avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
cristian i a scris:

in cazul in care in cursul cercetarii judecatoresti intervine ,printr-o lege noua ,schimbarea calificarii faptei ,iar noua calificare atrage competenta materiala a instantei superioare

a.se va dispune intotdeauna decinarea competentei in favoarea instantei superioare
b.instanta sesizata poate continua judecarea cauzei
c.se va dispune intotdeauna restituirea cauzei la procurorul competent potrivit legii noi

b
dobitoc a scris:

Dar referirea la vinovăția prevăzută de legea penală nu se referă la tipicitatea faptei, că așa am înțeles până acum?

ai inteles bine ......
inteleg rationamentul tau.........
adica dc nu e tipica nu e prev de lg pen si se incadreaza pe teza 1 de la 16 alin 1 lit b
nu poti merge pe interpretarea asta dc teza 2 zice expres ...............
in plus dc era chiar asa de ce au bagat ambele teze la lit b.....vezi .........nu se leaga vrajeala.........(ori e gresita teoria ori norma juridica.......cum naiba??? ca cica e scrisa de aceiasi oameni.....sau e tradusa nj .....si spunem ca am sris-o noi..unde nu se pupa a lovit-o prostia comisiei.....:)))
adi_09 a scris:

cristian i a scris:

in cazul in care in cursul cercetarii judecatoresti intervine ,printr-o lege noua ,schimbarea calificarii faptei ,iar noua calificare atrage competenta materiala a instantei superioare

a.se va dispune intotdeauna decinarea competentei in favoarea instantei superioare
c.se va dispune intotdeauna restituirea cauzei la procurorul competent potrivit legii noi

b

rasp barem b

-prorogare de competenta
cristian i a scris:

dobitoc a scris:

Dar referirea la vinovăția prevăzută de legea penală nu se referă la tipicitatea faptei, că așa am înțeles până acum?

ai inteles bine ......
inteleg rationamentul tau.........
adica dc nu e tipica nu e prev de lg pen si se incadreaza pe teza 1 de la 16 alin 1 lit b
nu poti merge pe interpretarea asta dc teza 2 zice expres ...............
in plus dc era chiar asa de ce au bagat ambele teze la lit b.....vezi .........nu se leaga vrajeala.........(ori e gresita teoria ori norma juridica.......cum naiba??? ca cica e scrisa de aceiasi oameni.....sau e tradusa nj .....si spunem ca am sris-o noi..unde nu se pupa a lovit-o prostia comisiei.....:)))

2. fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege [art. 16 alin. (1) lit. b) NCPP];
- se reţine în cazul în care fapta există în materialitatea ei însă lipseşte trăsătura esenţială a infracţiunii ca fapta să fie prevăzută de legea penală (tipicitatea obiectivă sau subiectivă); .
- tipicitatea, prevăzută de art. 15 alin. (1) NCP drept prima trăsătură esenţială a infracţiunii, rezultă din principiul legalităţii incriminării şi presupune corespondenţa dintre fapta concretă săvârşită, direct sau indirect, de o persoană (acţiunea/inacţiunea comisă cu o formă de vinovăţie care a determinat o anumită urmare) şi elementele de natură obiectivă şi subiectivă stabilite de legiuitor în modelul abstract (tip) prevăzut de norma de incriminare (legi organice sau ordonanţe de urgenţă ale Guvernului);
- o faptă concretă este tipică dacă corespunde modelului abstract prevăzut în norma de incriminare de legiuitor, atât sub aspect obiectiv, cât şi sub aspect subiectiv; includerea în cadrul trăsăturii esenţiale a prevederii în legea penală şi a elementelor subiective din cuprinsul normei de incriminare rezultă cu claritate din dispoziţiile art. 16 alin. (1) NCP potrivit cărora „fapta constituie infracţiune numai dacă a fost săvârşită cu forma de vinovăţie cerută de legea penală”;

Asta am găsit în Udroiu, și cred că varianta de la lit. b) ar fi corectă, persoana vătămată având posibilitatea să-și repare prejudiciul în fața instanței civile. Părerea mea.
cristian i a scris:

B
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2014
elhant, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)