avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Punctul 160 din ordinul 50/1990
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Punctul 160 din ordinul 50/1990

Buna ziua.

Ce prevede punctul 160 din Ordinul 50/1990? Nu gasesc nicaieri acest punct. in resursele disponibile online, am gasit informatii doar despre putin peste primele 130 de puncte. Tatalui meu i-a fost fost trecuta grupa a doua de munca in carnetul de munca, cu punctul 160 din ord. 50/90, dar dupa Comisia de solutionare a contestatiilor a raspuns ca nu poate primi grupa deoarece firma la care a lucrat nu are ca obiect de activitate zidaria... si acum as vrea sa aflu daca e de vina cel de la resurse umane de la fima la care a lucrat sau cei de la CNPAS.
De asemenea, daca cel de la resurse umane a gresit incadrarea, se poate modifica inscrisul in carnetul de munca?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:04, 21 August 2020
Referitor la posibilitatea ca firma sa fi gresit cand l-a incadrat la pct. 160, cum se poate modifica aceasta incadrare? Firma are ca obiect de activitate, conform codului CAEN, Fabricarea utilajelor si a masinilor-unelte pentru prelucrarea metalului, iar avizul MMPS nr. 6900/18.12.1990 precizeaza ca pct. 160 din ord. 50/1990 se refera strict la industria materialelor de constructii. Deci, tatal meu, ca lacatus mecanic hidraulist, la ce punct din ordin se incadreaza? Cei de la CASA iau in calcul ordinul cu toate completarile ulterioare, si sunt peste 200 de puncte, dar nu reusesc sa dau de ele.
Va multumesc anticipat.
Trebuie sa asteptati decizia Casei teritoriale de pensii si in functie de aceasta sa urmati procedura legala, dupa caz si in final sa contestati in instanta decizia Comisiei centrale de contestatii.
Termenul de contestare in instanta competenta a deciziei Comisiei centrale de contestatii este de 3 zile de la comunicare (atentie la data semnarii de primire a recomandatei prin posta) conform art.151 al.(2) din Legea nr.263/ 2010. Instanta competenta este tribunalul judetean conform art.153 lit.d)
Termenul de 45 zile se refera la solutionarea contestatiei la decizia de pensionare a Casei teritoriale de pensii, de catre Comisia centrala de contestatii conform art.150 al.(4), termen care de regula nu este respectat.
Puteti actiona in instanta Comisia centrala de contestatii pentru refuz nejustificat de solutionare contestatie conform art.153 lit.f) dar nu veti castiga nimic, vor invoca volumul mare de munca, personalul redus, blocarea posturilor, etc. si instanta va accepta. Mai bine asteptati pana primiti decizia Comisiei centrale de contestatii.
Punctul 160 din anexa 2 la ord. nr.50/ 1990 se refera la industria materialelor de constructii, precizand insa activitati desfasurate, locuri de munca/ posturi de lucru. Este unul din motivele pentru care a fost probabil emisa nota DGMPS in 1999 (de care amintiti, personal nu cunosc documentul respectiv) si ulterior s-au intocmit noi documente de catre firma - creindu-se astfel cadrul legal de incadrare in gr. a II-a a personalului firmei care si-a desfasurat activitatea in noxe, certificand astfel incadrarea la pct. 160 din ord. 50/1990.
Avizul MMPS nr. 6900/18.12.1990 de care amintiti (personal, nu cunosc acest document) nu are cum sa faca alte mentiuni decat cele din Ord.50/ 1990. Acest aviz trebuie insa analizat impreuna cu nota DGMPS.
Firma putea sa greseasca daca mentiona in adeverinta emisa tatalui dvs., alt punct din ordin pentru incadrare decat cel care era mentionat in documentele emise in anii '90 (la o astfel de greseala ma refeream).
Ord.nr.50/ 1990 nu se refera la meserii in general ca fiind incadrate in grupe de munca, ci doar in contextul activitatii desfasurate la un loc de munca/ post de lucru cu conditii grele, periculoase sau vatamatoare (in cazul tatalui dvs. - lacatus mecanic hidraulist care a desfasurat activitati la locuri de munca cu noxe).
Va multumesc.
Avizul MMPS nr. 6900/18.12.1990 a fost amintit si citat in raspunsul comisiei centrale la contestatia depusa.
Nota DGMPS s-a constituit ca raspuns la demersurile intreprinse de firma pentru recunoasterea incadrarii in grupa.
Cat despre ordin, sondand forumurile, am gasit referinte privind o parte din modificarile aparute. Cele mai multe referinte le-am gasit chiar pe acest forum, la intrebarile altor forumisti. Din pacate, desi au fost introduse numeroase meserii in grupa II, cea de lacatus mecanic din sectiile unitatilor din industria masinilor unelte nu este cuprinsa.
Buna ziua, tatal meu este in aceeasi situatie cu nerecunoastere grupei 2 de munca la Imu Bacau. Abia am primit adeverinta si ni s-a transmis de la Casa de pensii Bacau, ca nu va fi recunoscuta.Imi puteti spune..ce este de facut, contestat?multumesc
Cel mai bine era daca deschideati o discutie separata si expuneati mai pe larg problema tatalui dvs.
Trebuie sa cititi cu atentie tot ce s-a scris in cadrul acestei discutii.
Orice document pe care il depuneti la casa de pensii, trebuie sa il depuneti cu numar de inregistrare.
Orice raspuns pe care il primiti de la casa de pensii trebuie sa fie facut in scris, iar in acest document sa se mentioneze motivul pentru care se refuza luarea in considerare a documentului, incadrand refuzul intr-un articol de lege.
Calea de urmat este instanta de judecata, daca refuzul casei de pensii este unul care tine de nerespectarea de catre aceasta sau de catre firma unde a lucrat tatal dvs., a legislatiei aplicabile.
Ajuns in instanta va fi nevoie de o expertiza tehnica judiciara in specialitatea protectia muncii pentru a se verifica conditiile de lucru, documentele existente, etc. care ar fi indreptatit acordarea de grupa de munca.

Alte discuții în legătură

Respingere dosar pensionare strelitia strelitia Buna ziua ! Socrul meu a lucrat cu ani in urma la MASINI UNELTE BACAU INTRE anii 1976 - 1993 in functia de lacatus a mers pentru o adeverinta din care sa ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 50/1990 grupa 2 de munca amy1890 amy1890 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa gasesc grupa de munca corecta a mamei mele care a lucrat la MASE PLASTICE la fostele IPP-uri mai multi ani. Asi dori sa-mi ... (vezi toată discuția)
Ord.50/1990 ,pct.3 anexa 2, pct. 160; 100% Păduraru David Păduraru David Bună tatăl meu a depus un dosar pentru pensionare și i sa spus că un document nu este valabil lucrând ca electrician in grupa a 2 a ORD.50/1990 ,pct.3 ... (vezi toată discuția)