avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere impotriva unui minor sub 14 ani
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere impotriva unui minor sub 14 ani

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu niste informatii.

Un minor terorizeaza o scoala gimnaziala. Are sub 14 ani si a fost dus de mai multe ori la neuropsihiatrie infantila de unde i se dau niste medicamente.
Copilul face niste crize de nervi incredibile, arunca tot ce prinde in cale, loveste copiii foarte agresiv iar ultima data a lovit profesorii, pe un copil de la grupa pregatitoare care doar a trecut pe langa el, fara sa il cunoasca, fara sa il provoace in vreun fel l-a trantit pe ciment cu mare forta, arunca cu obiecte grele inspre copii, teama cea mai mare este ca acest copil poate sa comita un act de violenta extrema. Daca se apropie cineva de el, spune ca el stie ca oamenii mari nu au voie sa-i faca nimic. Mama lui nu intelege problema lui si ii acuza pe ceilalti ca-l provoaca, este invatata cu procesele si da in judecata pe oricine se apropie de el (copilul a schimbat deja vreo 3 scoli). S-a ajuns sa se tina copiii inchisi in clase de frica lui pentru ca iese pe hol, racneste si loveste pe toata lumea, de la copilul de gradinita la directoare. Are iesiri de-a dreptul psihopatice. Ultima data s-a chemat salvarea pentru ca nu s-a stiut ce sa-i mai faca. Scoala este terorizata si legal se spune ca nu se poate face nimic pentru ca este minor si are dreptul la educatie.

Ce se poate face in acest caz? Copilul este un pericol real la siguranta celorlalti copii in primul rand si apoi a celorlalti.
Are rost sa facem plangeri impotriva lui, mai ales ca e minor sub 14 ani?

Cum se poate scoala, parintii, profesorii apara? De unde sa incepem?

Orice informatie legata de aceasta situatie ar ajuta mult. Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
Josephiine, utilizator
Cel mai recent răspuns: anaililenache , utilizator 17:24, 9 Octombrie 2018
Josephiine a scris:


atat parintii cat si profesorii, chiar si psihologii care au lucrat cu acest caz considera ca acest copil nu poate fi scolarizat intr-o scoala normala ci ar trebui scolarizat intr-un spital sau la domiciliu, numai ca nu exista lege in Romania pentru asa ceva.




Nu este adevarat. Copilul acesta poate fi scolarizat. Adevarul este ca acest copil trebuie testat de specialisti. Se poate sa fie diagnosticat cu handicap DEBIL MINTAL. Daca specialistii ii gaseste handicapul in care se integreaza,atunci acest copil trebuie mutat la scoala speciala cu cerinte speciale conf.handicapului sau.
La scoala unde va fi nevoit sa mearga,sunt profesori psihopedagogi cu pregatire speciala,care cu siguranta il vor ajuta pe acest copil ......

PS: d-na avocat, raspunderea parintilor pentru faptele copiilor la scoala este subsidiara raspunderii institutorilor. Adica, raspunderea o au mai intai profesorii...:D Doar daca ei dovedesc ca nu sunt vinovati, atunci ....etc. etc.


Aveti dreptate, profesorii sunt cei care raspund primii pentru faptele elevilor.Insa haideti sa revenim pe pamant.Cu siguranta ca profesorii se vor indrepta impotriva parintilor in vederea repararii daunelor provocate de copil( m-am referit strict la distrugerile materiale). Si asa este si normal.Daca acest copil distruge bunuri eu cred ca parintii trebuie sa plateasca stricaciunile. Daca insa provoaca scandal si terorizeaza atunci da...raspund profesorii.
:)
Utilizati Legea Sanatatii Mintale si normele ei de aplicare. Efectuati cu ajutorul psihiatrilor de copii o spitalizare nevoluntara. Evaluati copilul si eventual mama ( cu probe ) la IML. Stabiliti discernamnatul celor doi si gradul de periculozitate sociala. Efectuati o actiune de punere sub interdictie a minorului cu obligativitate la tratament si desemnati un tutore, altul decat mama, daca aceasta se dovedeste a fi incapabila.
Dr. Mircea Dragan, Psihiatru
sfaturile venite din partea unui specialist sunt binevenite.
problema este cine le poate pune in aplicare! spitalizarea, punerea sub interdictie, desemnarea tutorelui,etc. .
parintii copiilor agresati pot face cel mult sesizari la scoala, inspectorat sau politie.
LEGEA Nr. 287/2009*)

privind Codul civil

CAPITOLUL II Tutela minorului

SECȚIUNEA 1
Deschiderea tutelei Cazurile de instituire

Art. 110. - Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinți sunt, după caz, decedați, necunoscuți, decăzuți din exercițiul drepturilor părintești sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părintești, puși sub interdicție judecătorească, dispăruți ori declarați judecătorește morți, precum și în cazul în care, la încetarea adopției, instanța hotărăște că este în interesul minorului instituirea unei tutele. Persoanele obligate să înștiințeze instanța de tutelă

Art. 111. - Au obligația ca, de îndată ce află de existența unui minor lipsit de îngrijire părintească în cazurile prevăzute la art. 110, să înștiințeze instanța de tutelă:
a) persoanele apropiate minorului, precum și administratorii și locatarii casei în care locuiește minorul;
b) serviciul de stare civilă, cu prilejul înregistrării morții unei persoane, precum și notarul public, cu prilejul deschiderii unei proceduri succesorale;
c) instanțele judecătorești, cu prilejul condamnării la pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părintești;
d) organele administrației publice locale, instituțiile de ocrotire, precum și orice altă persoană.

Legea 487/2002 reactualizata
Art. 5
k) prin discernamant se intelege componenta capacitatii psihice, care se refera la o fapta anume si din care decurge posibilitatea persoanei respective de a aprecia continutul si consecintele acestei fapte;
l) prin periculozitate sociala se intelege atributul unei stari psihice sau al unui comportament ce implica riscul unei vatamari fizice pentru sine ori pentru ale persoane sau al unor distrugeri de bunuri materiale importante;
p) prin internare nevoluntara se intelege internarea impotriva vointei sau fara consimtamantul pacientului;
Capitolul V - Internarea intr-o unitate de psihiatrie
Sectiunea 2 - Internarea nevoluntara
Art. 53
Procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate incercarile de internare voluntara au fost epuizate.
Art. 54
O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca:
a) din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat.
Art. 56
(1) Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se realizeaza de catre:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana;
b) familia persoanei;
c) reprezentantii administratiei publice locale cu atributii in domeniul social-medical si de ordine publica;
d) reprezentantii plitiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum si de catre procuror;
e) instanta de judecata civila, ori de cate ori apreciaza ca starea sanatatii mintale a unei persoane aflate in cursul judecatii ar putea necesita internare nevoluntara.
(2) Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele mentionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei in cauza si a antecedentelor medicale cunoscute.
(3) Procedura revazuta la art. 61 si urmatoarele se aplica in mod corespunzator.
Dr. Mircea Dragan ; consultati legislatia indicata

Alte discuții în legătură

Limitare exercitare autoritate parinteasca petana petana Va supun atentiei urmatoarea speta: In timpul casatoriei, au rezultat 2 copii; parintii au divortat iar in urma divortului, instanta a hotarat ca ... (vezi toată discuția)
Copil problema desperadoxyz desperadoxyz Va salut! M-as bucura daca ma-ti putea ajuta cu o problema. Este vorba de un copil minor de 15 ani care fuge noaptea din casa, nu vrea sa mearga la scoala, se ... (vezi toată discuția)
Doua intrebari care cred ca ar trebui sa isi gaseasca raspunsul ! davidpaulclaudiu davidpaulclaudiu Care credeti ca sunt diferenţele majore din punct de vedere al comportamentului si al educaţiei şcolare între un copil de 13-14 ani al anilor \'89 şi unul ... (vezi toată discuția)