avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... se poate? credit ipotecar- imposibilitate de plata
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

se poate? credit ipotecar- imposibilitate de plata

Buna seara,
Am un credit imobiliar la care am platit 5 ani. Acuma nu mai reusesc sa platesc rata. Daca nu mai platesc si il ia banca si cu suma cu care se va vinde nu se acopera creditul se poate ca pentru diferenta de credit sa mi se puna poprire pe salar sau rata? Pentru suma scoasa am girat 2 apartamente. Ce se poate intampla daca nu mai pot plati rata si banca nu vrea sa scada rata?

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 10:12, 8 Iunie 2013
e fara logica, contrar principiilor economice si morale, da' cica e "normal" (sa va execute, in afara de apartamentele girate, tot ce aveti, sau veti avea in viitor, pana la "indestularea" creditorului), pentru ca "asa e legea" (in romania).

(neechitabila, permite imbogatirea fara just temei a bancii in dauna imprumutatului, in vremurile astea.)






Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2013
ContSters257414, utilizator
E normal sa inapoiati cat ati imprumutat plus dobanda si penalitatile pt sema neplatita la timp.
Daca ramane o suma de plata dupa vanzarea apartamentelor, veti avea poprire pe salariu si conturi bancare, se pot indrepta impotriva altor bunuri mobile, iar daca suma de plata depaseste 10 mii lei, se pot indrepta si asupra altor bunuri imobile, daca sunt.

V-ati obligat sa restituiti imprumutul si sa platiti pretul contractului, dobanda.

Daca valoarea imobilelor aduse in garantie este mai mica decat datoria pe care o aveti fata de banca... vi se vor executa si alte bunuri,pana se acopera intreaga datorie pe care v-ati asumat-o.

Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2013
ContSters214341, utilizator
bogdan36 a scris:

valoarea evaluata a apartamentelor a fost mai mare decat cea a creditului. Daca valoarea apartamentelor a scazut de ce nu au scazut si bancherii rata? E normal sa-ti puna rata pe diferenta nerecuperata din moment ce eu girez cu 2 apartamente pt acel credit?


s-ar intra in normalitate daca s-ar intra in zona asta...

Datoriile de valoare sunt înconjurate în dreptul civil român de un voal de mister, juristul
român neputând – în general – să le precizeze sensul şi aplicabilitatea.
Considerată o expresie „stranie”, deoarece până la urmă orice drept şi orice datorie au ca obiect o valoare, expresia şi mecanismul pe care îl denumeşte au devenit necesare pentru a împiedica ruina creditorilor, din momentul în care moneda nu a mai putut exprima şi conserva în timp valoarea, fiind redusă la un simplu mijloc de plată.
Am pornit în demersul nostru de la câteva premise.
În primul rând, de la existenţa constantă a deprecierii monetare.
În al doilea rând, am avut în vedere în demersul nostru jurisprudenţa română, în general favorabilă actualizării creanţelor.
În al treilea rând, însuşi legiuitorul român admite actualizarea creanţelor, în anumite situaţii, cu rata inflaţiei sau pe baza unor criterii determinate.
Având în vedere această orientare jurisprudenţială şi legislativă constant valoristă, am considerat utilă o lucrare care, pe baza analizei efectuate, să încerce conturarea unei teorii unitare, delimitarea diferitelor categorii, precizarea domeniului de aplicare şi a mecanismului lor.
...
Constatarea că ceea ce este destinat a servi drept măsură tuturor lucrurilor nu beneficiază de imuabilitatea metrului-etalon a bulversat viaţa juridică obligaţională
În perioadele de instabilitate monetară devine crucială importanţa determinării unei date, fie pentru stabilirea valorii unui bun, fie pentru stabilirea întinderii unei creanţe.

[ link extern ]

desi aici se vorbeste de inflatie si ruina creditorilor, de ce n-ar avea aplicabilitate ( PRIN SIMETRIE!) acest concept ("datoria de valoare") si in cazul deflatiei la un imprumut de bani (scaderea pretului imobilului cumparat din imprumut, sau pus ipoteca, echivalente valorice initiale ale imprumutului) si al ruinei debitorilor?!


nota:

in argentina, ca exemplu, s-a aplicat de judecatori, in timpul crizei economice din 2001-2002, un concept similar ("valorist paradigm") prin care au ajustat (in jos!) creantele/datoriile financiare nominale rezultate din creditele bancare ipotecare, functie de valoarea imobilelor cumparate din imprumut (mai scazute fata de data contractarii imprumuturilie), sau/si fata de un index al scaderii veniturilor populatiei...


Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iunie 2013
ContSters257414, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut nevoi personale cu garantie laryp laryp In 2008, am facut un imprumut de nevoipersonale la [banca ], si am pus garantie casa, la evaluare in 2008 locuinta valora 100 000 euro, eu am imprumutat doar ... (vezi toată discuția)
Codebitorul unui credit ipotecar executat silit este urmarit si pe salariu? laviniageorgescu23 laviniageorgescu23 Buna ziua, Eu si sotul meu am achizitionat in 2007 un apartament prin credit ipotecar in franci elvetieni, el in calitate de \"imprumutat' iar eu in calitate ... (vezi toată discuția)
Restantier la banca provincia provincia am facut imprumut la banca si nu am mai putut sa achit rata deoarece ni s-a diminuat salariul cu 25%. de un an de zile nu am mai achitat pentru ca am fost ... (vezi toată discuția)