Buna seara,
Eu am un contract pe perioada determinata si anume 23 iulie 2012-30 iunie 2013.
Intrebarea mea este daca aceasta perioada acopera stagiul de cotizare de 12 luni pt a obtine ajutorul de somaj (fara a mai apela la o adeverinta de la locul anterior de munca)? Eu am socotit ca ar fi exact 12 luni, deoarece pe luna iulie am primit salariu integral. In caz contrar stiu ca trebuie sa solicit si adeverinta tip de la locul anterior de munca. Ati putea sa ma lamuriti va rog daca luna iulie 2012 intra in calcul avand in vedere data inregistrarii contractului?
Multumesc frumos !
1. Incetarea de drept a CIM pe perioada determinata va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
2. Cele 12 luni de stagiu de cotizare nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
3. Cele 12 luni de stagiu de cotizare trebuie sa fie cu program normal de 8 ore pe zi sau echivalentul acestora asa cum spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...
(1.2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncã cu timp parţial, stagiul de cotizare prevãzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.
...
4. Asadar luati adeverinta tip pentru somaj (Anexa26) de la actualul angajator si pentru completarea celor 12 luni de stagiu de cotizare solicitati adeverinta si de la angajatorul anterior.
1. perioada postata de dvs este 23 iulie 2012-30 iunie 2013 .. si ati specificat program de 40 ore/luna
2. perioada eligibila este 30 iunie 3011 - 30 iunie 2013 in aceasta perioada dvs trebuie sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni pentru somaj ...
3. pana in 30 mai 2012 ati avut program de 8 ore/zi, ceea ce inseamna 11 luni de stagiu de cotizare la un angajator si apoi din 23 iunie 2012 - 30 iunie 2013 stagiu de cotizare la alt angajator - un stagiu de aproximativ 3 luni si ceva de zile
4. In acest caz, aveti indeplinit stagiu de cotizare pentru somaj ...
Multumesc frumos pentru toate lamuririle pe care mi le-ati dat mi-au fost foarte utile.
As mai avea 2 intrebari si anume:
1. Decizia de incetare CIM se va face cu : art. 56 litera “i” din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii -aprobat prin legea 53/2003 republicat in baza legii nr 40/2011? E corect asa ?
2. Legat de adeverinta pe care trebuie sa o aduc de la medicul de familie, in cazul in care sunt persoana cu handicap accentuat, (am deficienta neurosenzoriala de auz bilaterala profunda si implant cohlear) e bine sa se mentioneze in adeverinta ? Pana acuma am dus adeverinte la locul de munca dar scria medicul "Apt de munca". Va intreb acest lucru deoarece eu nu pot folosi telefonul si in cazul in care mi se ofera de la somaj un post care implica vorbitul la telefon nu am cum sa fac fata.....Eventual puteti sa imi sugerati cum anume sa fie formularea din adeverinta pentru a fi acceptata si la somaj si benefica si pentru mine ?
Multumesc
Daca stia "medicul de familie mai bine ce adeverinta trebuie sa elibereze" , nu as fi intrebat....., si daca ati fi citit cu atentie contextul in care am scris cred ca reiese destul de clar scopul intrebarii.....
Daca totusi mai sunt sugestii (de la alti consilieri juridici) le astept si as fi recunoscatoare pentru un sfat si in aceasta directie asa cum am primit defalcat si pentru restul nelamuririlor mele.
Multumesc.
Indemnizatie somaj
aniko85
Buna ziua!
Va rog sa-mi ajuta cineva cu un raspuns! Sunt in urmatoarea situatie:
Sunt angajata din 7iunie 2010 pana la 30iunie 2012 cu timp partial (4 ore pe ... (vezi toată discuția)