avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare comisioane/bonusuri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare comisioane/bonusuri

buna ziua,
vreau sa fac acte aditionale la contractele de munca pentru agentii de vanzari in care sa stipulez ca se pot acorda prime/comisioane in functie de politica societatii ( au proceduri interne de acordare a acestor comisioane).
pana acum s-au acordat aceste comisioane fara a fi stipulate expres in contractul de munca.
intrebarea mea este urmatoarea: pot trece in aditional: se pot acorda prime/bonusuri in functie de politica societatii incepand cu data de........?
conducerea vrea sa scriu in aceste aditionale expres perioada , adica 01.07.2013-31.12.2013, ceea ce nu mi se pare corect, pentru ca in ian 2014 va trebui sa facem alte aditionale.
nu e mai bine sa fie trecut in sens general, cf politicii societatii si suntem acoperiti?
nu stiu cum sa procedez, sa mentionez expres perioada sau sa las in sens general?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:29, 3 Noiembrie 2018
Nu e chiar atat de greu de scris un act aditional si agentii vor fi mai motivati daca le treceti expres.
Conf art 17 alin 3 lit k corob cu alin 4 CM salariul de bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum şi periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul trebuie să se regăsească în conţinutul contractului individual de muncă.
Conf art 160 CM salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
Conf art 159 alin 2 CM pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.

Asadar nu numai ca puteti, dar sunteti obligata sa includeti in CIM orice sporuri, indemnizatii sau adaosuri de natura salariala. Insa, fiindca trebuie exprimate in bani, sau macar sa poata sa fie calculate in bani prin raportare la un element exprimat in bani, va trebui sa le inscrieti ca un "procent de x% din..", si nu genul "conform politicilor societatii".
Puteti insera in actul aditional clauza conform careia isi produce efecte doar pe o anumita perioada.
Pai si in cazul in care, luna asta bonusul este de 5% din salariul de baza, luna viitoare bonusul este de 9% si asa mai departe, adica bonusul nu se stie decat dupa ce s-a finalizat luna in curs, cum se procedeaza sa scrie angajatorul bonusul in contractul de munca?
Se poate incheia un act aditional la c.i.m.... este putin mai complex dar nu imposibil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de vechime inclus in salariu Anamaria1313 Anamaria1313 buna ziua, Am o neamurire, in prezent sporul de vechime nu este inclus in salariu, acest lucru este mentionat in Contractul Colectiv de Munca la nivel de ... (vezi toată discuția)
Prime/bonusuri lunare diferite ca suma Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, O societate comerciala doreste ca salariile angajatilor sa aiba o parte fixa (>=salariul minim/ec) si o parte variabila, in intelesul unor ... (vezi toată discuția)
Plata zile concediu neefectuate Liviu-39 Liviu-39 Buna seara. Lucrez in vanzari. Salariul in C.I.M este de 1920 lei iar la rubricile sporuri,alte adaosuri etc. cu caracter permanent sunt bifate cu\"x\". In ... (vezi toată discuția)