avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Membru in comitetul executiv?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Membru in comitetul executiv?

Dca o persoana beneficiaza de "uzufruct"pana la sfarsitul vietii poate fi considerata "proprietar si membru al asociatiei de proprietari", putand sa candideze si sa fie aleasa in structura de conducere a asociatiei de proprietari? Va intreb.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:58, 16 Mai 2013
Nu poate sa candideze, nu poate sa fie ales deoarece nu are calitatea de membru al asociatiei de proprietari, neavand calitatea de proprietar data de un act legal ( contract de vanzare cumparare, certificat de mostenitor, hotarare judecatoreasca definitiva, etc)
. In schimb, pe baza unei procuri/imputerniciri emisa de la proprietar, poate participa la adunarea generala si vota in numele acestuia in orice problema aflata pe ordinea de zi.
Nelman a scris:
Nu poate sa candideze

Absolut deacord cu dumneavoastra. El nu poate sa candideze. Poate ca in unele asociatii se inscriu proprietarii pe o lista de candidaturi, poate pentru 3 locuri in comitet se inscriu 10 candidati, se zbat sa obtina aceste posturi, concureaza s.a.m.d. Cand ai de unde alege este firesc sa alegi strict conform legii.
Dar ce se poate face in situatia cand nimeni nu vrea sa candideze, cand propui pe fiecare proprietar membru al asociatiei, la rand si fiecare refuza sa fie pus la vot pentru ca nu are timp, nu se pricepe, nu stie, nu vrea s.a.m.d. Daca printre cei prezenti sunt si membri de familie care locuiesc in acelasi apartament cu titularul (tata, mama, frate...), oare nu se poate totusi sa apelam si la acestia !? Sunt din familie, au acelasi interes ca si tatal ce are 80 de ani si nu mai poate ajuta asociatia, dar tanarul poate.
Nici acest tanar din familie nu candideaza dar ceilalti proprietari il propun, il roaga, iar acesta de voie de nevoie accepta sa fie votat.
Ce ar fi trebuit sa faca cei ce conduc adunarea generala? Sa o suspende, sa o reconvoace? La adunarea reconvocata vin doar jumatate din cei prezenti la prima. Sa apelezi la primarie, sa-i alegi pe cei din primarie membri in comitetul executiv al asociatiei?

Eu sunt deacord cu respectarea legii, dar pe cei care sustin ca un membru al familiei nu poate fi ales in comitet, in conditiile descrise de mine mai sus, ii rog sa vina si cu o solutie in afara de a spune doar nu si nu!
Multumesc!

In opinia mea numai legea primeaza.
Dar proprietarii care si-au dat semnatura pe acordul trebuie sa fie constientizati ca au drepturi dar si obligatii. Nu pot lasa asociatia fara Comitet executiv, este echivalent cu a lasa o firma fara conducere, o localitate fara primar. etc... Si apoi sa reclame ca cineva( administrator, casier, contabil ....) i-au inselat sau mai rau le-au furat banii ..
Cei care refuza dau dovada de o lipsa de minima educatie juridica si economica sau. mai rau, de lipsa de interes fata de comunitate si propria avere.

Avand situatia reala si frecventa pe care o semnalati, cred ca singura solutie este sa propunem un articol/amendament la proiectul de lege privind admnistrarea condominionului aflat in lucru la Ministerul Dezvoltarii. O sa verific daca mai este pe site, si voi face o interventie .
Va rog si pe dvs. sa timiteti propuneri, daca vom fi mai multi ne vor lua in considerare
Sustin argumentele postate mai sus de catre @adriantot. Numai cine este implicat in ”sistem” poate sa gandeasca la fel. De pe margine, lucrurile se vad altfel, adica se creeaza o imagine idilica despre munca intr-o asociatie de proprietari. Am mai spus si repet: asociatia noastra de locatari se ”chinuie” de cel putin 10 ani sa ne transformam in as. de proprietari. Poate si pentru ca asociatia este cam mare (504 apt.) nu reusim sa ne ”adunam”. Prezenta la AG este sub orice critica. Din cate mi-amintesc, prezenta cea mai numeroasa a fost de 104 proprietari...
In acest mod suntem la limita legii. In schimb, in prezenta a 20-30 de proprietari discutam toate problemele specifice unei asociatii, ne alegem membrii com executiv (sa nu ma intrebati ce eforturi trebuiesc facute pentru a convinge pe cineva sa accepte situatia de candidat), de presedinte ce sa mai vorbesc... Asa ca in proportie de 100% apreciez cele scrise de dl. Totolici, ii inteleg pe deplin argumentele, dar asa cum spunea si dumnealui, si eu astept cu nerabdare opinii, argumente si solutii concrete de rezolvare. In principiu nu vreau sa generalizez si sa va spun ca asa este situatia peste tot, dar din experienta pe care o am, cam asa stau lucrurile...
V-as pune intrebarea: de ce nu infiintati asociatii pe bloc sau chiar pe scara?
Cred ca dv., ca administrator ati putea sa va ocupati de toate asociatiile asa cum o faceti si in prezent, dar ati fi in legalitate deplina.
Si poate nu toate odata, dar una cate una macar.

Si nici prezenta la AG n-ar fi o problema daca reusiti sa strangeti semnaturile si propunerile eventuale despre membrii comitetului atunci cand incasati. Eu asa am procedat, ca daca ar fi fost sa stau dupa cati se strangeau la AG, nici acum n-am fi putut sa ne constituim in asociatie de proprietari. Asta este practica trista, in teorie suntem fericiti cu totii...

Alte discuții în legătură

Este necesar ca presedintele asociatiei de proprietari sa locuiasca in blocul asociatiei? alertbrain alertbrain Presedintele asociatiei de proprietari nu mai locuieste in bloc de mai bine de 4 ani. [b]Este legal sa mai detina aceasta functie?[/b] Precizez ca nu se ... (vezi toată discuția)
Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)
Membru in asociatie bektas.sahin bektas.sahin Daca nu m-am inscris ca membru in Asociatia de proprietrai cand am cumparat apartamentul, am drept de vot in Adunarea Generala a Asociatiei si pot candida la o ... (vezi toată discuția)