avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Verificare adresa
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Verificare adresa

Buna ziua,
Nu stiu daca postarea acestei intrebari este corecta aici. Daca nu este locul ei aici rog, administratorul sa o mute.
Problema mea este urmatoarea. Am dat un mail catre o firma sa cer anumite raspunsuri legate de anumite reglemtari legale pe care banuiesc ca le incalca.
In mail nu am precizat de nici un fel adresa mea unde locuiesc, in schimb cand a venit raspunsul lor am primit un raspuns in care in antet era trecut numele meu si adresa. Eu nu am avut nici o legatura cu aceasta firma pana la acel mail. Am dat inapoi un alt mail in care am cerut mai multe informatii iar dansii mi-au raspuns ca mi-au trimis prin posta (normala) raspunsul.
In toata discutia mea cu aceasta firma nu am precizat niciodata adresa mea unde locuiesc si nici ca vreau raspunsul prin posta.
As dori sa stiu daca cautarea adresei mele de catre aceasta firma este o actiune legala sau nu. Iar daca aceasta este o actiune ilegala as dori sa stiu ce lege ma poate apara si ce pot sa fac.
Adresa mea nu se gaseste la o simpla cautare pe google sau alt motor de cautare. Singura modalitate de a ma gasi ar fi prin alte mijloace care dupa parerea mea sunt ilegale.
Va multumesc.
Daca aveati datele reale trecute in adresa de mail atunci cu siguranta s-au ghidat dupa acestea, deci nici macar nu a mai fost necesar sa le ceara de la furnizorul de internet.
Dvs. ati facut o adresa (cerere) catre firma respectiva, prin care ati solicitat ceva anume. Acestia v-au raspuns. Ca nu au folosit acelasi mijloc de comunicatie ca si dumneavostra, nu constituie o ilegalitate. Cel mai probabil au folosit comunicarea prin posta cu confirmare de primire, astfel ca in cazul in care dvs. va veti adresa instantei, acestia sa poata dovedi faptul ca v-au comunicat raspunsurile pe care le-ati solicitat, fiind de buna credinta astfel.
Iar in ceea ce priveste specializarea mea, nu cred ca este importanta. Dvs. aveti o specializare in asa ceva? Daca nu va convine raspunsul, nu-l luati in consideratie, ca la urma urmei faceti ce doriti. Eu am incercat sa va ajut...
Cred totusi ca ati auzit de celebrele ,,Pagini aurii'', ori de serviciile de informatii puse la dispozitie de catre firmele de internet si telecomunicatii clientilor. Se pot afla numere de telefon dupa nume ori adresa, sau nume ori adrese dupa numarul de telefon. La fel se pot afla adrese si nume dupa casutele de mail ori IP.
Pe viitor, daca doriti ca astfel de date sa nu fie furnizate catre terte persoane, cred ca puteti face o cerere expresa in acest sens catre furnizor. De exemplu, cand sunati pe cineva, numarul dvs. de telefon devine confidential doar daca setati optiunea care va ascunde numarul de telefon, astfel ca persoana apelata nu va putea cere nr. dvs. de la furnizorul de telecomunicatii, tocmai pentru ca dvs. ati optat pentru confidentialitate. Dvs. cel mai probabil ca aveati si adresa trecuta in mail. (Ma refer la informatiile casutei dvs. de mail)
Daca ar fi cum ziceti dvs. ar trebui sa va puneti intrebarea, cu ce drept ati trimis dumneavoastra o cerere catre acestia si deci ati stiut si utilizat informatiile cu privire la adresa lor de mail, sau a sediului ?

Toate cele bune !
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
LuchianSeb, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Sa o luam cu inceputul...
Sa luam urmatoarea situatie...
Dvs sunteti firma X. Eu va dau un mail. Iar dvs. imi spuneti ca ati facut rost de adresa mea postala de la firma de internet. Eu va spun ca acest lucru este ilegal. Stiti, firmele de internet trebuie sa respecte confidentialitatea, chestiile alea cu protectia datelor cu caracter personal ;) ... Daca firma de internet a pus la dispozitie asa ceva a facut o ilegalitate, daca dvs. firma X ati cerut aceste date iar s-a comis o ilegalitate... daca tu firma X te folosesti de anumite servicii de informatii comiti o ilegalitate, decat daca acele servicii de informatii au o baza legala, dupa cum spuneam, o sentinta sau ordin judecatoresc.
Poate vi se pare absurd, dar asa am putea sa ne spionam toti intre noi.
Eu cand am un angajat nou, care imi vine, in cadrul firmei il pun sa semneze o hartie in care il informez ca, calculatorul, laptopul, telefonul care i le pune firma la dispozitie apartin in intregime firmei, si trebuiesc folosite ca atare si ca comunicatiile de pe aceste dispozitive pot fi urmarite. Asa in cazul in care conducerea imi cere parerea despre un angajat, daca si-a facut treaba sau a folosit dispozitivele in scop personal, firma este acoperita din punct de vedere legal.
In cazul meu eu nu mi-am dat acordul firmei de internet sa imi furnizeze datele cu caracter personal nici unei persoane sau vreunei terte identitati.
Pe bune? Poate sa imi gaseasca numele dupa adresa IP... ma faceti sa rad. Ati incercat sa va conectati la net cu un modem cu cartela preplatita? Ai un IP in Constanta, alt IP in Bucuresti alt IP la Brasov... Sau ai un IP intr-o zona.. alt ip in alta zona, depinde de celula.
Poate vrei sa imi spui de MAC... MAC-ul pe care l-ar vedea ei, este cel al ultimului dispozitiv pana la ei. Daca sunt si dau mail dintr-o firma care are un singur IP pentru mailuri publice pentru 250 de calculatoare, cum stie ca sunt eu?
Cand am facut casuta de mail nu am specificat nici o adresa postala normala.
Cred ca stiu si eu cum sa folosesc un motor de cautare si cum sa imi verific daca adresa de mail se gaseste pe vreun site pe net... si nu am gasit nimic.
Din punct de vedere tehnic legal ei nu ar fi avut cum sa imi gaseasca adresa postala.

Eu am trimis mailul cu dreptul de a fi informat asupra unui produs a unei oferte.
Iar asta nu da dreptul nimanui sa ma verfice. Ei ca firma spre deosebire de mine sunt persoane juridice, publice. Eu sunt o persoana fizica... ne publica.

Am verificat mailurile care le-am trimis si in nici unul din ele nu este specificata vreo adresa. Decat numele meu.

Cat despre cerere facuta catre furnizor... avand in vedere ca folosesc o cartela de internet, nu vad cum ar putea sti cine foloseste cartela.
Dar sa zicem ca folosesc si o conexiune de la un ISP pe baza de contract... Ca sa poti pune la dispozitia altor persoane/firme/institutii datele mele trebuie sa ai acrodul meu, doar daca nu cumva am comis o infractiune si sunt supus urmariri si atunci institutiile statului ma pot verfica.... dar doar ele.

Dvs. imi spuneti ca este normal ca o firma sa ma verifice pe mine cine sunt... Eu zic ca este ilegal sa ceri informatii despre mine fara sa ai acordul meu.
Cel putin asa vad eu situatia... si as fi preferat un raspuns de la un avocat....
Ca tehnic putem vorbi pana la adanci batraneti.

P.S. Cred ca avand in vedere jobul pe care il am, pot spune sigur ca fara sa ceara informatii in alta parte nu ar fi putut afla adresa. Iar intrebarea este cat de legal este ca o firma sa poata solicita informatii la alta firma sau institutie despre o persoana fizica?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi identificat expeditorul unor mesaje electronice? camycalin camycalin Buna ziua! As dori sa ma informati cu privire la e-mail meu! o persoana a folosit calculatorul meu si-a facut cont de e-mail si a trimis unor persoane mai ... (vezi toată discuția)
Divulgare identitate (ip) de catre furnizorul de internet cosmin910 cosmin910 Buna ziua! Caz real! Un angajat al unei firme private a trimis mai multe mail-uri anonime (care au deranjat conducerea firmei la care este angajat), de pe un ... (vezi toată discuția)
Facebook dezactivat Unicka20 Unicka20 Buna dragii mei! La Multi Ani! Vin si eu cu o intrebare...Am cont Facebook de 10 ani si am postat ceva cu firma Adidas, la câteva zile primesc mesaj ca s-a ... (vezi toată discuția)