numai documentul elaborat de o forma "atestat ANRSC" este valabil si aceasta firma trebuie platita cu cateva sute bune de lei ... si cand e vorba de "alti bani pentru scara "oamenii nu Ar fi simplu daca
Sa va mai spun o situatie hilara : la o scara de bloc toate apartamentele au CT si au taiat si eliminat TOATA instalatia de incalzire a scarii, prin locuinte si prin partile comune, dar ... a ramas o coloana de incalzire care doar le tranziteaza subsolul, de la scara 1 la scara 3 si ... sunt pusi sa plateasca toti "cota de incalzire" : cca. 40 lei/ap ! Este aberant ... dar daca lumea nu se intreaba ce plateste la intretinere, de ce apar diferente mari de la o luna la alta si nu se implica in elucidarea "bazei legale" de plata, asa se intampla ... nu le arata nimeni cu degetul si nu le spune ce este de facut ! Abia dupa discutii la serviciu privind "actiunea" mea pe ordine ANRSC si procedura de stabilire a cotele de incalzire pe apartamente, au comandat si cei din scara respectiva evaluarea SET a coloanei ce le tranziteaza subsolul ca sa li se stabileasca exact "cota" de plata la ... incalzire ! Sunt curios de rezultat ...
E bine sa mai discutam ... ne mai informam si sfatuim reciproc.
Abia in final ai dreptate - adica cu conducta, proprietatea furnizorului care tranziteaza un subsol de la o scara la alta. Sa vina furnizorul si sa o izoleze cu 1m de vata minerala, astfel ca nici-un grad Celsius sa nu scape in subsolul respectiv. Dar si-aici mai este ceva: asa a fost construit blocul si asta-i situatia, dar, repet, sa vina sa-si izoleze teava sau sa-si vanda marfa direct pe la scara respectiva. Da, dar asta inseamna saparea unui canal termic de la scara respectiva pana la intrarea in bloc, adica pe la scara total debransata... Ehehei, multa treaba, nu mai bine-ti izolezi matale dom' furnizor teava? Acesta este un aspect, al doi-lea - cine face porcaria cu repartizarea de costuri cu incalzirea la scara debransata? Nu cumva propria conducere a asociatiei? Nu o face ca o actiune de "pedeapsire" a celor care au indraznit sa se debranseze? Eu cam asa cred si drept sa va spun, nu este corect de fel.

Cu privire la tevile verticale din apartamente: cand te-ai hotarat sa stai la bloc, ai acceptat toate astea despre care faceai vorbire: sa treaca toata tevaraia prin casa ta proprietate personala, ca-i de agent termic, apa sau gaz. Asa ai hotarat singur. Vrei altfel, sunt solutii, un pic mai scumpe, dar sunt, depinde ce pretentii ai. Deocamdata asta e, dar cred ca se face tam-tam cam pe nimic. Frate, trece o teava fierbinte prin casa ta, ce-a prevazuta cu centrala? Trece. Degaja ea caldura. Degaja, deci trebuie sa platesti, centrala o sa mearga mai putin. O sa zici ca te costa mai putin daca mergi numai cu CT... Ei, vin ele vremurile cand o sa umblam sa ne punem cate o teava calda - daca tot dorim acest lucru. Stii vorba: ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se implineasca...

Cu "bogatii" si "saracii" - ai perfecta dreptate, de unde bogati sau saraci. Era o metafora vehiculata pe la mine prin asociatie... Sa-ti mai dau un exemplu: in urma cu cativa ani la oficiul postal din cartierul meu se plateau ajutoarele sociale pentru persoanele aflate in situatia de a primi aceste ajutoare... Veneau "baietii" sa primeasca ajutoarele. Majoritatea coborau din mertzane si tot felul de acareturi de care noi cei care munceam si produceam aceste ajutoare sociale, nici nu ne putea gandi! Aud ca si acum se fac tot felul de propuneri nastrusnice prin parlament. Daca o sa se mai incurajeze nemunca, o sa fim o tara de asistati social...
@Tobita
Cam puneti caruta inaintea cailor.
Cand ati cumparat casa ati pus vreo conditie ca nu vreti tevile verticale prin ea ca altfel n-o mai cumparati? Ati pus conditia ca o cumparati doar daca vi se plateste chirie pe traversatul tevilor? Si-a luat cineva angajamentul ca va va da vreo letzcaie pe chestiile astea? Nu.
Pai si-atunci de unde pretentiile astea acum?
Calculul se face printr-un algoritm tehnic, iar daca nu-l intelegeti nu inseamna ca altii sunt aberanti.
Intai informati-va si apoi calificati.
Eu nu am nici macar masina, daramite cai si caruta ...

Cat timp utilizam si noi, cei debransati acum, agentul termic din sistemul centralizat de incalzire, nu puteam emite nici o "pretentie", cel mult de calitate a agentului termic (care lasa de dorit, asa cum lasa apa rece acuma) ... dar, cei debransati acum nu mai suntem utilizatori ai sistemului de incalzire si totusi trebuie sa platim o marfa pe care nu o comandam si care se vehiculeaza prin retele care trec pe proprietatea noastra ! Asta era dilema : nu am pretentie de chirie sau despagubiri la avarie pe acele coloane, dar nu-mi cere - ca furnizor - cota de caldura care se pierde pe acele coloane - patru tevuste de ~ 2.40 m/18 mm diametru !

Ce puteti sa-mi raspundeti la situatia in care, cetateni si firme care au devenit proprietari de teren dupa 1989 si pe care existau retele electrice de distributie (de regula, linii aeriene de medie tensiune si chiar posturi de transformare aeriene pe stalp), au dreptul legal sa solicite (si chiar o fac!) scoaterea retelelor in afara/la limita proprietatii ?! Cand au cumparat proprietatea in cauza, nu au vazut ca pe ea sunt retele care sunt de interes public ?! Si totusi, legea le da acest drept ... iar daca distribuitorul de energie alege un traseu optim de retea care trece peste proprietati, se negociaza si se despagubeste proprietarul de teren !

Am apreciat ca "aberanta" situatia in care o scara intreaga de bloc si-a eliminat sistemul de incalzire si totusi, pentru o coloana care doar tranziteaza subsolul scarii fara sa o deserveasca, proprietarii sunt pusi sa plateasca cota de incalzire si nu mica ~ 40 lei/luna , se pare ca este asa derizorie suma, se fac cumva bani cu ciocanul pe nicovala ?! Si situatia este corecta "tehnic si legal" ?!

Ca o remarca : eu am intrat pe acest forum doar in ideea ca aici discutam ca niste oameni civilizati, ne exprimam liber opiniile, punem intrebari in functie de pregatirea si experienta fiecaruia, dar fara sa jignim si fara infatuari si atitudini de sedinte de partid ...
Pe viitor nu mai raspund la asemenea "opinii" ca cea de mai sus si ma voi limita la dialog cu cei care au inteles spiritul acestui forum .
Da, va pot raspunde.
Terenurile retrocedate au fost initial ale proprietarilor, statul le-a nationalizat, si-a pus pe ele acareturi si apoi le-a retrocedat (cui le-a retrocedat). In baza dreptului la vechea proprietate, temporar intrata in averea statului, acesti proprietari si-au castigat si dreptul de a cere statului si noilor companii private sa-si ia acareturile de pe proprietatea lui, retrocedandu-i proprietatea asa cum a fost ea la momentul nationalizarii.

In cazul apartamentelor nu aceasta a fost situatia.
Dv. ati intrat ca prim proprietar in proprietatea statului, cumparand acest apartament asa cum el a fost proiectat. Si l-ati cumparat cu tevi cu tot, tevi care inseamna un sistem integrat in cadrul condominiului prin care toti sau numai unii dintre proprietari sunt alimentati cu agent termic. Asa a fost construit blocul, asa a fost proiectul initial al blocului in care ati acceptat sa deveniti proprietar, ulterior.
Daca vreti sa modificati proiectul initial va trebuie acordul tuturor proprietarilor care beneficiaza de acest sistem. Daca nimanui nu-i mai trebuie, abia atunci puteti hotari impreuna, cu totii sa va lipsiti de el. Pana atunci insa nu, nu-l puteti modifica, nu puteti cere chirie.

Caldura, spre deosebire de apa, nu se pierde propriu-zis, ci incalzeste, cu o catime de grad, cu grade intregi, nu stim, o cladire in care dv. aveti o cota-parte indiviza. Daca aceasta catime nu ar fi, conform principiului nimic, nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma sau...principiului vaselor comunicante.... atunci ar trebui fizic si independent de vointa umana inlocuita cu alta catime din alta parte, adica de la dv., posesorii de CT si / sau de la mai multa caldura consumata pe caloriferele celor conectati inca in sistem.

:offtopic:
Nu v-a jignit nimeni, cel putin eu nu am avut aceasta intentie pentru ca respect utilizatorii, dar limba romana are o multime de cuvinte pe care incercam sa le folosim, ferindu-ne ca de dracu' de limbajul de lemn.
William Shakespeare a spus referitor la umor: Soarta unei glume depinde de urechea care o aude, nu de limba care o spune
Putem sa extindem la vazut si la un text oarecare in loc de gluma.

Alte discuții în legătură

Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Mai trebuie platita caldura la comun dupa debransare? alina_25 alina_25 O cunostiinta are centrala de apartament in un bloc de 20 apartamente in care 10 apartamente au centrala iar celalalte 10 nu au sunt respectiv ... (vezi toată discuția)
Tevile ce traverseaza apartamentele Zanaapelor Zanaapelor Tevile care traverseaza apartamentele celor ce nu mai sunt racordati la incalzirea centrala, nu incalca dreptul de proprietate? Este constitutional sa impui, ... (vezi toată discuția)