Eu nu pot sa inteleg de ce zice U ca se retine doar marturia mincinoasa.
Ca sa se retina doar marturia mincinoasa ar trebui ca aceasta infractiune sa absoarba favorizarea, adica sa avem de-a face cu o infractiune complexa
Uitati ce zice U la infr. complexa:
,, in cazul infractiunii complexe prin absorbtie este necesar ca infractiunea absorbanta sa nu poata fi in niciun caz comisa fara comiterea infractiunii absorbite si sa aiba un maxim special al pedepsei prev. de lege mai mare decat maximul special al pedepsei prev de lege pt sanctionarea infr absorbite,,
Eu zic ca U atrage atentia ca nu se poate retine concurs ideal intre cele doua, pt ca marturia se consuma din momentul primei minciunele, iar fav se consuma in momentul in care aceste declaratii se contureaza ca fiind un ajutor pt faptuitor, sau cel putin sa se contureze intentia de a-l ajuta pe faptuitor.
Uitati ce zice TT: ,,fapta nu constituie infr de favorizare daca faptuitorul nu a comis acte concrete de ajutorare, ci a dat numai declaratii mincinoase la organul de urmarire penala, afirmand ca nu a avut cunostinta de savarsirea infractiunii"
Deci cred am avea concurs real, nu ideal.
Inalta Curte:
Raportat la situaţia din prezenta cauză, curtea de apel a reţinut că, prin atitudinea sa procesuală de a face declaraţii mincinoase în faţa organului de urmărire penală în sensul că nu poate furniza nicio informaţie cu privire la autorii agresiunii, inculpata C.A. nu a comis acte concrete de ajutare a participanţilor în sensul celor care constituie elementul material al laturii obiective a infracţiunii de favorizare a infractorului, astfel că se impune admiterea apelului şi achitarea inculpatei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizare a infractorului prevăzută în art. 264 alin. (1) C. pen., întrucât, în cauză, nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii.
Eu din ce scrie mai sus inteleg ca s-a dat achitare pt infr. de favorizare deoarece in concret nu a existat un ajutor, iar nu pentru ca infr de favorizare ar avea caracter subsidiar. De altfel primele instante(inclusiv Curtea de Apel) au retinut concurs...
Nu sunt de acord nici ca favorizarea are caracter subsidiar fata de marturie mincinoasa, pt ca o infr cu pedeapsa mai mare nu cred ca poate avea caracter subsidiar fata de o infr cu pedeapsa mai mica....
PS: Nu va apucati sa aruncati cu :tomato:doar pt ca nu sunt de acord cu U :P