avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Subiect: Partaj apartament cumparat cu credit ipotecar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Subiect: Partaj apartament cumparat cu credit ipotecar

Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea apartamentului? Diferenta ramasa de bani si cheltuielile de judecata cu banca se vor indrepta si asupra ei sau doar asupra fostului sot, titularul creditului ?
Daca apartamentul va fi executat ,fosta sotie are vreo sansa sa-si recupereze banii platiti la rate pe cnp-ul fostului sot ?
Fostul sot doreste executarea apartamentului ,considerand ca daca se executa apartamentul nu mai are ce imparti cu fosta sotie ,scapa de apartament si de ratele platite de ea in contul lui .
Cel mai recent răspuns: d-r , utilizator 12:49, 3 Iunie 2013
Ce va doriti dvs la partaj? Puteti cere atribuirea ap si a creditului si sa-i dati o sulta dupa cum a contribuit.
Nu doresc atribuirea apartamentului ,doresc sa primesc o sulta dupa cum am contribuit . El nu doreste sa introducem actiunea de partaj ,nu s-a prezentat la mediere ,nu vrea sa mearga la notar ,nu vrea nimic .Doreste doar executarea apartamentului ,deoarece considera ca daca se executa apartamentul nu mai avem nimic de impartit .Este asociat unic la o firma si ea infiintata in timpul casatoriei , trece firma pe numele altcuiva si banca nu are ce sa-i execute si eu voi plati diferenta de bani ramasa in urma executarii apartamentului ,deoarece sunt garant ipotecar .
Sper din suflet sa nu se intample ce spune el .
Nu mi-am imaginat niciodata ca voi ajunge intr-o astfel de situatie !
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2013
gi-jane2, moderator
Imi cer mii de scuze dar tot nu inteleg de ce garantul ipotecar este tras la raspundere ca un codebitor ,coplatitor ,girant ?
De ce ajunge sa plateasca diferenta de bani ramasa dupa executare ,daca este doar garant ipotecar ?
Se pare ca are doar obligatii garantul ipotecar .In aceste conditii nu inteleg de ce banca nu-mi pune la dispozitie contractul de credit ,care este pe numele fostului sot ,daca nu garantez doar cu ipotecarea apartamentului ,ci mai sunt si buna de plata ?
Din cate inteleg eu garantul ipotecar = coplatitor =codebitor =girant .
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
gi-jane2, moderator
Doamna, ca si garant ipotecar raspundeti doar in limita garantiei, pana la valoarea imobilului ipotecat, n-ar strica insa sa vedeti exact ce ati semnat, contractul de ipoteca trebuie sa-l aveti.

Uitati un pic de contractul cu banca , sa zicem ca nu aveti nicio calitate in acest contract.

Ati cumparat un imobil in timpul casatoriei, acesta devine bun comun.

art 339- Bunurile dobandite in timpul regimului comunitatii legale de oricare dintre soti sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune in devalmasie ale sotilor.

Cu ce bani l-ati cumparat ? Cu bani imprumutati de sot de la banca. Cum e bunul comun, asa e si datoria in timpul casatoriei comuna. Pentru ca nu sunteti parte in contractul de credit ( sa zicem), banca va trebui sa va actioneze in judecata si sa dovedeasca ca datoria e comuna si nu proprie a sotului, sotul nu a contractat un imprumut sa-l foloseasca singur, cu a cumparat o casa- bun comun.
Cum ar fi sa aveti dreptul la jumatate din casa, dar sa nu platiti jumatate din imprumut ?
Deci, nu raspundeti pt credit in calitate de garant ipotecar, ci in calitate de sotie care a beneficiat si ea de banii bancii.

Datoriile comune ale sotilor Art. 351
Sotii raspund cu bunurile comune pentru:
a) obligatiile nascute in legatura cu conservarea, administrarea sau dobandirea bunurilor comune;
b) obligatiile pe care le-au contractat impreuna;
c) obligatiile asumate de oricare dintre soti pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei;


Raspunderea subsidiara pentru datoriile comune Art. 352
(1) In masura in care obligatiile comune nu au fost acoperite prin urmarirea bunurilor comune, sotii raspund solidar, cu bunurile proprii. In acest caz, cel care a platit datoria comuna se subroga in drepturile creditorului pentru ceea ce a suportat peste cota-parte ce i-ar reveni din comunitate daca lichidarea s-ar face la data platii datoriei.
(2) Sotul care a platit datoria comuna in conditiile alin. (1) are un drept de retentie asupra bunurilor celuilalt sot pana la acoperirea integrala a creantelor pe care acesta i le datoreaza.



Corect; dv. puteti ajunge a achita diferenta dupa executarea apartamentului nu in calitate de garant sau creditor, ci in calitate de sotie la acel moment a imprumutatorului.
Oricum, inteleg ca nu intelegeti acest lucru, insa ne-ar ajuta un istoric al achizitiei: de ce nu sunteti codebitor, de exemplu.

Alte discuții în legătură

Executare silita roxxanna roxxanna Stimati domni, Am cateva intrebari legate de urmatoarea situatie: Eu si fostul sot am avut un litigiu pe un imobil (luat prin credit ipotecar si inca ... (vezi toată discuția)
Partaj in caz de ipoteca anca&lary anca&lary Buna seara tuturor si va felicit pentru activitatile pe care le desfasurati pe acest site. As dori sa va adresez cateva intrebari, caci sunt intr-o situatie ... (vezi toată discuția)
Partaj - credit bancar holiday holiday Cu ocazia partajarii bunurilor comune, dupa desfacerea casatoriei, prin hotarare judecatoreasca s-a consfiintit intelegerea partilor cu privire la atribuirea ... (vezi toată discuția)