Dca o persoana beneficiaza de "uzufruct"pana la sfarsitul vietii poate fi considerata "proprietar si membru al asociatiei de proprietari", putand sa candideze si sa fie aleasa in structura de conducere a asociatiei de proprietari? Va intreb.
Acum serios.
Ca sa fie cineva membru al asociatiei de proprietari, trebuie sa fie mai intai proprietar sau coproprietar al unui apartament sau spatiu cu alta destinatie din acea asociatie. Asa ca cei doi casatoriti ar trebui sa mearga la notar si sa devina ambii proprietari prin stipularea acestui lucru intr-un act aditional sau un alt act de proprietate. O copie a acestui act se depune la asociatie impreuna cu adeziunea ca membru. Asa ar fi daca e sa fim mai catolici decat Papa.
La noi in asociatie, nu s-a pus niciodata problema daca in comitetul executiv, in orice functie, adunarea generala a ales prin vot sotul, sotia, fiul, fiica, nora, ginerele daca acestia locuiesc intr-un apartament al familiei, impreuna sau nu cu proprietarul din actul de proprietate.
Am avut asa chiar un presedinte (ginere), avem acum un membru in comitet (frate al proprietarului) fara a avea sesizari si reclamatii pe aceasta tema din partea cuiva.
Statutul trebuie sa respecte legea iar legea spune ca proprietarii membrii ai asociatiei pot candida s.a.m.d. Asa ca, daca e sa respectam legea, numai proprietarii membri pot candida, pot alege si pot fi alesi..
Dar se intampla uneori, pentru a rezolva problemele asociatiei, sa fim la limita legii sau chiar pe langa lege. Asa cum am spus si noi avem asemenea cazuri dar de nevoie. Nu vor oamenii sa se lase alesi, nu au timp...
La penultima adunare generala, de la o scara au participat cativa proprietari si fratele unui proprietar care locuieste cu familia sa in acel apartament de peste 10 ani. Nimei de pe scara nu a vrut sa faca parte din comitet dar l-au propus pe acest frate al proprietarului, frate pe care-l cunosteau, in care aveau incredere sa-i reprezinte s.a.m.d. A fost ales si este si-acum in comitet. La utima adunare reconvocata (martie 2013) viind nevoiti sa completam comitetul cu o persoana, nu reuseam cu cei prezenti si-am fost nevoiti, la propunerea celor prezenti sa rugam telefonic un proprietar ce nu era in localitate la acea ora, sa fie de acord si sa-l alegem in comitet. Iar am fost pe langa lege care daca o interpretam strict ne spune ca se aleg membrii comitetului dintre cei prezenti.
Acestea sunt situatii intalnite in practica, la limita legii, dar cel care ar contesta asemenea alegeri ar trebui sa fie invitat sa participe, sa candideze si sa fie ales. Altfel stand pe margine si reclamand nu cred ca este corect chiar daca legea nu-l obliga sa participe.
Cunosc si eu un tip care conduce autoturismul foarte bine desi este minor si nu are permis de conducere.Eu gandesc ca legea este lege si trebuie respectata in litera si spiritul ei.Daca faci o concesie,vei mai face si altele;garantat