avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Imprumut intre persoane fizice- cum recuperez ?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Imprumut intre persoane fizice- cum recuperez ?

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti care este procedura de recuperare a unor bani imprumutati. Banii au fost imprumutati in 2007 pt un an, dupa un an nu am primit banii inapoi am facut o hartie intre noi pe care mi-a semnat-o in care recunostea imprumutul si avea inca un an la dispozitie sa-mi dea banii, nu mi i-a dat iar dupa un an jumatate iar mi-a semnat o hartie ca-mi da banii intr-un an. Individul nu are proprietati, nu am ce sa execut la el. Il dau direct in judecata fara notificare cu data actuala sau sunt suficiente cele din urma cu jumatate de an. Va rog sa-mi spuneti care este modalitatea cea mai eficienta. Si cum as putea sa scot banii de la un individ care nu are proprietati...
Multumesc pt ajutor!
Cel mai recent răspuns: Crystynika , utilizator 10:23, 30 Ianuarie 2015
@Crystynika

Într-o oarecare măsură aveți dreptate.
Doar că omul trebuie să se păzească în primul rând el și nu să aștepte să-l păzească alții (legea sau statul). De ce să dau bani cuiva fără să am nici o garanție că pot să-i mai recuperz. Și dacă întradevăr cel care a primit banii nu mai are de unde să-i returneze, fără să fi avut intențea de a vă înșela ce ar trebui să-i faceți? Ce ar trebui să facă staul sau justiția în acest caz? Doar nu putea să vă oprească să nu-i dați banii.

Faptul că ați încheiat un contract de împrumut la notar, înseamnă că aveți un titlu executoriu. Mergeți la un executor judecătoresc și puneți acel contract în executare. Dacă nu aveți nici o garanție reală, creanța D-voastră este garantată de tot patrimoniul prezent și viitor al debitorului, adică tot ceea ce are sau va avea cel pe care l-ați împrumutat. Adică din tot ce are sau va avea la un moment dat vă veți recupera datoria. Mai mult decât atât ce ar trebui să facă justiția sau statul?

După părerea mea o acțiune penală nu are șanse de reușită, deoarece i-ați dat banii conform unei înțelegeri (nu i-a furat sau nu v-a înșelat ci împrumutul s-a făcut prin bună înțelegere), iar dacă nu se respectă înțelegerea respectivă nu e caz penal, ci doar un litigiu civil care se poate judeca în civil.
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2013
Patrick_, utilizator
Patrick_ a scris:

Și dacă întradevăr cel care a primit banii nu mai are de unde să-i returneze, fără să fi avut intențea de a vă înșela ce ar trebui să-i faceți? Ce ar trebui să facă staul sau justiția în acest caz?


As fi multumita sa faca si munca in folosul comunitatii. Ceva....orice...nu sa stea acasa si sa rada cu prietenii ca a mai fraierit pe una sau unul. Macar sa plateasca bataia de joc. Sa-l oblige justitia sa-i explice copilului meu in fiecare zi de ce nu are copilul aia si cealalta, pt ca el nu e in stare decat sa-si bata joc de oameni.
Așa cum știți acum, știați și atunci când ați acordat împrumutul că nu aveți nici o garanție a restituirii acelui împrumut. A fost pur și simplu voința D-voastră iar statul sau legea nu se poate opune voinței unei persoane.

Nu vreau în nici un fel să pun sare pe rană, dar poate trebuia să vă gândiți la copil și atunci când i-ați dat banii... :(
Patrick_ a scris:

Așa cum știți acum, știați și atunci când ați acordat împrumutul că nu aveți nici o garanție a restituirii acelui împrumut. A fost pur și simplu voința D-voastră iar statul sau legea nu se poate opune voinței unei persoane.

Nu vreau în nici un fel să pun sare pe rană, dar poate trebuia să vă gândiți la copil și atunci când i-ați dat banii... :(


Nu aveam copii acum 6 ani. Problema este rezolvata in ceea ce priveste legislatia.
Dumneavoastra aveti dreptate conform legislatiei in vigoare. Problema mea este ca, pe langa cei care realmente nu au cum sa inapoieze banii luati pe moment dar fac ceva sa se revanseze, exista indivizi din astia care traiesc bine pe spatele altora in felul acesta pt ca nu le face nimeni nimic. Este doar vina fraierilor ca mine. Si suferinta si pedeapsa celor ca mine.
Chiar nu este inselatorie atat timp cat de 6 ani mi-a luat banii si nu mi i-a mai dat? Chiar si cand s-a angajat si mi-a scris ca imi da banii in cont din salariu? Isi aduna penalizarile, le trece pe hartie si promite solemn sub semnatura ca mi le plateste? Chiar crede cineva ca a trait cu aer atat timp? Face tot ce poate sa nu poata fi executat, ca multi altii.
Pe langa toate astea am dovezi clare ca bani are pt ca tocmai ce si-a achitat niste datorii la stat cam in valoare de 5000 de euro. Nu are bani, dar are!
Dacă aveți un contract de împrumut semnat la notar, vorbiți cu un executor.
De obicei executorii știu cum să procedeze în aceste cazuri și știu cum să „scoată” banii de la acest gen de oameni.
Condiția este ca acel contract făcut la notar să fie valabil, datoria să rezulte cu certitudine din acel contract și să nu fie prescrisă.

Nu strică să vedeți ce părere are și ce șanse de reușită vă dă executorul după ce vede actele și îi dați datele debitorului (unde locuiește, cam, cu ce se indeletnicește, etc).

Alte discuții în legătură

Recuperare datorie pe baza unui contract notarial de imprumut gabytz74 gabytz74 Am de recuperat o suma de bani (50.000 RON) de la un individ. Au trecut 9 luni de la data scadenta. Actul pe care l-am semnat in fata notarului are titlu ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii sergiu007sergiu sergiu007sergiu Buna am si eu o problema.Acum o luna am imprumutat unui fost politist de frontiera niste bani ,dar nu avea nimic sa-mi dea garantie decat o copie dupa BI; si ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut prin notariat-prescriptie ContSters69724 ContSters69724 In urma cu 3 ani s-a incheiat un contract de imprumut prin notariat. In 2008, cel care a imprumutat a facut o hartie la un executor (nu am vazut ce scrie in ... (vezi toată discuția)