avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIEREA SALARIATILOR DIN MOTIVE CE TIN ......
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIEREA SALARIATILOR DIN MOTIVE CE TIN ......

Buna ziua
Am o mica problema cu privire la concedierea colectiva
In situatia in care am un salariat care se afla in CFP, avind contractul de munca suspendat, pot trece la concedierea lui.
Nu am gasit nici o reglementare in acest semn in Codul munci nu se prevad decit situatiile de la art.58-60 .

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:14, 4 Iunie 2013
Conf art 60 CM
(1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendării activităţii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
g) pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, cu excepţia situaţiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârşite de către acel salariat;
h) pe durata efectuării concediului de odihnă.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului, în condiţiile legii.

Art 60 CM prezinta restrictiv situatiile in care o persoana nu poate fi concediata. CFP nu se regaseste printre acestea.
Decizia de concediere se poate emite. Chiar daca CFP e o cauza de suspendare a CIM, acesta nu suspenda decat preavizul acordat de angajator, urmand ca in momentul in care salariatul revine la lucru sa curga termenul de preaviz.
Art.49 C.mun. prevede :
......
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Asadar, chiar daca se decide incetarea c.i.m. pe perioada CFP , data incetarii este prorogata dupa terminarea CFP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariat in preaviz / cerere co gina2010 gina2010 Buna ziua, daca un salariat si-a facut cerere de co inainte de a lua la cunostinta de instiintarea de preaviz ( concediere individuala care nu tine de ... (vezi toată discuția)
Noul cod al muncii lita854 lita854 (5) De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului va interveni o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, ... (vezi toată discuția)
Am primit preaviz in concediu de crestere copil adriana_25 adriana_25 Buna seara. Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat. Prietena mea a fost instiintata sa se prezinte la serviciu pentru a ridica si semna de primire ... (vezi toată discuția)