avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... MARTOR LA TRIBUNAL
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

MARTOR LA TRIBUNAL

Buna ziua! As dori sa intreb daca in cazul in care sunt chemata sa depun o marturie la tribunal prin citatie sau fara citatie nu prea stiu cum este procedura exacta si eu nu doresc sa merg sa depun marturia respectiva ma poate obliga sa merg sau e obligatoriu sa merg sa depun si ce se poate intampla in cazul in care refuz sau in cazul in care nu ma prezint...va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc
Neprezentarea sau refuzul de a depune mărturie poate fi sancționat cu amenda între 50 și 700 lei (conform NCPC).

În procesul penal „lipsa” martorului poate fi sancționată cu amenda între 250 și 3000 lei.
@Patrick....
Va rog sa-mi spuneti art. de lege in care sunt amendata pt. ca m-am prezentat in fata instantei dar refuz sa depun juramantul si refuz si prevederile art.319al(6) ! Eu am cautat in cpc, dar nu m-am descurcat, sunt mai neindemanatica sau n-am folosit o editie completa. Daca va referiti strict la art.318 al(2) e vorba de ,,indatorire". Daca va referiti la art.319 al(9) e vorba despre ,,dupa depunerea juramantului". Deci ?
După cum spuneam, e vorba de prevederile NCPC, deci de un proces civil.
Art. 187 alin. 1 pct. 2 lit. a).

în procesele penale sunt aplicabile prevederile art. 83 (martorul are „obligația” nu „îndatorirea” ) și prev. 318 alin. 2. Amenda este în acest caz între 250 și 3000 lei.
Dacă martorul pretinde că este prezent dar refuză să depună mărturie se pot aplica și prev. art. 318 alin. 4 lit. k referitoare la abuzul de drept, iar în acest caz amenda este mai mare (500 - 5000 lei).
Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2013
Patrick_, utilizator
@Patrick n
Art. 187 alin. 1 pct. 2 lit. a).
Iata ce spune art/aliniat/lit. invocata de d-voastra, citez : a) neprezentarea martorului legal citat sau refuzul acestuia de a depune marturie cand este prezent in instanta, in afara de cazul in care acesta este minor;
Eu inteleg de unde vine confuzia d-voastra ! O d-na, moderatoare, @gerbera parca, mi-a sters intrebarea. D-voastra ati raspuns, dar nu la intrebarea mea !
Reiau intrebarea : persoana citata ca martor se prezinta in fata instantei dar refuza sa depuina juramantul. La ce consecinte legale se expune, pe lege !
Va trimit raspunsul corect printr-un mesaj privat.

[Editat de Admin - Moderatorii au dreptul sa faca tot ceea ce cred de cuviinta in privinta gestionarii mesajelor utilizatorilor]
Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2013
Admin, administrator
Depunerea jurământului religios sau laic nu e obligatorie și în consecință nu se sancționează.

Dacă martorul nu vrea să depună jurământ va trebui doar să rostească o formulă solemnă prin care „se obligă” să spună adevărul și să nu ascundă nimic din ceea ce știe.

Alte discuții în legătură

Declaratie martor cristiursa cristiursa DACA DAU O DECLARATIE IN CALITATE DE MARTOR IN CADRUL UNOR CERCETARI POLITIENESTI TREBUIE SA DEPUN JURAMANT MENTIONEZ CA NU ESTE INCEPUTA URMARIREA PENALA ... (vezi toată discuția)
Retragere declaratie martor, consecinte Bogdann98 Bogdann98 Buna ziua, un prieten a fost lovit de un om acel prieten a scos certificat si a făcut plângere sa deschis dosar am fost sunat de politie sa ma prezint sa dau ... (vezi toată discuția)
Juramantul cu mana pe cruce, avertisment ContSters325089 ContSters325089 Buna ziua, In care cod civil,penal sau oriunde in legislatie scrie ca o persoana e obligata sa jure cu mana pe cruce ca v a spune adevarul si numai ... (vezi toată discuția)