avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sunt valabile inregistrarile telefonice ca si proba in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Sunt valabile inregistrarile telefonice ca si proba in instanta?

Buna seara! ma adresez celor care au la cunostinta urmatoarea problema!
inregistrarile convorbirilor telefonice sunt considerate probe in instanta?Si ma refer aici la convorbiri inregistrate de pe telefonul meu mobil personal! Va multumesc anticipat pt raspunsuri.
Pot fi folosite ca probe si inregistrarile audio si video, atata timp cat privesc conversatia si a celui care a efectuat inregistrarea respectiva, ori sunt facute pentru apararea unui interes legitim. De exemplu: Gheorghe inregistreaza conversatia telefonica dintre el si o alta persoana care il ameninta; Mihai filmeaza cu telefonul mobil, 5 indivizi care i distrug masina. Gigi face o poza unui individ care a furat o poseta. Firmele de telecomunicatii, internet, recuperari creante, inregistreaza conversatiile purtate cu clientii pentru imbunatatirea serviciilor oferite; etc. etc. In concluzie, inregistrarile audio, video dar si fotografiile, pot constituii probe in instanta, daca nu sunt interzise de lege, adica sa nu fie facute in mod abuziv (hartuire, abuz de drept, spionaj, etc.).

Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2013
LuchianSeb, utilizator
O alta situatie: se folosesc procese verbale drept probe. Acestea sunt scrise doar pentru a servi drept probe in justitie, continand informatii care sa dovedeasca interesul celui care le produce. Le poti combate cu o inregistrare. Nu poti sa ii aduci pe cei prezenti in instanta.Cu ce este mai concludenta si ...utila marturia unui mincinos Pwe acesta il expertizeaza cineva ca pe o inregistrare?)
LuchianSeb a scris:
Pot fi folosite ca probe si inregistrarile audio si video, atata timp cat privesc conversatia si a celui care a efectuat inregistrarea respectiva, ori sunt facute pentru apararea unui interes legitim.
.........

Luchian are dreptate.
Firmele de telefonie insa cer acordul prealabil pentru inregistrare si continuarea convorbirii constituie un acord tacit.Pe vechea lege era oarecum discutabil si de aceea se cerea acordul.Potrivit vechii legi instantele nu luau in seama inresgistarile de regula.
Pe noua lege pot constitui probe.

Chiar daca nu este vorba de o infractiune inregistrarile pot fi folosite in procesul civil.
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Intrebarea mea nu a fost pusa intamplator ! Unii s-au grabit si....
Inregistrarile audio din dosarele penale nu pot certifica identitatea voce-persoana, in lipsa semnaturii electronice, si pot fi respinse ca probe de instante!

Nu va lasati amagiti ca e vorba de dosare penale !
Articolul complet este la adresa :
[ link extern ] ?
.
Inregistrarile audio din dosarele penale nu pot certifica identitatea voce-persoana, in lipsa semnaturii electronice, si pot fi respinse ca probe de instante!

Nu va lasati amagiti ca e vorba de dosare penale !

Va multumesc tuturor pt raspunsuri in primul rand! Referitor la aceasta "semnatura electronica" ,,eu as dori sa va intreb urmatorul lucru: daca persoana de la celalalt capat al firului cunoaste aspecte si dezvaluie anumite eu stiu,,detalii personale pe durata convorbirii nu este destul de suficient,,tinand cont si de faptul ca se poate demonstra cu tel.mobil faptul ca acea convorbire a avut loc,si binenteles se poate si verifica la operatorul de telefonie mobila acest lucru,,in plus exista accentul inconfundabil al acelei persoane cat si vocea copilului meu minor care ma striga, tati meu!! In ceea ce priveste martorii,acestia sunt deacord sa depuna si marturie in fata instantei referitor la cele afirmate initial telefonic.
Voi folosi ca si proba in instanta doar convorbirile cu partea adversa care mi-au fost deja acceptate de judecator,

Alte discuții în legătură

Inregistrare ilegala monicanico monicanico Am fost inregistrata ilegal in magazinul meu de catre fostul sot,dupa care continutul inregistrarilor a fost facut public la mai multe persoane din orasul ... (vezi toată discuția)
Furt informatii - inregistrat audio adriantemax adriantemax In ce masura sunt valabile interceptarile audio realizate la un birou. Spre ex sa lase cineva un mp3 player pe "record" care poate ramane si 20 de ore si sa ... (vezi toată discuția)
Inregistrari telefonice -probe in dosar? ANDREI ANCA ANDREI ANCA Inregistrarile audio ,facute cu telefonul mobil pot fi folosite in instanta,sunt admise? (vezi toată discuția)