avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sunt valabile inregistrarile telefonice ca si proba in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Sunt valabile inregistrarile telefonice ca si proba in instanta?

Buna seara! ma adresez celor care au la cunostinta urmatoarea problema!
inregistrarile convorbirilor telefonice sunt considerate probe in instanta?Si ma refer aici la convorbiri inregistrate de pe telefonul meu mobil personal! Va multumesc anticipat pt raspunsuri.
Eu am inteles de la inceput ca este vorba de inregistrari.

Cu martorii poate fi discutabil insa v-am spus ca este posibil sa nu prezinte relevanta inregistrarea cu ei.
Va multumesc pt raspunsuri. As dori sa va mai intreb daca aceste inregistrari pot fi folosite pt a face dovada ca partea adversa a facut declaratii false la politie. Este vorba de fosta mea concubina care a lasat copilul minor in grija unor straini si a plecat in alta tara, eu am facut sesizare la politie pt faptul ca nu stiu unde este fiica mea de 7 luni de zile deoarece nu am vazuto,la gradi nu merge si nici la telefon nu raspunde fosta concubina. Ulterior am aflat de la acesti vecini adevarul care l-am si inregistrat. Fosta concubina a aflat ca imi caut copilul cu politia si sa intors in tara declarand in scris la politie ca ea nu a parasit tara si nici nu a abandonat copilul,,acesti martori(vecinii) o contrazic insa. Ce pot face in acest sens. Va multumesc foarte mult pt raspunsuri!
Buna seara,
Domnule avocat Marinescu, cu tot respectul, as dori sa va intreb urmatorul lucru. Daca eu ma inregistrez pe mine? Cum ati putea dumneavoastra ca am inregistrat un interlocutor? Eu declar ca m-am inregistrat pe mine deoarece vreau sa imi imbunatatesc modul de comunicare si, drept urmare, imi studiez in fiecare seara, modul in care m-am exprimat in ziua respectiva. Intamplator si fara vreo intentie expresa din partea mea, pe inregistrare apare si persoana X. De ce trebuie sa-i cer acordul?
Chiar daca nu pot fi depuse ca proba in indtanta, astfel de inregistrari au darul incontestabil de a ghida in mod clar mintea judecatorului catre realitatea obiectiva ceea ce, pana la urma, este de dorit. Corect?
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
SebastianB, utilizator
În primul rând trebuie avut în vedere faptul că pentru a fi încuviințată orice probă este pusă în discuția părților. În acest caz ce faceți dacă partea adversă se opune acestei probe și mai ales ce faceți dacă o contestă din punctul de vedere al autenticității? Cum veți dovedi că proba este autentică? Proba cu expertiza tehnică în acest caz este destul de riscantă și oricum e costisitoare.

În al doilea rând am înțeles că există opinia conform căreia aceste probe ar putea fi admise dacă se propun impotriva unei persoane care nu este „parte” în acele convorbiri înregistrate - adică mă înregistrez pe mine și pe un vecin discutând despre o a treia persoană căreia îi voi opune apoi proba.
Ca argument la această opinie este chiar textul de lege din legea penală:

Art. 91^6 Verificarea mijloacelor de proba
(2) Inregistrarile prevazute in prezenta sectiune, efectuate de parti sau de alte persoane, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. Orice alte inregistrari pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege. "

În concluzie, puteți propune acele probe instanței și apoi veți vedea ce se va decide în urma punerii lor în discuția părților (cel puțin consider că măcar atât ar trebui să facă instanța înainte de a le respinge).
catacata2011 a scris:

Va multumesc pt raspunsuri. As dori sa va mai intreb daca aceste inregistrari pot fi folosite pt a face dovada ca partea adversa a facut declaratii false la politie. Este vorba de fosta mea concubina care a lasat copilul minor in grija unor straini si a plecat in alta tara, eu am facut sesizare la politie pt faptul ca nu stiu unde este fiica mea de 7 luni de zile deoarece nu am vazuto,la gradi nu merge si nici la telefon nu raspunde fosta concubina. Ulterior am aflat de la acesti vecini adevarul care l-am si inregistrat. Fosta concubina a aflat ca imi caut copilul cu politia si sa intors in tara declarand in scris la politie ca ea nu a parasit tara si nici nu a abandonat copilul,,acesti martori(vecinii) o contrazic insa. Ce pot face in acest sens. Va multumesc foarte mult pt raspunsuri!

Aceasta problema referitoare la un eventual proces penal reflecta existenta dreptului la aparare.Adica persoana respectiva are dreptul de a se apara sustinand ca nu este adevarat ceea ce sustineti in plangerea dvs.

Se poate insa dovedi prin martori si chiar prin inregistrari ale convorbirilor telefonice ceea ce sustineti in acuzarea persoanei care nu a declarat adevarul la politie.
Cu toate acestea, persoana nu va raspunde pentru fals in declaratii daca este vorba de o declaratie data in apararea sa.

Mai ramane si intrebarea referitoare la existenta sau inexistenta unei infractiuni in cazul expus de dvs. deoarece politia a derulat cercetari deoarece copilul era dat disparut insa din moment ce minorul a aparut dosarul se va inchide daca este vorba de disparitia unei persoane care nu mai este disparuta.

Alte discuții în legătură

Inregistrare ilegala monicanico monicanico Am fost inregistrata ilegal in magazinul meu de catre fostul sot,dupa care continutul inregistrarilor a fost facut public la mai multe persoane din orasul ... (vezi toată discuția)
Furt informatii - inregistrat audio adriantemax adriantemax In ce masura sunt valabile interceptarile audio realizate la un birou. Spre ex sa lase cineva un mp3 player pe "record" care poate ramane si 20 de ore si sa ... (vezi toată discuția)
Inregistrari telefonice -probe in dosar? ANDREI ANCA ANDREI ANCA Inregistrarile audio ,facute cu telefonul mobil pot fi folosite in instanta,sunt admise? (vezi toată discuția)