avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Membru in comitetul executiv?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Membru in comitetul executiv?

Dca o persoana beneficiaza de "uzufruct"pana la sfarsitul vietii poate fi considerata "proprietar si membru al asociatiei de proprietari", putand sa candideze si sa fie aleasa in structura de conducere a asociatiei de proprietari? Va intreb.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:58, 16 Mai 2013
De acord cu solutia propusa de d-na Elga, mai ales ca este permisa de legea 230/2007 care stipuleaza clar ca asociatii pot fi infiintate si pentru fiecare scara.
Numai ca domnii respectivi trebuie sa treaca la treaba, sa infiinteze comitetul de initiativa si sa discute cu proprietarii pentru a-i informa cu prevederile legale si a le obtine semnatura pe acordul de asociere si pe tabelul cu proprietarii care sunt de acord cu infiintarea noilor asociatii.
Alegeti dintre dvs. cateva persoane cu pregatire si cunostinte minime juridice si economice care sa fie in masura sa explice avantajele asocierii dar si obligatiile care le revin
De aproape un an ajutam asociatia vecina cu tot ce inseamna administratie. Este o asociatie constituita pe o singura scara cu 23 de apartamente. La adunarea generala convocata cu sprijinul meu (eu sunt in asociatia de alaturi), in martie 2013 nu s-a prezentat nici un proprietar, nici macar cei 3 membri ai comitetului cu tot cu presedinte. Si asta dupa ce am anuntat prin afisare, prin fluturas in fiecare cutie de posta, prin semnatura pe un tabel a 13 de proprietari din cei 23, prin telefoane s.a.m.d.
Am reconvocat adunarea generala peste exact o saptamana, am anuntat din nou toata lumea inclusiv pe internet, pe forum, pe email..., si in sfarsit au venit 2 membri ai comitetului si fiica unii proprietar. Asa ca eu nu vad cum se rezolva problemele de cvorum, alegeri de membri in comitet..., daca asociatia este mai mica.
Nu am mai propus alegerea nimanui si-am lasat asa acelasi comitet ca sa nu-l pierd si pe acesta. De doi ani se chinuie sa se uneasca cu asociatia noastra pentru ca nu-si permit sa aiba administrator, casier, cenzor, sa depuna declarartiile, sa faca fata unei avarii cu fondurile mici ale unei singure scari...
Ca exemplu, o asociatie ce are fonduri de rulment, de reparatii, de penalizari de 800 mil. lei vechi poate imediat sa scoata 40 mil lei pentru o avarie la o singura coloana de apa ce trebuie inlocuita de la subsol la ultimul etaj. Dar aceesi avarie la o asociatie cu 15 apartament si cu fonduri de 1500 lei, nu are cum sa faca fata unei asemenea cheltuieli neprevazute.
Apoi intr-o asociatie cu 7-8 scari este mai usor sa gasesti 7-8 oameni (macar unul pe scara) care sa faca parte din comitet. Dar la o asociatie de 15 apartamente de unde sa faci rost de 3 membri in comitet, de cenzor, de casier... sa nu mai spun de un program de incasari ce poate fi zilnic la o asociatie mare si doar o ora pe saptamna la una mica.
Oare nu este cunoscut de toata lumea ca cele mai mari tari din lume fac fata mult mai usor la orice uragan, cutremur sau orice calamitate naturala pe cand cele mici sunt vulnerabile iar populatia are de suferit mult timp dupa asemenea evenimente!?
De cand am inteles mai bine problematica asociatiilor, eu personal pledez pentru asociatiile mici, chiar daca costurile de administrare sunt o idee mai mari, dar conducerea si gestionarea problemelor este mult mai flexibila.

Si adevarata problema nu vine de la numarul apartamentelor, cat de la bani.
Daca o conducere se lasa prinsa in capcana "n-are lumea bani" si "nu am timp sa ma ocup", atunci acele asociatii vor esua in lipsuri de tot felul.

Si va spun asta din experienta personala. Daca cineva intra in blocul nostru cu intentia sa cumpere un apartament si se uita pe lista de intretinere, nici nu mai ajunge la usa vanzatorului, o intinde rapid inapoi...
Daca apuca insa sa vorbeasca cu mine si ii arat situatia noastra financiara, parca-parca l-as face sa se intoarca din drum si nu pentru ca sunt eu convingatoare, ci pentru ca suntem departe de a ni se inchide vreo utilitate sau alte probleme. In blocul meu, daca unul din cele doua lifturi s-a blocat pe undeva, la vreun etaj, in urmatoarele 10 minute primesc telefon sa anunt la firma cu ascensorul. Daca vreau sa repar o teava in subsol, una din conditiile de angajare a lucrarii este sa o faca in maxim 4-5 ore ale diminetii pentru ca oamenii nu sunt obisnuiti sa stea fara apa si...si asa, suna telefonul ca la balamuc ca "de ce nu avem apa?".
Dar oamenii nu cartesc, sau daca cartesc am argumente sa-i conving, cand au de plata 5 lei lunar la fondul de reparatii sau la fondul de rulment, sume neimpovaratoare chiar si pentru cei care "nu avem bani". Iar despre penalizari nici nu discut. Acestea sunt surse foarte bune pentru a suplini restantele.
Nu ma intrebati de ce nu ajungem cu restantierii in judecatorii, ca nu stiu sau nu vreau sa spun aici, dar e o realitate pe care eu, ca administrator, trebuie s-o depasesc.

De aceea spun ca nu exista "nu putem ca nu sunt bani". Ba putem, daca punem strangerea acestor fonduri chiar mai presus de strangerea cotelor de intretinere, care de bine, de rau, se platesc.

Si apoi, domnu' Adrian, niciodata o scara mai pricopsita, mai fara probleme, desprinsa dintr-o asociatie mai mare nu va dori sa se adune cu alta scara cu probleme, cu datorii, fara preocupare de a se gospodari. Invers, da, ca e mai cald si mai gustos la adapostul alora care o duc bine.
Dar cei care o duc bine fac eforturi serioase sa fie in aceasta situatie. Si dovada ca e adevarat ce spun este chiar cazul expus de dv. mai sus.
Multumesc pentru sfaturi. Stiam ca la aceasta solutie o sa va ganditi. Vedeti, in terorie este foarte simplu. Ai legislatie permisiva, ai tot ce-ti trebuie, insa ”domnii respectivi” nici nu le trece prin cap sa se apuce de treaba... Pana la urma insa o sa trebuiasca sa facem ceva pentru a intra in legalitate. Ramane faza cu alegerea membrilor com. ex., a nush' cati presedinti, s.a.m.d. de administrat nu este o problema. Altele sunt greutatile, mai ales ca avem printre proprietari si o seama de "vorbitori de colt de bloc" care sa-i vezi cum gasesc ei solutii pentru o administrae eficienta si transparenta, insa cum muti aceste discutii intr-un cadru mai organizat, gata, nu mai au argumente, ca sa vedeti, noi am presupus ca ar fi bine asa, dar...., adica " e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune..."
Si eu am fost adeptul unor asociatii mici avand in vedere ca oamenii se cunosc mai bine intre ei, de bine-de rau treaba trebuie sa mearga, insa nu este chiar asa. Este indeajuns sa ai 1-2 rauplatnici ca "morisca" sa se gripeze. Prima data se opreste functionarea liftului, apoi energia electrica pe spatiile comune, daca ai probleme in continuare, esti amenintat cu oprirea apei si va spun sincer, la noi nu este de glumit! In doi timpi si trei miscari furnizorul trimite un echipaj cu 2 haidamaci, iti pune in mana o a doua somatie, se ridica apometrul si gata... Sigur ca majoritatea sunt oameni responsabili, isi cunosc drepturile si obligatiile. Ce faci in aceasta situatie? Stai de vorba cu rauplatnicul, i-ai trimis 2 notificari, il actionezi in justitie, care dureaza, oamenii nu pot sta fara apa, dar el nesimtitul se muta la ma-sa...Ei, sunt probleme si cu asociatiile mici, nu-i chiar asa o "intelegere mondiala" pe-acolo. Dar sa zicem ca este mai simplu de gestionat, de luat hotarari. Sa zicem, in mod teoretic, ca practic este cam la fel ca in asociatiile mari...
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este necesar ca presedintele asociatiei de proprietari sa locuiasca in blocul asociatiei? alertbrain alertbrain Presedintele asociatiei de proprietari nu mai locuieste in bloc de mai bine de 4 ani. [b]Este legal sa mai detina aceasta functie?[/b] Precizez ca nu se ... (vezi toată discuția)
Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)
Membru in asociatie bektas.sahin bektas.sahin Daca nu m-am inscris ca membru in Asociatia de proprietrai cand am cumparat apartamentul, am drept de vot in Adunarea Generala a Asociatiei si pot candida la o ... (vezi toată discuția)