La tatal unei cunostiinte in 2008 i-a fost recalculata pensia aceasta crescand de la 800 lei la 2100 lei sesizand ca ceva nu este in regula sa adresat casei de pensii cu o cerere de recalculare si a primti raspuns de la aceasta ca totul este in regula in 2012 decembrie i s-a adus la cunsotiinta ca pensia lui de fapt ra de 900 lei si ca ar de returnat pe anii de a luat in plus suma de aproape 40.000 lei asa cda de la 2100 lei a ajuns la 900 lei pensie iara din aceasta a ramas la propriu cu 600 lei caci ii se este oprita 1/3 in contul acelei datorii,a facut reclamatii la casa de pensii ministerul muncii daca se adrseaza instanteide judecata crdeti ca are sanse sa schimbe ceva adica mi se apre ridicol pe langa ca ai calculat o pensie gresit pe urma ii mai iei omului si 1/3 din pensia lui care ste si asa una mizerabila.
multumesc
Ce sa mai zic in romania orice e posibil inclusiv sa te trezesti ca dupa 4 ani in care primesti o pensie car e ti se zice ca ti se cuvine sa te trezesti ca acasta e scazuta la mai mult de jumatate si nimeni sa nu raspunda de nimica ,ba mai mult noroc ca acel om a trecut mai demult casa pe numele fiicei sale ca mostenire cand i-a trecut-o ia zis sa ai grja fata mea sa nu faci probleme nici nu ia trecut prin cap ca se poate trezii deodata cu pensia redusa la mai putin de o traime si probabil si mai mult in caz ca avea bunuri pe numele sau .
Eu le-am, zis sa de-a in judecata casa de pensii si sa ceara daune morale pentru eroarea produsa nu stiu mie mi se pare bataie de joc sa te joci asa cu vietile oamenilor adica deh acel domn are o fata de este in alta tara si il poate ajuta dar ce se intampla daca acest domn era un batran singur fara niciun fel de sprijin sa se trezeasca de la 2100 lei la 600 lei doar din cauza unor incompetenti care si-au facut sau mai bine zis nefacut meseria.
Priviti si partea buna a lucrurilor: sumele incasate necuvenit se recupereaza in termenul general de prescriptie de 3 ani. Cum, in acest caz, pensionarul a primit o pensie mai mare timp de 4 ani, inseamna ca timp de un an a incasat necuvenit 1200 lei/luna, in total 14400 lei. Aceasta suma nu se mai recupereaza.
În primul rând executarea silită întrerupe prescripţia, aşadar, curge un nou termen de prescripţie după fiecare pensie.
În al doilea rănd este o creanţă faţă de bugetul general consolidat, iar termenul este de 5 ani.
Art. 179
(1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza de la beneficiari in termenul general de prescriptie de 3 ani.
Din cate am inteles, pensia in cuantum de 2100 lei a primit-o incepand cu anul 2008, iar de-abia in anul 2012 a fost constituit debitul.