avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
Catalin eu le disting dupa cum debitorul are de executat fizic ceva... este de a face...daca nu e de a da...practic daca te uiti la obligatii a da pura nu gasesti decat cand dai banuti prin virament sau cand este constituit dr in baza intabularii.

Un alt criteriu ar fi si acela daca poate fi sau nu executat silit...care desigur nu este scutit de controversa...cazul bunurilor de gen ce pot fi executate

Nu ma mai complic dar ideea e buna...ca majoritatea sunt obligatii de a face chiar daca notiunea este de a da...ce sa te faci daca limba romana este atat de interpretabila si cu nenumarate sensuri
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2014
mirei2012, utilizator
mirei2012 a scris:n
nControversa este ca obligatia de a da este practic de ordin juridicnnUite ce zice Vasilescu dupa care nu ma omornnExistenta obl de a da este contestata uneori fiind considerata inutila deoarece se refera doar la transmiterea sau constituirea unui dr real care fiind un efect al contractului nu ar putea fi evidentiata decat intelectual...se pare ca scoala de la cluj este aplecata spre aceasta opinie.nnPe mine ma doare capu cand aud de clasificarea asta :slap:nn
nnnMirei eu zic ca ne complicam.Spune codul asa ? Dc incercam sa le scoatem altfel ? nBaremul se c

Cand sunt bunuri de gen vorbim de transferul dr de prop (obligatie de a da).Transferul dr de prop opereaza prin individualizare in cazul bunurilor de gen.Daca refuza sa le individualizeze nu opereaza transferul.Nu stiu cum spui tu ca pot fi si de a face
La bunurile individual determinate.De ex vanzarea cumpararea.Iti transfer dreptul de proprietate (obligatie de a da) dar nu ti dau si fizic imobilul(obligatie de a face)
Pai eu spun ce scrie codul 1486 la bunuri de gen...debitorul are dr de a alege bunurile pe care le preda debitorului...per ansamblu este de a face...predarea

La 1488 spune remiterea...nu ti se pare ca e diferit...nu-i preda banii..mai departe prin orice mijloc de proba...

Sunt singurele obligatii cu sintagma a da

Mai e constituirea unei garantii...asta imi pare cel mai apropiat sa poate fi considerata obligatie de a da...cand ii constitui o ipoteca asupra unui dr real

In final chestiunea este in opinia mea una controversata...nimeni nu pune talpa ferm pe problema care in final este chiar treaba doctrinarilor...si n-are rost sa o disecam
marian20 a scris:

mirei2012 a scris:

Controversa este ca obligatia de a da este practic de ordin juridic

Uite ce zice Vasilescu dupa care nu ma omor

Existenta obl de a da este contestata uneori fiind considerata inutila deoarece se refera doar la transmiterea sau constituirea unui dr real care fiind un efect al contractului nu ar putea fi evidentiata decat intelectual...se pare ca scoala de la cluj este aplecata spre aceasta opinie.

Pe mine ma doare capu cand aud de clasificarea asta :slap:

ce le stie vasilescu , ăsta. asa cred si eu. ca obligatia de a da - transmiterea dr de proprietate asupra banilor, - ex. contr de imprumut, obligatia de a face - predarea lucrului. , dar obligatia de ex de a transmite proprietatea asupra terenului , ii corespunde si obligatia de predarea a terenului, asa ca.. le luam la gramada. Nu cred ca o sa cada la examen, pentru ca nici ei nu stiu cum este (sau ar fi bine sa cada, asa stiu si eu ce sa scriu anul viitor)... efectuarea unei plati nu insemna si transmiterea dr de proprietate asupra banilor- obligatie de a da, si predarea banilor- obligatie de a face?

Daca se face un virament bancar ca si plata,se intocmeste ordinul de plata de ofiterul bancar si dai si banii.d-asta zic eu ca e doar obligatie de a da.
La bunuri individuale determinate(un apartament) in fata notarului opereaza transferul de proprietate(doar atat) -obligatie de a da, dar fizic imobilul poate sa nu fie predat(obligatie de a face)
Pe site ul cu grile ai timp care-ti expira,ulterior te obliga sa faci cont si sa ti alegi abonamentul :)
Asta mai trebuie,sa platesti grile pe vechiul cod :D

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)