avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Programul de lucru al salariatilor trebuie afisat la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Programul de lucru al salariatilor trebuie afisat la puncul de lucru?

In magazinul nostru desi se lucreaza in 2 schimburi,programul de lucru nu este afisat la punctul de lucru.Acest fapt a dat nastere unor discutii intre conducerea magazinului si o parte dintre angajati , care au fost informati verbal,ca ei vor lucra program de 8 ore pe zi ,timp de 5 zile(specificandu-se ca vor lucra inclusiv sambata si duminica,si vor fi pontati in zilele de luni si marti,cand vor fi liberi)Cealalta parte a angajatilor respecta vechiul program:o saptamana schimbul I ,7,25 ore pe zi,o saptamana schimbul II ,5 ore pe zi ,un week-end lucrator de cate 11 ore pe zi si unul nelucrator.Evident, s-a creat in randul primilor angajati o stare de confuzie generata de faptul ca ei desi sunt nevoiti sa lucreze in week-end,nu vor primi spor la salariu ci doar zile libere,in conditiile in care totalul orelor lucrate este aproape identic la cele 2 categorii de salariati incadrati pe acelasi post(functie).Poate angajatorul sa decida acest program (discriminatoriu),si mai mult sa nu afiseze nici unul dintre ele la punctul de lucru? Va multumesc frumos pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:01, 4 Martie 2009
laurentiusergiu_33 a scris:

Dumneavoastra stiti bine ca un contract de munca ti se aduce la semnat -chel-,ti se da o copie a lui inregistrata la ITM,dar necompletata.Nu pot sa cred ca nu exista alte lucruri in lege,prin care poti demonstra ca ti se incalca niste drepturi!Apropo,cum isi pun parafa cei de la ITM pe niste contracte fara continut?Sau cum pot intra in posesia propriului CIM complet,daca numai si numai acolo sta rezolvarea intregii mele probleme?Sa inteleg ca pana acum,de peste 10 ani incoace colegii mei si eu am lucrat oarecum la negru?Multumesc.
.

Nu exista un CIM inregistat la ITM ( cu parafa ITM-ului) in alb.
Cu siguranta ca pe acesta scrie cate ore aveti pe zi 8 ore sau 4 ore sau......... alt nr. de ore, cu siguranta scrie de la ce ora se incepe programul.
Daca nu este specificat expres ca lucrul se face in 2 schimburi atunci este prezumat un singur schimb cu incepere de la ora inscrisa in CIM.
Cititi cu atentie prevederile contractului daca il aveti.
Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
daca programul de lucru mentionat in CIM este de 2-4 ore, salariul se poate mentine conform unui program de 8 ore?
Pentru un salariat care are incheiat c.i.m. cu timp partial , angajatorul poate acorda orice salariu cu respectarea minimului prevazut de lege pentru acea functie.
In CIM este scris doar ca activitatea se desfasoara 8 ore pe zi,5 zile pe saptamana.Atat.Nu scrie nici ora de incepere si nici ora de sfarsire a programului.Este vorba despre obligativitatea afisarii programului la sediul sau la punctul de lucru al angajatorului?pentru ca noua ne-a fost comunicat verbal!Sunt obligat sa lucrez in week-end daca nu e scris acest lucru nicaieri? Despre situatia descrisa de mine in prima postare din care reiese ca avem programe cu ture diferite desi avem aceleasi functii,ce parere aveti?Nu este discriminare?mai ales ca nu ni s-a explicat criteriul care astat la baza acestui lucru! Multumesc.

Alte discuții în legătură

Spor pentru lucru in week-end piciul piciul sporul pe care il acord pentru lucrul in week-end urmat de doua zile libere il aplic doar pentru zilele lucrate in week-end, nu pentru toate zilele ... (vezi toată discuția)
Plata orelor de noapte BRADMANUELLA BRADMANUELLA LUCREZ LA O FORMA 2 ZILE CU 2 (11 ORE ,DUMINICA 14)NUMAI TURA DE NOAPTE ,PRIMESC RETRIBUTIE LA FEL CU CEI DE ZI ,MAI AM SI ALTE DREPTURI? (vezi toată discuția)
Ore de noapte ioneliya38 ioneliya38 buna ziua,lucrez intr-o org.umanitara,se ocupa cu reintegrarea si reeducarea tinerilor.prog meu de lucru este de la ora 16,30 la 07,45.stingerea in casa este ... (vezi toată discuția)