Codul Muncii defineste in Art. 111. - Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
Sunt IT-ist, iar angajatorul mi-a fixat, prin fisa postului, "...asigura functionarea permanenta a serviciilor de Internet ale Institutiei, respectiv site, e-mail, domeniu".
Avand in vedere ca "permanent" sunt la dispozitia angajatorului, care este "timpul de munca"? Desigur, nu stau in fata unui calculator 24 ore/zi 7/7 dar mi-am creeat programe care imi semnaleaza eventuale disfunctionalitati. In plus, verific si intervin direct, in caz de nevoie, prin conectare de oriunde, de acasa, in week-end, in vacanta, etc. indiferent de ora sau zi a saptamanii !
Se poate spune ca prin caracterul "permanent", timpul de munca este 24/24 7/7 ? :O In caz contrar, pot, de exemplu, sa las sa functioneze serviciile numai 8 ore/zi si 5 zile/saptamana ?
In plus, recent, angajatorul imi cere sa semnez declaratie pe proprie raspundere prin care sa specific faptul ca NU muncesc mai mult de 48 ore/saptamana !!
Totusi, cum cuantificati obligatia de a asigura functionarea "permanenta" ?
In cate ore se converteste obligatia de a fi raspunzator 24/24 7/7, concret, in opinia dvs.? Daca un hacker sparge site-ul duminica, sunt sau nu sunt raspunzator. Daca am un atac DoS si posta electronica nu mai "intra" in week-end, cine raspunde? Iar daca eu raspund, atunci cum traducem in "ore de munca" aceasta responsabilitate permanenta?
Imi cer scuze daca am pus prea multe intrebari...
Nu stiu cum se procedeaza in alte activitati, de exemplu un lucrator la "regia de apa", sau cum se numeste, poate fi consemnat pur si simplu sa fie la dispozitie, in week-end, pentru interventie de avarie, asa, pur si simplu, fara nici o cuantificare a acestei sarcini, in fond? Sau, revin la exemplul cu medicul de garda, in fond, serviciul meu este "online", fiind vorba de sarcini de Internet, ele nu sunt legate de un loc fizic, anumit! Eu imi indeplinesc sarcinile oriunde m-as afla, ca exact asta este filozofia Internetului ! Intr-un fel, sunt "de garda" la fel ca un medic, desigur, cu atributii specifice.
V-am raspuns mai sus acum sper sa fiu si mai explicit. Disponibilitatea este 1. Munca prestata este 2. Angajatorul va poate cere 1 si cand e nevoie 2. Cand efectuati 2 inseamna ca trebuie sa fiti remunerat. Dumneavoastra puteti sa refuzati 2. Daca angajatorul nu angajeaza pe altcineva sa presteze 2 cand dumneavoastra sunteti liber e problema lui. Asta este legal.
Atunci, daca "a fi la dispozitie" nu-i totuna cu "a muncii", ar rezulta ca un dispecer de la centrala termica NU face nimic, atunci cand urmareste pur si simplu aparatele de masura, asa-i?
Daca intr-o zi serviciile de Internet functioneaza pur si simplu, pentru ca le-am programat OK, atunci, in ziua aia, angajatorul ar putea sa pretinda ca NU am muncit ?
Daca un lucrator la "call center", NU primeste nici un telefon intr-o zi, atunci NU primeste leafa pentru ca nu a muncit?
Stimate domn, dumneavoastra in contractul de munca aveti stabilit un sediu unde munciti cele 8 ore pe zi pentru care sunteti angajat? Munca normala se presteaza intr-un sediu si se specifica inclusiv in CIM. Exista si exceptii dar sunt scrise negru pe alb in CIM. Cat sunteti la munca alea 8 ore in sediu puteti sa stati degeaba daca angajatorul nu are ce sa va dea de munca. Se considera ca ati fost prezent la locul de munca. Daca in fisa postului semnata de dumneavoastra ati acceptat sa stati la dispozitia angajatorului si in momentul in care este necesara o interventie sa o faceti, atunci, in momentul interventiei solicitati plata orelor suplimentare. Noi aici filozofam. Conform codului muncii e asa cum va spun eu. Prestati activitate in timpul liber = munca (ore) suplimentara = remuneratie. Ca stati cu telefonul langa dumneavoastra ca poate suna seful nu se considera ca ati prestat ceva. Verificati va rog si in CIM ca poate sunteti angajat cu timp inegal de munca (art. 113 al 2) si atunci se schimba situatia.
Angajatorul NU are server de Internet propriu, deci ar fi aberant sa-mi desfasor activitatea de administartor de servicii Linux, intr-un sediu in care NU se afla echipamentul propriu-zis. Deci, nu, nu se pune problema desfasurarii activitatii prevazute in fisa postului, in sediul angajatorului!
Timpul de munca
trifoi1998
Am un contract de munca, in care prin fisa postului si prin decizia angajatorului (institutie bugetara) se spacifica faptul ca trebuie sa asigur functionarea ... (vezi toată discuția)