Art. 1556
Excepţia de neexecutare
(1) Atunci când obligaţiile născute dintr-un contract sinalagmatic sunt exigibile, iar una dintre părţi nu execută sau nu oferă executarea obligaţiei, cealaltă parte poate, într-o măsură corespunzătoare, să refuze executarea propriei obligaţii, afară de cazul în care din lege, din voinţa părţilor sau din uzanţe rezultă că cealaltă parte este obligată să execute mai întâi.
(2) Executarea nu poate fi refuzată dacă, potrivit împrejurărilor şi ţinând seama de mica însemnătate a prestaţiei neexecutate, acest refuz ar fi contrar bunei-credinţe.
c pare sa fie corect...sa vedem ce e cu b
da, b nu e corect, se contrazic si cei de pe fb, raspunsul de pe barem e doar c
eu cred ca e corect...ce interes ar avea cel care si-a executat obligatia sa invoce exceptia de neexecutare?
E doar c Hellene...ca de executa e lipsita de interes opunerea ei....eu is talamba...ca nu citesc cu atentie...de parca m-ar grabi careva
Excepţia de neexecutare invocată de una din părţile contractului sinalagmatic:
a) va produce efecte doar dacă cocontractantul a fost pus anterior în întârziere;
b) va produce efecte doar dacă cel care se prevalează de ea a executat sau probează că e gata să execute propria obligaţie;
c) nu poate produce efecte dacă e deja stabilită o anumită ordine de executare a obligaţiilor celor două părţi din contractul respectiv.
,,eu cred ca e corect...ce interes ar avea cel care si-a executat obligatia sa invoce exceptia de neexecutare? ,,
Art. 1556
Excepţia de neexecutare
(1) Atunci când obligaţiile născute dintr-un contract sinalagmatic sunt exigibile, iar una dintre părţi nu execută sau nu oferă executarea obligaţiei, cealaltă parte poate, într-o măsură corespunzătoare, să refuze executarea propriei obligaţii, afară de cazul în care din lege, din voinţa părţilor sau din uzanţe rezultă că cealaltă parte este obligată să execute mai întâi.
problema e ca dc s-a stab o ordine si tu nu ,,esti la rand la executat,,nu te aperi ca nu executi,ca nu tr sa executi.....tr sa astepti sa-ti vina randul si atunci invoci ce vrei.....
nu suntem pe ipoteza ca am executat...........n-am executat dar nici nu e randul meu sa execut asa ca nu tr sa ma apar .........
nu cred ca e corect din unghiul ca am executat si nu mai e interes sa execut....ci nu am executat ca nu e randul meu si in consecinta nu tr sa ma apar(nu e necesar) invocand exceptia......
Pai Cristian daca am executat cum sa ma duc sa zic nu execut pentru ca n-a executat cealalta parte ..e un non sens
cristian, am zis ca e corect c, asa cum ai zis si tu. Eu m-am referit la b cand am pus intrebarea. :)
X a cumpărat de la Y o geantă cu preţul de 1.000 lei. Z, partenerul de viaţă al lui X, a solicitat anularea acestui contract pentru doi, susţinând că Yi-a ascuns cu bună-ştiinţă lui X faptul că geanta nu este din piele naturală, ci din piele sintetică.
Instanţa:
a) va admite acţiunea în anulare, dacă Z dovedeşte susţinerile sale;
b) va respinge acţiunea în anulare ca nefondată, deoarece în speţă nu este vorba de un element esenţial pentru încheierea contractului;
c) va respinge acţiunea în anulare ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă.