Din câte am înțeles părinții au vrut să încheie un soi de tranzacție.
Instanța a luat act de faptul că părintele care plătea pensia de întreținere a vrut să plătească mai mult. Probabil că în dispozitiv s-a consemnat acordul valabil exprimat de acesta pentru acea sumă mai mare. În aceste condiții nu cred că depășirea cotei legale a pensiei din venit este o problemă. În fond este o cotă maximă ce se poate impune celui ce plătește dar nimic nu-l poate obliga pe acesta să nu o depășească.
În fond, părintele respectiv, dacă poate încheia un act notarial prin care se obligă să plătească o anumită sumă lunar, de ce nu s-ar putea consemna acordul lui de voință și prin hotărâre judecătorească?
Problema cu modificarea programului de vizitare ar fi fost „contraprestația” celuilalt părinte, dar instanța a respins se pare această „tranzacție”, ceea ce mi se pare normal.
Practic s-a dat o hotărâre prin care s-a luat act de voința părintelui obligat la plata pensiei de întreținere de a plăti mai mult (ceea ce este în interesul copilului), dar s-a respins capătul de cerere cu privire la modificarea programului de vizitare considerându-se ca neîntemeiat (acesta nefiind în interesul minorului).
Aș fi curios să văd motivarea. Se poate ca din motivare să nu rezulte tocmai așa, dar după părerea mea cam asta a fost logica instanței.
~ final discuție ~