avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contorizare caldura in condominiu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contorizare caldura in condominiu

Am inteles de pe site-ul www.anrsc.ro ca "Începând cu sezonul de încălzire 2010-2011 repartizarea consumurilor de energie termică în condominiile unde sunt montate repartitoare de costuri se va face conform Normei tehnice aprobate prin Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, publicat în M.O. nr. 501 din 20 iulie 2010.
In scara mea de bloc nu au fost si nu sunt montate repartitoare de costuri pentru caldura, este montat doar contorul de energie termica/gigacalorimetru la intrarea coloanei de caldura in scara de bloc.
Din 19 apartamente identice (cu 2 cam.), 2 sunt debransate (unul cu CT) si 17 bransate la sistemul centralizat de incalzire.
Nu s-a facut evaluarea SETdin scara blocului (Suprafete Echivalente Termic/
SET total=SETrad+SETcol+SETcs+SETsubsol) de catre Asociatie cu furnizorul de agent termic sau alta firma atestata ANRSC, pe motiv de cheltuieli "prea mari" ; oricum, nu avem in casa scarii coloane de incalzire si nici (nu mai sunt cele 2) calorifere, deci SETcs=0.
In aceste conditii, care este temeiul legal prin care se poate stabili cota de energie termica, din Q total inregistrat de gigacalorimetrul scarii de bloc, pe care trebuie s-o achite cele 2 apartamente debransate de la sistemul centralizat de incalzire ?
Cel mai recent răspuns: Tobita , utilizator 08:06, 8 Aprilie 2013
Ok, am inteles ce spune legea :rtfm:: sunt nevoit sa las intregita instalatia blocului, care-i deserveste inca pe ceilalti, beneficiez implicit de o "catime" de grad de la acest segment de instalatie si care trebuie platita, trebuie sa particip la reparatiile comune etc. dar ... in sinea mea tot raman cu o "neconformitate" X-(
A venit 1 Aprilie si sistemul centralizat de incalzire s-a oprit :belay:... in apartamentele bransate a inceput sa scada incet-incet temperatura (afara este inca rece si ploua) ... iar la mine CT isi face treaba si mentine cald ... si o "catime" de grad se transfera prin peretii comuni si catre vecinii bransati la sistem, dar care nu sunt pusi sa plateasca nimic nimanui ... :whistle:
Noi sa fim sanatosi :beer:
La dv. s-a oprit caldura centralizata? Eu stiam ca se opreste la 15 aprilie.
Da, asta e situatia, din pacate pentru dv. sistemul de incalzire cu CT este "alternativ" si nu este cuprins in legi, hotarari, ordine.

Ca sa se poata face o asemenea compensatie, ar trebui sa existe mijloace de a masura acest transfer... si nu sunt. Si daca nu sunt, orice prevedere de acest gen, ar fi arbitrara, asa cum este si stabilirea in blocurile fara repartitoare ca cei deconectati din sistem sa plateasca, impreuna cu cei conectati, un procent de 10% pentru spatiile comune si tevile verticale. Pe ce se bazeaza acest 10%? Nimeni nu stie sa spuna, dar asa au hotarat proprietarii acelui bloc.
Arbitrariul lasa loc de interpretare.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
elga50, moderator
Daca tot s-a oprit caldura, acum este momentul sa le amintiti celor care sunt inca bransati la sistemul centralizat ca este mai avantajos sa se debranseze. Vor avea caldura oricand, apa calda in 10 secunde, pot face economie cand este cazul si pot deschide caldura si in luna mai daca vor fi cateva zile cu ploi si temperaturi de 14 grade afara.
Le puteti arata ca un proprietar cu centrala proprie a platit tot anul jumatate din cat a platit pentru 6 luni un proprietar inca bransat la sistemul centralizat.
Din pacate pentru doritori, deconectarile nu mai sunt aprobate de furnizori.
Poate sa se debranseze toata scara.
Deja este rece vremea, exact de cand s-a oprit sistemul centralizat la noi in oras -1Aprilie, si lumea doarme cu fesul in cap si incing caloriferele cu ulei ... cu debransarea e tot mai greu,
s-a creat in oras asa numita "Zona Unitara" de incalzire (motivata prin investitiile de modernizare in puncte termice si in retele de distributie), zona care se tot mareste prin toate cartierele si unde nu se mai aproba debransari etc. Oricum, in opinia mea, solutia optima nu este nici cu CT proprie si nici cu sistemul actual centralizat pe oras (cu agent termic transportat din CET situata la cativa km de oras), eu cred ca este doar cea cu centrale zonale/de cartier (vezi cazul Brasov mediatizat in presa), cel mult centrala pe scara de bloc (fie pe gaz, fie cu panouri solare mai nou ... ).
Om mai trai si-om mai vedea .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Mai trebuie platita caldura la comun dupa debransare? alina_25 alina_25 O cunostiinta are centrala de apartament in un bloc de 20 apartamente in care 10 apartamente au centrala iar celalalte 10 nu au sunt respectiv ... (vezi toată discuția)
Tevile ce traverseaza apartamentele Zanaapelor Zanaapelor Tevile care traverseaza apartamentele celor ce nu mai sunt racordati la incalzirea centrala, nu incalca dreptul de proprietate? Este constitutional sa impui, ... (vezi toată discuția)