Ce sa mai zic decat ce mia zis si amica IN ROMANIA E ABSOLUT ORICE POSIBIL inclusiv sa ti se dea 4 ani o pensie ca apoi sa ti se zica ca stiti ce am gresit dati totul inapoi ce sa mai zic bataie de joc in fine mi-a zis ca va incercat toate caile legale pentru a obtine macar anumite daune morale pentru aceasta bataie de joc a carei victime a fost tatal ei si deh in rest ce sa mai zic fara cuvinte.
Legea 263/2010
ART. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
Din experenta,din ce am vazut si din ce stiu,debitele se constituie pentru sumele incasate necuvenit in termenul general de prescriptie.Adica,in ultimii 3 ani, calculat de la data constatarii diferentelor.
Daca un pensionar constata ca pensia nu a fost stabilita corect si ca a primit o suma mai mica decat i se cuvenea, casa de pensii, in baza art. 107 din Legea nr. 263/2010, ii va acorda pensionarului diferentele intre sumele platite si cele legal cuvenite, in cadrul termenului de prescriptie de 3 ani. Casa de pensii nu-i stabileste doar un alt cuantum al pensiei si atat.
La fel, pensionarul, in baza acelorasi dispozitii, va trebui sa restituie sumele incasate necuvenit.
Da inteleg dar ce mi se pare mie abuz e urmatorul lucru :
Dupa ce a constat ca pensia ia crescut de la 800 la 2100 lei acest domn s-a dus chiar in luan respectiva la casa de pensii sa ceara lamuriri caci i s-a parut anormal ,deisgur nu la bagat nimeni in seama,na cedat sa facut adresa oficiala prin care reclama posbile greseli privind calcularea pensiei sale a primit raspuns oficial in scris ca totul este perfect legal.
Iar acum la 4 ani dupa ce practic acesti incompetenti au facut greseala se trezesc sa zica stiti am gresit naspa o sa luati pensie pe jumate si va mai retinem inca 1/3 din acea jumate pentru sumele luate in plus ca deh noi suntem incompetenti.
Acum intreb si eu cine raspunde pentru starea psihica creata acestui om pentru prejudiciile fizice si psihice mai ales create acestuia ?
De aia le-am si zis acestor oameni sa dea casa de pensii in judecata si sa ceara despagubiri morale pentru ca prin faptul ca au depus adresa catre casa de pensii prin care practic ii sesizau ca este posibil sa fi comis o eroare iar acestia nu au luat nici o masura asta practic arata bataia de joc si sfidarea la maxim infaptuita de catre acestia .
:worthy: Mea culpa, intr-adevar avem o derogare de la derogare si avem un termen de prescriptie de 3 ani prevazut de art. 187 din legea 19/2000. Pentru ca avem o pensie calculata in 2008, in mod evident nu i se aplica Legea 263/2010.
Avand in vedere acest aspect esential, consider ca o contestatie la executare, cu invocarea perimarii, poate fi promovata cu succes pentru diferentele datorate pentru care au trecut mai mult de 3 ani de la data cand pensionarul are dovada ca a sesizat Casa de Pensii cu privire la aceasta neregula. Ar mai ramane de platit doar pentru sumele incasate in plus in ultimii 3 ani.