avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare post

Buna seara,

Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:
superiorul meu ierarhic nu mi aloca nimic de facut la locul de munca de cateva luni, exista riscul sa mi se desfiinteze postul? el are in subordine 2 departamente, unul dintre ele este format doar din mine si celalat departament are 4 angajati, doar eu nu am de lucru. In schimb m-a imprumutat unui alt departament fara niciun fel de formalitati scrise unde am cate ceva de munca de la seful de acolo, dar pe hartie eu apartin tot departamentului meu si am acel sef care nu mi da nimic de facut. Ce sa inteleg din toate astea, intrucat ma tem pentru siguranta postului meu. In momentul in care i-am cerut verbal ceva de munca, a anuntat HR-ul care acum incearca sa ma transfere in alta parte pe o alta functie si se fac presiuni sa raspund rapid propunerii. din acest nou departament pleaca toti angajatii in frunte cu seful si trebuie sa preiau eu intr-o saptamana activitatea, cat as putea sa preiau din ea....#-o
Ce mi se poate intampla daca nu accept si doresc sa raman pe functia pe care o am in prezent?

Va multumesc! sunt cam disperata si speriata!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:28, 22 Mai 2013
In ce conditii pot contesta desfiintarea postului? Si cum?
Multumesc!
Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii sunt desfiinţarea locului de muncă sa fie efectiva şi existenţa unei cauze reale şi serioase.

Prin urmare, in acest caz , o decizie de concediere poate fi contestata pentru :
- neindeplinirea conditiilor de forma
- neindeplinirea conditiilor de fond
freeelis a scris:

In cazul concedierilor individuale , angajatorul nu are aceasta obligatie , insa unele instante solicita acest lucru.


Dvs ati spus ca unele instante solicita acest lucru, desi nu exista obligatia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.

@elyn
Prev din Codul Muncii referitoare la concedierea nelegala
"ART. 78
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
ART. 79
În caz de conflict de muncă angajatorul nu poate invoca în faţa instanţei alte motive de fapt sau de drept decât cele precizate în decizia de concediere.
ART. 80
(1) În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanţa va dispune anularea ei şi va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2) La solicitarea salariatului instanţa care a dispus anularea concedierii va repune părţile în situaţia anterioară emiterii actului de concediere.
(3) În cazul în care salariatul nu solicită repunerea în situaţia anterioară emiterii actului de concediere, contractul individual de muncă va înceta de drept la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti."
Actiunea se promoveaza la Tribunal, sectia Litigii de munca, in termen de 45 de zile de la data la care v-a fost comunicata decizia de concediere.
In practica judiciara, unele instante au solicitat acest lucru , desi art.65 C.mun. nu reglementeaza aceasta obligatie.
Stiu ca nu e obligatoriu. Dar atunci de ce l-au solicitat?

Alte discuții în legătură

Desfiintare post steff5891 steff5891 Ma puteti indruma intr-o problema. Postul meu a fost desfiintat si in organigrama a fost introdus un post similar, numai ca noul post are si atributii noi. ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva patricia84 patricia84 Buna seara, am si eu o problema si am nevoie urgenta de ajutorul dumneavoastra. Am fost anuntat verbal de seful meu ca urmeaza a fi dat afara, iar calea ar fi ... (vezi toată discuția)
Mutare sau restructurare eriksan2002 eriksan2002 Suntem 6 colegi cu aceeasi functie iar nu demult pentru trei dintre noi s-ar fi dispus (verbal) acceptarea pe un alt loc de munca insa mai prost platit(cam ... (vezi toată discuția)