Am indicat dispozitiile prevazute in Legea nr. 263/2010, pentru ca revizuirea drepturilor de pensie se face in baza dispozitiilor art. 107 din Legea nr. 263/2010.
,,Posibilitatea valorificării procedurii de revizuire a drepturilor de pensie este însă reglementată şi de legea nouă prin dispoziţiile art.107, care stabileşte că se operează, din oficiu sau la cererea pensionarului, modificările ce se impun, atunci când se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, fără a se distinge după momentul iniţial sau legea în baza căreia au fost stabilite aceste drepturi.’’ (Decizia civilă nr. 1670/R-CA/03 octombrie 2011 C.A. Bucuresti).
Cred ca decizia de debit a fost emisa doar pentru sumele incasate in perioada anilor 2009 - 2012, nu si pentru anul 2008. Oricum, contestatie la executare se poate face in termen de 15 zile de la data la care pensionarul a luat la cunostinta de actul de executare. In cazul de fata, decizia de debit a fost emisa in decembrie 2012.
Decizia respectiva nu este act de executare. Actul de executare este adresa de poprire, de la momentul luarii la cunostinta despre acest act de executare incepe sa curga termenul de decadere de 15 zile. Daca poprirea nu i s-a adus la cunostinta, sau i s-a comunicat acum mai putin 15 zile, este in termen de contestare.
Daca s-a depasit acest termen, as intitula contestatia, ca si contestatie la titlu si ... care se introduce oricand in termenul de prescriptie. Oricum motivele sunt practic de contestatie la titlu, ca se contesta o parte din creanta, care este prescrisa.
Este adevarat ca potrivit art.181 alin.(1) si (2) din Legea nr.263/2010 debitele provenite din prestatii de asigurari sociale se recupereaza prin executorii proprii ai CNPP si aceasta inseamna ca nu se poate trece direct la retinerea unor sume din pensie, fara a demara prin executor formele de executare silita,
Dar o decizie de debit se contesta in termen de 15 zile, asa este mentionat si in cuprinsul deciziei. Dvs. spuneti acum ca nici nu este necesara contestarea unei astfel de decizii, ci trebuie asteptata adresa de poprire.
Nu m-am referit la contestarea deciziei de debit. Am retinut ca este emisa in decembrie 2012. Eu vorbeam de contestarea executarii silite.
Invocarea prescriptiei poate fi facuta cu succes in cadrul contestatiei la executare.
In alta ordine de idei, nu cred ca decizia de impunere este gresita.
Adevarat este ca nu stim exact daca suma solicitata este calculata gresit.
Din informatiile doamnei, i se cer cam 40000 lei. Cum suma lunara platita in plus este de 1200 lei, eu cred ca se cere doar suma pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie, altfel s-ar fi cerut peste 55000 lei.
in situatia asta, nu cred ca are ce contesta, sau nu are sanse sa castige.
Suma este pe 3 ani initial au dorit sa ii ceara pe 4 ani dar a contestta in instanta si a castigat dde s-a scos un an de la plata,in afara de asta acu se judeca pentru acordarea de despagubiri pt greseala facuta de catre acel functionar adica sa plateasca macar si acela o parte din greseala