avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenzile rutiere pot deveni penale ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenzile rutiere pot deveni penale ?

Buna ziua. Anul trecut in martie mi-a fost suspendat carnetul pt 3 luni pentru depasirea vitezei legale in localitate ( aveam 108 km/h ). Am primit o amenda in valoare de 500 RON pe care nici acum nu am platit-o. Tot anul trecut in lunile Iulie si August am primit 2 amenzi pentru depasirea vitezei legale in localitate ( 100 RON una si 450 RON alta ). In pricipiu acum ar trebui sa am de dat 1050 RON. Intrebarea este daca se poate face un dosar penal pentru ca acestea nu se platesc ( pt ca nu am de gand sa le platesc ) sau daca se poate intampla ceva rau.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:34, 7 Martie 2009
saxx a scris:

Partea nasoala e ca in cazul in care nu esti executat, 5 ani de zile nu prea mai poti sa vinzi masina/apartament sau orice altceva include certificat fiscal, fara sa platesti amenzile+penalizari, asa ca trebuie sa o cugeti adanc. Asta daca intra in planuri, oricum 5 ani e destul de mult.

Iti imaginezi ca in momentul in care detin o suma mare pentru achizitionarea unui bun sau unui imobil o sa imi fac mila de stat si am sa le platesc si amenzile. Oricum, traim in Romania si cu o mica atentia la doamna de la fisc/primarie/taxe si impozite, dansa poate trece cu vederea acele amenzi.
cu o asemenea gandire ca a lui tictac2 nu ar trebui sa ne miram ca ne merge asa cum ne merge si suntem vazuti in Europa atat de bine!
si mai spunem ca pe "dincolo" e asa, nu se face asa, esti respectat, ce mai, ne place!
pana la urma avem soarta pe care o meritam. poate ar trebui sa ne fie rusine. :">
juridic dana a scris:

cu o asemenea gandire ca a lui tictac2 nu ar trebui sa ne miram ca ne merge asa cum ne merge si suntem vazuti in Europa atat de bine!
si mai spunem ca pe "dincolo" e asa, nu se face asa, esti respectat, ce mai, ne place!
pana la urma avem soarta pe care o meritam. poate ar trebui sa ne fie rusine. :">

Nu Dana, sa ne fie rusine noua romanilor ca permite multe nereguli in Romania. Probabil ca esti o naiva care mai are multe de invatat si probabil care crede tot ce vede la televizor. Nu stiu cat de mult circuli cu masina inafara localitatilor dar cu siguranta nu ti-ar conveni sa faci peste 7-8 ore sau chiar 1-2 zile ca sa mergi regulamentar doar de dragul de a nu primi amenzi.

Mi-as plati amenzile daca ar exista infrastructura, mi-as plati amenzile daca politistii nu ar da dovada de nesimtire sau abuz in serviciu. Nu stiu cat de des te intersectezi tu cu astfel de cazuri si drept sa iti spun, nu ma intereseaza, dar iti doresc din tot sufletul sa ti se intample si tie de cateva ori. In tara asta de nimic se fura cu MILIOANELE de EURO si tie iti pasa de niste nimicuri. Probabil ca esti fan Basescu sau Boc care vor sa evite criza prin taierea de salarii de cateva mii de euro, cand asa cum spuneam mai devreme, in tara se fura cu milioanele.

Eu in calitatea mea de cetatean, nu vreau sa platesc ceva ce nu mi se ofera. Daca as stii ca acei bani ( 1050 RON ) ar face un cm de autostrada in Romania, jur ca merg acum sa ii platesc. Dar stii ce ? Vor merge fix in buzunarul altora care se vor bucura de ei.

Fii sigura ca Europa nu ne vede bine, nu pentru ca am eu o datorie la stat ci pentru multe alte nereguli. Sfatul meu este sa te mai informezi putin, sa mai citesti putin, sa mai discuti putin si sa nu mai fii atat de naiva.
nu ma scuz pentru ca vad "altfel" lucrurile. Dar daca ai gresit, nu ti se pare normal sa platesti? depasirea vitezei in localitate (108 Km/h) ti se pare OK? Sunt destul de umblata si pe drumurile de aici, si pe cele din afara, si sustin in continoare ceea ce am afirmat anterior.
juridic dana a scris:

Bună ziua. Mai deunăzi vedeam o intervenţie moderator care spunea că pe acest site se discută ideea nu se atacă la persoană. Subscriu la ideea lui tictac2. Atâta timp cât România te trage în piept cu cea mai crasă nesimţire trebuie să faci totul ca să contracarezi această practică. Cum? Rămâne la latitudinea fiecăruia cântărind bine avantajele şi dezavantajele.

Alte discuții în legătură

Radar cristel52 cristel52 Buna ziua, Doresc sa stiu cum pot verifica ca un politist spune adevarul cand ne opreste masina si spune ca am depasit cu 5 km/h viteza, trecand printr-un ... (vezi toată discuția)
Puncte laurentiumbi laurentiumbi Politistul a aplicat 6 puncte amenda in valoare de 510 lei pentru depasirea vitezei in localitate cu 38 km/h pe portiune de drum cu 50 km/h. cred ca se ... (vezi toată discuția)
Incadrarea gresita a amenzii in pv duce la anularea lui? serpe66 serpe66 am luat un radar cu 85km/h in localitate...deci am depasit cu 35 km/h...mi s-a intocmit pv cu 6 puncte amenda (324 lei) si 3 puncte penalizare : fapta ... (vezi toată discuția)