avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Riscul contractual.Criza economica. Caz de forta ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Riscul contractual.Criza economica. Caz de forta majora

Buna ziua,

In situatia in care banca Creditor, are pretentia sa-si recupereze intreaga suma imprumutata, dar pe fondul crizei imobiliare a scazut pretului bunului, si atunci desi nu debitorul este cel vinovat de scaderea pietei acesta ramane si fara presatia executata partial si cu debite restante, la care se adauga dobanzi.


Debitorul nefiind vinovat de efectele crizei care pe de o parte l-au condus la a fi in imposibilitatea de a plati ratele iar pe de alta parte bunul pe care l-a contractat demult numai valoreaza x suma si deci mediul economic neprielnic il afecteaza pe acesta de 2 ori: scopul pentru care a luat imprumutul nu e atins, cat si pierderea unor sume avansate importante ,debitorul e afectat de mediul economic, ramanand fara sursa finantarii, care in trecut a fost cea care a mentinut creditul contractat.

Nu se poate retine ca defapt avem un caz de forta majora?Unde e culpa debitorului aici?

Pentru ca : la data la care s-a incheiat contractul situatia lui financiara era una buna cat si mediul economic" si partile nu putea sa prevada riscurile la care se supun in viitor.

Ce intentionez defapt, este ca sa inteleg daca este posibil ca: odata ce debitorul nu are o culpa directa in neexecutarea obligatiei, ci defapt pe fondul crizei dpdv financiar a fost lipsit de posibilitatea de a mai plati, banca care deja a recuperat o parte din datorie, si care va recupera si din vanzarea bunului, care trece de 80% sa si asume riscul ptr restul debitului.

Totodata banca Creditor, atunci cand a acceptat evaluarea si a oferit un pret ASTRONOMIC, a fost decizia ei unilaterala, si acum cand piata a scazut sa si asume EVALUAREA si aprecierea facuta si de momentul inch.contractului. Ca la debitor asa se pune problema, el isi asuma si piata scazuta...si pierderea.
Dar banca, nu.
Ea 3 ani, face orice sa si ia inapoi intreaga suma imprumutata.Ba mai mult, nu cauta sa vinda bunul la un pret bun, ci de regula il da mai mult cadou.

Pe de alta parte, criza s-a declansat in 2009, iar banca a continuat sa ia dobanzi mari, indiferent de criza.
Desi ea, nu ar trebui sa se comporte indiferent si apoi sa solicite buna credinta a celor afectati de criza care sustinand rate mari ajung la a fi in imposibilitate de plata, mai ales ca si banca activeaza in acceasi piata.

De ce nu putem invoca, criza ptr a fi exonerati de raspundere, si partile sa si asume riscul deopotriva? Pierderea e mare si scopul nu e atins nici ptr debitor.

Macar in contractele executate partial, unde se poate face dovada efectului direct al crizei, fata de imposibilitatea executarii contractului.Nu in cazuri unde nu exista buna credinta

Cu stima,
Flory



n-are nicio treaba exactitatea matematicii aici, daca ne referim la lei, sau mai general, la unitati monetare care reflecta valoarea unui bun.
(culmea, poti sa dai 5 lei, sa primesti 2 inapoi, si sa nu pierzi, in mod real, nimic)

aici e vorba de valoarea reala a unui bun imobil in conditii de fluctuatii majore de pret (in cazul crizei, al romaniei ultimilor ani - DEFLATIE).

banca a dat un imprumut, sa zicem in 2007, de un 100 de unitati monetare care reflectau, aproximativ, la data imprumutului, valoarea de atunci a imobilului ipotecat.

azi, in 2013, valoarea la zi, REALA, reevaluata, a imobilului este 50 unitati monetare.

daca se executa azi acest imobil, de 50 unitati monetare, banca recupereaza fix valoarea reala (NU CONTABILA, neajustata, care n-are nicio legatura cu realitatea in conditii de criza) a imprumutului acordat - echivalentul unui imobil!

ca daca n-ar fi asa, si s-ar duce sa execute si un al doilea imobil al imprumutatului de tot 50 unitati monetare, sa zicem, ca sa recupereze cele 100 de unitati monetare (VALOARE CONTABILA, neajustata) a imprumutului din 2007, ar insemna ca din imprumutul acordat de banca, dupa executarea din 2013, banca se va alege cu echivalentul monetar a 2 imobile echivalente... 1 dintre ele (imobile echivalente) in dauna imprumutatului...

nu e permisa o asemenea imbogatire (a bancii) in dauna imprumutatului.

forumistul imprumutat are nevoie sa stie ca ce se intampla acum in mod real (executii aiurea peste garantia constituita, ca asta se intampla) e ilegal si ca nu se apara suficient.


nota:
nu mai provin de ani (multi) de zile banii dati cu imprumut de banci in romania de la deponenti (proportie nesemnificativa)... asta e cliseu, de ochii lumii.
sumele date cu imprumut romanilor sunt venite MASIV de aiurea, de peste mari si tari, si "investite" superprofitabil, desigur, in imprumuturi date romanilor.
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2013
ContSters257414, utilizator

Confundati garantia bancara cu expunerea fata de client. Am tot explicat de zeci de ori, banca da bani, nu da imobile. Garantia este importanta doar pentru a diminua riscul bancii de a pierde banii dati imprumut. In functie de acoperirea cu garantii, provizionalele sunt mai mici sau chiar nu se provizioneaza. Aceasta este singura legatura dintre suma imprumutata si valoarea imobilului adus in garantie.

O sa va dau un ultim exemplu. Daca s-ar fi intamplat invers, ar fi crescut de 3 ori valoarea imobilului, cientul venea si platea de 3 ori creditul, pentru ca a crescut valoarea imobilului? sesizati macar acum absurdul ideii pe care o tot sustineti?
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2013
ContSters214341, utilizator
Stimat Domn,

Nu vad absurd ul situatiei in a intreba si cere o opinie.Iar daca nu avem voie sa cautam raspunsuri..ce altceva am cauta aici?
Ba dimpotriva, tocmai de aceea am expus situatia si am lansat intrebarea , din pag 1.


Indiferent de pretul pietei, banca nu reclama suma imprumutata??
Ba da.Face demersuri in acest sens.Si cauta sa se indestuleze in acoperirea debitului, chiar executa 11 mii de case pana isi incaseaza suma imprumutata., daca debitorul are bunuri.

Iar fireste, criza aduce o scadere a preturilor si intrebam daca , nu cumva ar fi firesc ca, odata ce pretul unui imobil luat prin credit ipotecar numai valoreaza cat a fost in 2008, odata ce obligatia nu se mai poate indeplini, banca sa se multumeasca cu acest bun la valoarea data de criza. punct. Criza fiind cea care a afectat piata, dar pe care nu o putem invoca in solutionarea unei pb de gen.
Unde e aberatia?

In rest apreciez un raspuns onorabil sau deloc.

Cu stima,
Flory
Nu ma refeream doamna, la intrebarea dumneavoastra ci la argumentele folosite de acel domn care a avut interventia de mai sus.
Intrebarea dvs este pertinenta si e pe buzele multora dintre noi. Departe de mine gandul ca ar fi absurda.


Se pare ca nu doriti sa intelegeti faptul ca banca nu are nicio legatura cu imobilul cumparat de dumneavoastra.
Daca aveati un credit de nevoi personale, fara nicio garantie imobiliara, banca v-ar putea executa 10 imobile, pentru a-si recupera creditul, chiar si daca imobilele alea ar fi ipotecate la alte banci. ipoteca nu ii confera decat dreptul de a-si indestula creanta cu prioritate din pretul de vanzare si de a vinde imobilul ipotecat in mana oricui s-ar afla.

Codul Civil prevede expres faptul ca impreviziunea nu se aplica contractelor in derulare la data intrarii sale in vigoare.

Eu cred ca meritati un raspuns sincer, bazat pe prevederile legale si nu un raspuns de genul dat de o defuncta televiziune care indemna oamenii sa nu isi plateasca creditele ca nu li se va intampla nimic, iar ulteior acei oameni au fost dati afara din case si stau in starada.

Eu va scriu pentru ca sa stiti exact ca nu aveti sanse de castig. Cu siguranta se vor gasi cativa avocati care sa va ia banii, cu promisiuni ca vor castiga. Nu strica sa discerneti bine si sa vedeti daca merita sau nu efortul financiar.

Ca sa luptati cu aceleasi arme ca si ei, puteti vinde imobilele neipotecate sau mobilele, asa nu vor mai lua decat ce si-au conservat ca si garantie .

Incerc sa va arat argumentele cu care se vor apara bancile, in proces cu dumneavoastra, tocmai pentru ca dvs sa fiti informata.
Nu cred ca va doriti un raspuns fals, care sa va imbete de fericire , iar in instanta sa suferiti un soc cand pierdeti procesul.

Daca nu vi se pare onorabil, ocoliti-l doamna. Cititi doar ce va incanta.

Cu respect,

Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
ContSters214341, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate? credit ipotecar- imposibilitate de plata bogdan36 bogdan36 Buna seara, Am un credit imobiliar la care am platit 5 ani. Acuma nu mai reusesc sa platesc rata. Daca nu mai platesc si il ia banca si cu suma cu care se va ... (vezi toată discuția)
Vreau sa cedez apartamentul bancii in schimbul stingerii datoriei Popa Victor Tudor Popa Victor Tudor Buna ziua, Am doua intrebari legate de un contract de imprumut bancar cu garantie ipotecara. Fara sa fac o istorie a problemelor legata de acest tip de ... (vezi toată discuția)
Credit fara ipoteca ! infolegi infolegi In cazul creditului de nevoi personale se poate face executare silita pe proprietati ( casa, masina, etc ) daca in contract au fost specificate ca si garanti ... (vezi toată discuția)