Buna ziua, as dori ca cineva sa ma sfatuiasca in urmatoarea problema:
casierul/administratorul unei As de propietari la intocmirea borderoului din perioada 2009/2010 a omis sa treaca 3 chitante(107 lei), iar in registrul de casa a omis sa treaca valoarea unui borderou(300 lei). De asemenea in ianuarie 2011 s-a inregistrat la plati 1 plata care a mai fost efectuata. Cenzorul a inceput verificarea doar din septembrie 2012 pentru intreaga perioada. Mentionez ca in martie 2013 casa este -346.20. La o analiza a incasarilor si platilor s-a constatat ca platile sunt mai mari cu aceasta suma si deci casierul la un moment dat a pus-o in casa. Ar fi corect ca aceasta suma sa ii fie restituita la predarea gestiunii?Ce ar mai trebui facut? Va multumesc anticipat pentru sfaturile pe ca le veti posta.
Deci , dv ati controlat chitanta cu chitanta si rezulta suma din borderouri? Atunci stabiliti mai intai sumele scriprice in acest mod,:
sold initial 2008 + total rulaje 2008,2009.2010,2011,2012,2013 va da o suma
Plati 2008,2009,2010,2011,2012 ,2013 va da o suma . Cheie : sold initial + incasari-plati=sold final scriptic ,acesta ar trebui sa fie si faptic .Apoi Sold initial+ incasari =
Plati+sold final martie = cele doua sume ar trebui sa fie egale
Apoi procedati asa: comparati cu registrul de casa si observati diferentele ,
Daca cenzorul care face acum verificarea are pregatire contabila stie foarte bine ce are de facut.
Deruteaza insa faptul ca intrebarea se pune acum in 2013 pentru greseli de inregistrare in registrul de casa din anul 2009. In practica se intampla sa se faca unele greseli in registrul de casa dar acestea se depisteaza lunar atunci cand cenzorul (poate si presedintele) verifica "casa" prin intermediul unei situatii intitulata "jurnal casa". In aceasta situatie lunara se foloseste soldul initial, incasari, plati, sold final. Si greseala de inregistrare se observa imediat. O greseala de inregistrare in registrul de casa poate apare imediat in luna urmatoare pe lista de plata, in situatia furnizorilor... ori macar semestrial la intocmirea situatiilor soldurilor ce se depun la primarie.
Bun, sa presupunem ca este alt cenzor care face acum verificare ori ca acelasi cenzor face o reverificare din nu stiu ce motive, treaba lui...
A gasit acum o greseala de inregistrare in minus sau in plus, un document de incasare (chitanta) neinregistrat, un document de plata (chitanta, dospozitie de plata, stat de plata salarii...)... in sitiuatia in care documentul exista, acesta se inregistreaza astazi, acum sau cel mai tarziu in cel mult 30 de zile de la depistarea greselii asa cum prevede legea contabilitatii.
Inteleg ca nu este un furt ci o greseala, o greseala care se poate indrepta acum inregistrand in registrul de casa astazi suma incasata sau achitata atunci in 2009-2011.
Si sigur ca regularizand si compensand minusurile cu plusurile intr-un raport intocmit de cenzor, acesta propune comitetului executiv sau numai presedintelui (fara a pune in discutie, la votul membrilor comitetului) ca acel administrator sau casier sa achite ori sa i se restituie diferenta de bani.
Stimati truditori in asociatii si nu numai, contabilitatea permite repararea greselilor de inregistrare oricand. Nu este chirurgie unde daca din greseala s-a taiat "obiectul" este aproape imposibil de reparat.
Asa este D-nule Adriantot, nu este vorba de furt ci de omisiuni in registrul de casa. Cenzorul nu are pregatire economica. Nu a facut verificarea atunci cand trebuia, iar aceasta as nu are presedinte de 3 ani desi administratorul a solicitat in repetate randuri sa se aleaga cine va ptr aceaasta functie. Solutia este cea proprusa de dvs si D-na Elga50 si consider ca este cea corecta. Problema este ca va fi foarte greu de lamurit cenzorul care nu are pregatire in acest domeniu ca acel casier a avut platile mai mari decat incasarile si soldul fiin pe minus va trebui sa ii restituim suma. Vreau, ca o mica paranteza sa va felicit pe dvs si D-na El
Sa fac o mica precizare: nu am spus nicio clipa ca este furt sau ca nu se poate repara!Si daca erau greseli intentionate de diminuare a soldurilor tot se putea repara. Insa , atunci cand exista omisiuni de inregistrare, greseli in registre , este bine sa se faca controlul amanuntit si corect pentru a fi siguri ca suma de inapoiat sau de primit reflecta realitatea !
Expertiza contabila
yoko49
Din raportul unei expertize contabile reiese ca soldul final al casei este pe minus cu mult fata de realitate.Din cate inteleg eu casiera a facut plati mai ... (vezi toată discuția)