avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Asistare persoana fizica de catre consilierul juridic
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Asistare persoana fizica de catre consilierul juridic

Potrivit statutului consilirilor juridici "Art. 12. - Consilierul juridic poate reprezenta gratuit în justitie rudele sale, ale sotului/sotiei, până la gradul IV inclusiv. "
Dar daca consilierul juridic este angajat la o societate comerciala de 8 luni sa zicem, nu este inscris in Colegiu, poate asista in instanta, in speta Judecatorie, o persoana fizica cu care nu are nici un grad de rudenie?


Cel mai recent răspuns: ContSters76710 , utilizator 22:08, 10 Aprilie 2009
Acel mandat poate fi catre orice alta persoana fizica nu obligatoriu catre cj.
Poti sa reprezinti in instanta orice persoana ,in calitate de procurator ,si poti pune si concluzii pe fondul cauzei intrucat esti persoana cu studii juridice. Daca nu aveai studii juridice ,puteai sa reprezinti dar nu puteai sa pui concluzii
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2009
CRISDIDA, utilizator
CRISDIDA a scris:

Poti sa reprezinti in instanta orice persoana ,in calitate de procurator ,si poti pune si concluzii pe fondul cauzei i...puteai sa reprezinti dar nu puteai sa pui concluzii

Doar concluzii scrise.
Sper ca m-am facut inteleasa in sensul ca doresc sa asist o persoana si nu sa o reprezint: adica persoana va fi de fata.
Va multumesc!
Reprezentarea persoanelor fizice nu este permisa de Legea 514/2003 care la art. 1 prevede foarte clar care sunt limitele reprezentarii consilierului juridic: "Consilierul juridic asigură apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale statului, ale autorităţilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor publice şi de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum şi ale persoanelor juridice de drept privat, în slujba cărora se află şi în conformitate cu Constituţia şi legile ţării."
La fel si art. 4 din aceeasi lege: "Consilierul juridic în activitatea sa asigură consultanţă şi reprezentarea autorităţii sau instituţiei publice în serviciul căreia se află ori a persoanei juridice cu care are raporturi de muncă, apără drepturile şi interesele legitime ale acestora în raporturile lor cu autorităţile publice, instituţiile de orice natură, precum şi cu orice persoană juridică sau fizică, română sau străină; în condiţiile legii şi ale regulamentelor specifice unităţii, avizează şi contrasemnează actele cu caracter juridic."

Daca avem in vedere prevederile art. 3 lit. d) din Legea 51/1995 putem interpreta ca "asistarea" persoanelor fizice este o activitate specifica avocatului.

Alte discuții în legătură

Procurator? ContSters40598 ContSters40598 Este posibil un mandat dat de o terta persoana neruda unei persoane (nu avocat sau consilier, o persoana oarecare)pt a o reprezenta in instanta ca procurator, ... (vezi toată discuția)
Reprezentare ruda de catre licentiat in drept MARIKO9 MARIKO9 As dori sa reprezint o ruda in instanta si as vrea sa stiu care e procedura. Pentru studierea dosarului inainte de primul termen am nevoie de o procura ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)