avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Refuz expertiza contabila
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Refuz expertiza contabila

Care este procedura de urmat in cazul refuzului unei expertize contabile in urma numirii de catre Tribunal, datorita neactualizarii listei expertilor contabili ce fac parte din GEJ?

Exista un formular tipizat pentru autorecuzare, sau se face doar o instiintare la care se ataseaza o adeverinta CECCAR sau alt document care sa confirme situatia?

Sper sa-mi raspunda cineva care a avut situatia aceasta.
Multumesc.
Faceti confuzii.
CECAR nu are nicio legatura cu expertii/ specialistii judiciari. Este o organizatie profesionala a expertilor contabili care nu are dreptul legal de autorizare/ avizare/ reprezentare, etc. in cazul expertilor/ specialistilor judiciari si nici in a expertilor/ specialistilor extrajudiciari (vezi art.27 din OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare).
Radierea din lista expertilor/ specialistilor judiciari este facuta la cererea expertului/ specialistului judiciar (art.38 al.(1) din OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare). CECAR nu are niciun amestec, nu poate solicita radierea in numele membrilor asociatiei, din lista celor autorizati de catre MJ sa efectueze expertize judiciare.
Riscati amenzi judiciare repetate daca veti continua sa credeti ca CECAR are atributii in legatura cu expertiza judiciara. Cel mult isi poate da cu parerea pe la MJ, daca gaseste pe cineva sa ii asculte.
Nu exista in prezent, o prevedere legislativa, in sensul unor atributii ale CECAR legate de expertiza judiciara sau extrajudiciara. Nu stiu daca in Regulamentul de functionare al CECAR exista o astfel de prevedere, dar daca exista, nu este in concordanta cu legea.
Cititi cu atentie aceasta norma emisa de catre CECCAR pentru derularea activitatii de expertiza contabila, in care are si recomandari pentru contabilii membrii ai asociatiei, care efectueaza si expertize contabile, judiciare.
[ link extern ]
Da, nu am foarte multe cunostinte referitor la acest aspect. Totusi, pentru ca un expert contabil sa poata fi numit de Tribunal pentru efectuarea unei expertize, acesta sustine odata la 2 ani o testare. Testarea o organizeaza CECCAR, iar prezenta expertilor contabili care sunt admisi la testare, pe lista de la Tribunal, se face prin intermediul CECCAR.
Va multumesc pentru lamuriri.
Nu am cunostinta de o astfel de reglementare legislativa.
Este posibil ca expertii contabili, membrii CECCAR, care sunt si experti contabili judiicari, sa fie testati o data la 2 ani prin intermediul CECCAR, in ideea ca legislatia contabila se modifica rapid, pentru a se alinia la legislatia europeana.
Un expert contabil judiciar nu este obligatoriu sa fie membru CECCAR sau cel putin nu este o astfel de mentiune in legislatie.
Eu nu am identificat in norma pe care v-am sfatuit sa o cititi cu atentie, aspectele mentionate de dvs.
"Un expert contabil judiciar nu este obligatoriu sa fie membru CECCAR sau cel putin nu este o astfel de mentiune in legislatie."

Pai un expert contabil judiciar nu are cum sa fie expert contabil daca nu este membru CECCAR. Inainte de a fi expert contabil judiciar, trebuie mai intai sa fie expert contabil. Iar un expert contabil este membru CECCAR.
Ma refeream la membrii CECCAR care sunt contabili si contabili autorizati.
Expertul contabil judiciar nu este obligatoriu sa fie si contabil autorizat; acesta era sensul corect la care ma refeream. Fiind membru CECCAR, poate fi un atuu (nu o obligatie legala) in obtinerea calitatii de expert contabil judiciar.

Alte discuții în legătură

Expert contabil-drept intocmire expertiza contabila extrajudiciara ingerasmic ingerasmic Buna ziua, Rog colegii mai experimentati daca pot sa ma lamureasca si pe mine in legatura cu un aspect: sunt expert contabil liber profesionist si as vrea ... (vezi toată discuția)
Atributiile biroului central pentru expertize tehnice judiciare S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. Printre atributiile acestui Birou se numara si aceea de a actualiza anual lista expertilor tehnici judiciari. Stie cineva daca exista si un termen limita? Sau ... (vezi toată discuția)
Refuz expertiza contabila judiciara expertcontabilvlad expertcontabilvlad Buna seara. va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti, cine stie, daca pot refuza o expertiza contabila judiciara, pe motiv ca eu sunt foarte implicat in ... (vezi toată discuția)