avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz incetare CIM cu acordul partilor?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz incetare CIM cu acordul partilor?

Buna seara. Am o situatie mai delicata in familie. Un angajat al unei societati a fost pus in fata faptului implinit: pe x.06.2013 trebuie sa plece de la locul de munca. Problema e ca postul nu poate fi restructurat, deci singura solutie gasita de angajator a fost incetarea cim cu acordul partilor. E vorba despre un cabinet medical, un post de asistent, iar omul de fiecare data cand a vrut sa scape de cineva a procedat asa. Nu exista probleme de disciplina, sanctiuni etc, pur si simplu are nevoie de cineva care sa lucreze pe bani mai putini si mai mult timp. Omul vrea sa ii completeze asistentul o cerere de incetare CIM "din motive personale, cu acordul partilor". Mi se pare cam ciudat. Pe de alta parte e clar ca nu se mai poate continua acolo, singura chestie e sa se respecte legile. Angajatul are drept la preaviz in conditiile incetarii CIM cu acordul partilor? Pe de alta parte, e clar ca in timpul asta poate solicita un concediu de odihna, cu cerere etc [pana acum, in ani buni de cand lucreaza acolo, concediile nu s-au dat in baza unei cereri, ci dupa bunul plac al angajatorului, concret, cand medicul avea vacanta, avea si asistentul. cand medicul era in oras, obligatoriu trebuia sa fie la lucru si asistentul]. Salariul din acte e o mizerie, putin mai mare decat cel minim pe economie. In principal, ne intereseaza preavizul, pe care omul nu are nicio intentie sa il acorde. La el e simplu, se vine cu cererea respectiva si gata, pe data x a lunii iunie se incheie colaborarea.

EDIT. In situatia de mai sus, angajatul are dreptul la ajutorul de somaj?
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
i0n, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:52, 22 Mai 2013
freeelis a scris:

In cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului este obligatoriu preavizul , in cazul demisiei nu exista aceasta obligativitate.


Cum adica nu exista obligativitatea preavizului? Preavizul e obligatoriu, dar angajatorul poate renunta total sau partial la el. Si bineinteles exista exceptia de la regula cand salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM.
In cazul de fata, am inteles ca @i0n si-ar dori previz + CO.
Daca angajatorul are posibilitatea sa renunte la preaviz , nu vad unde este obligativitatea acestuia in cazul demisiei.
freeelis a scris:

Daca angajatorul are posibilitatea sa renunte la preaviz , nu vad unde este obligativitatea acestuia in cazul demisiei.

:stunned: salariatul este obligat sa acorde preaviz in cazul demisiei
1. Salariatul este obligat sa acorde preaviz in cazul demisiei

2. Angajatorul are posibilitatea renuntarii totale la termenul de preaviz.

Prin urmare, nu vad obligativitatea daca se renunta total la preaviz.
Obligativitatea este la acordare si nu la efectuare. Tocmai acest lucru l-am mentionat si mai sus cand am spus ca s-ar putea sa nu mai beneficieze de inca 2 luni la Cab medical (CO+preaviz).

Alte discuții în legătură

Preaviz demisie si recuperare restante WinstonSmith WinstonSmith Buna ziua! Mi-am dat demisia pe 12 august si am mentionat ca preaviz 20 zile calendaristice. Am luat numar de inregistrare pe demisie, dar pana la ora ... (vezi toată discuția)
Demisie -renuntare la termenul de preaviz 22.08.2009 22.08.2009 cf. art 81 CM demisia este urmata de un termen de preaviz de 20 zile lucratoare ptr. functii de executie si de 45 zile ptr. functii de conducere sau conform ... (vezi toată discuția)
Demisie complicata monasam monasam Buna ziua. Sunt angajata la firma la care lucrez de 5 ani. Acum cateva luni mama mea a fost descoperita cu cancer si a trebuit sa imi iau multe zile libere ... (vezi toată discuția)