avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inregistrare incetare CIM in Revisal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inregistrare incetare CIM in Revisal

Buna ziua. Am inregistrat o incetare a CIM cu data de 23.04.2013 in Revisal, in 23.04.2013. Am observat in Raportul pe angajat scos din revisal la Interval vechime imi scrie 01.01.2013-22.04.2013 si nu 23.04.2013, data incetarii CIM si a operarii in Revisal. Care este problema? Am gresit ceva?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 21:09, 25 Aprilie 2013
Am o intrebare. Ati facut cursul de resurse umane? Ati invatat cum se calculeaza vechimea in munca? Ce ziceti, vechimea in munca se calculeaza pe ore sau pe zile? Dupa ce veti invata acest calcul, atunci veti intelege de ce Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate, AJOFM si implicit Inspectoratele Teritoriale de Munca au adoptat aceasta metoda de calcul.
Data inceperii lucrului (sau suspendarii): 01.01.2013
Data sfarsit contract, ultima zi de lucru( sau sfarsit suspendare): 22.04.2013
Data incetarii contract, prima zi cand nu mai lucreaza (sau suspendarii, ziua cand se prezinta la lucru): 23.04.2013

Calcul zile efectiv lucrate, sau suspendate:
2013.04.23-
2013.01.01
---------------
-----0.03.22
Deci omul are vechime in munca la firma x 3 luni si 22 de zile. Numarati pe calendar si vedeti daca este asa. In cazul in care treceti ziua de 22.04.2013 ca data incetarii, atunci angajatul va avea cu o zi mai putina la vechime ( 3 luni si 21 de zile). Daca el lucreaza la 30 de firme si toti calculeaza cum spuneti dumneavoastra, acel salariat va avea, la varsta de pensionare, cu o luna mai putin la vechimea in munca, realitatea fiind alta.
Aceasta metoda de calcul si implicit data incetarii=prima zi cand nu mai lucreaza, se gaseste in normele legislatiei pensiilor.

Un aspect al logicii:
Multa lume confunda ora, sau momentul incetarii care este in 22.04.2013 ora 16,00, cu ziua incetarii care este 23.04.2013. Ziua de 22 este platita, este asigurata, in ziua incetarii 23, salariatul este liber de contract si poate incepe serviciul in alta parte unde contractul va incepe tot cu aceasta data si astfel exista continuitate (nu se pierde nicio zi de lucru, la vechime)

De aceea este important ca acele persoane care se ocupa de dosarul de personal, sa faca un curs de resurse umane, pentru ca astfel multe lucruri vor fi intelese. Acest curs ar trebui sa-l faca inclusiv cei care fac softul de contabilitate (ce implica stat de plata si declaratia 112)

Am sa pun un programel dragut de calcul al vechimii in munca, conform cu calculul de la Casa de Pensii si atunci veti intelege mai bine de ce este important acest aspect al incetarii contractului sau suspendarii.



Din pacate nu pot sa postez programelul, daca-l doreste cineva sa imi scrie la mesaje private e-mailul si eu o sa il trimit.
:D
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
lorelayold76, utilizator
@ lorelayold76


1. De unde rezulta expres din legislatie ceea ce spuneti dvs? .. cumva programul dvs este un act normativ care impune asa ceva?

2. Incercati pe viitor sa nu mai faceti referiri la cei care posteaza..... nu cred ca este scopul acestui Forum sa-i intrebam pe cei care posteaza ce si cum au invatat ?


Imi cer scuze, nu a fost intentia mea sa deranjez sau mai ales sa jignesc. Nu m-am gandit nici o clipa la acest lucru.:(
Programul de care spun este Revisal si nu este al meu, sau al firmei unde lucrez, banuiesc ca au lucrat la el specialisti din domeniul resurse umane.
Nici mie nu-mi place ca la "raport per salariat", in Revisal, nu se trece data incetarii, ci data de sfarsit, dar calculul este bun. Asi vrea sa stiu de ce aplica astfel.

Eu am intervenit pentru a nu se ramane in eroare cu privire la data incetarii.
Ceea ce stiu se datoreaza cursului de resurse umane si in special doamnei profesoare de la Casa de Pensii.
Imi pare rau ca am deranjat cu interventia mea, dar ma doare sufletul sa stiu ca persoane care muncesc, poate din greu, pierd zile de vechime prin simplul fapt ca nu se opereaza corect data incetarii.

cititi si aici.
[ link extern ]

sau aici
[ link extern ]

O zi buna. :)
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2013
lorelayold76, utilizator
Ceea ce spun acestia nu este in condordanta cu legea ? ... care este textul de lege care prevede ceea ce sustineti dvs si acele persoane ?

Orice sustinere trebuie sa aiba la baza un text de lege sau un principiu de drept ... restul este filosofie.

Nu programele fac legea ..nu tot ceea ce se introduce in revisal este conform cu realitatea sau cu prevederile legale ... ma opresc aici ca sa nu mai intru in polemica despre un subiect care s-a tot discutat pe acest Forum ...

Atata timp cat nu este prevazut expres in textul de lege , nu vad de unde deductia asta .. si v-am explicat trimiteti la un text de lege si nu la Dex sau la alt program utilizat.

Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca tot vorbim de programe informatice, incercati sa completati D112 si sa inscrieti data incetarii, de exemplu 01.06.2012, sa vedeti ce se intampla:D
Deci angajatul a lucrat pana in 31.05.2012, iat conform teoriei dvs incetarea ar trebui intocmita cu 01.06.2012. Cand introduceti datele in D112 primiti urmatorul mesaj "In anul raportarii, luna din 'Data plecare' trebuie sa fie <=luna de raportare!", ceea ce inseamna ca angajatul va trebui inscris si in D112 pe luna iunie. Dar persoanele inscrise in D112= pers din statul de plata=pers din pontaj.
Explicatie aveti d-na?
Eu sunt de aceeasi parere cu freelis.

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata de o zi in noul revisal popanaid popanaid Am cativa angajati care au avut numai 1 zi de concediu fara plata. ex: 20 apr. Trec data de inceput suspendare 20.04, data de sfarsit tot 20.04, dar nu ma ... (vezi toată discuția)
Contract de munca perioada determinata MariaRamona MariaRamona Daca inchei un contract de munca pe perioada determinata: pe perioada cuprinsa intre 01.07.2015 si data de 01.09.2015, ultima zi in care trebuie sa vina ... (vezi toată discuția)
Incetare cim perioada determinata silvia99 silvia99 va rog frumos, in cazul unui cim pe per determinata,cand acesta inceteaza (si angajatorul nu vrea prelungirea) angajatul va primi decizia de incetare cu ... (vezi toată discuția)