avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenzile rutiere pot deveni penale ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenzile rutiere pot deveni penale ?

Buna ziua. Anul trecut in martie mi-a fost suspendat carnetul pt 3 luni pentru depasirea vitezei legale in localitate ( aveam 108 km/h ). Am primit o amenda in valoare de 500 RON pe care nici acum nu am platit-o. Tot anul trecut in lunile Iulie si August am primit 2 amenzi pentru depasirea vitezei legale in localitate ( 100 RON una si 450 RON alta ). In pricipiu acum ar trebui sa am de dat 1050 RON. Intrebarea este daca se poate face un dosar penal pentru ca acestea nu se platesc ( pt ca nu am de gand sa le platesc ) sau daca se poate intampla ceva rau.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:34, 7 Martie 2009
saxx a scris:

Partea nasoala e ca in cazul in care nu esti executat, 5 ani de zile nu prea mai poti sa vinzi masina/apartament sau orice altceva include certificat fiscal, fara sa platesti amenzile+penalizari, asa ca trebuie sa o cugeti adanc. Asta daca intra in planuri, oricum 5 ani e destul de mult.

Totusi prin justitie se poate rezolva aceasta problema.
In contencios administrativ.
Amenzile contraventionale nu pot deveni penale.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radar cristel52 cristel52 Buna ziua, Doresc sa stiu cum pot verifica ca un politist spune adevarul cand ne opreste masina si spune ca am depasit cu 5 km/h viteza, trecand printr-un ... (vezi toată discuția)
Puncte laurentiumbi laurentiumbi Politistul a aplicat 6 puncte amenda in valoare de 510 lei pentru depasirea vitezei in localitate cu 38 km/h pe portiune de drum cu 50 km/h. cred ca se ... (vezi toată discuția)
Incadrarea gresita a amenzii in pv duce la anularea lui? serpe66 serpe66 am luat un radar cu 85km/h in localitate...deci am depasit cu 35 km/h...mi s-a intocmit pv cu 6 puncte amenda (324 lei) si 3 puncte penalizare : fapta ... (vezi toată discuția)