avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
mirei2012 a scris:

Adi eu am editat si am zis banii - obl de a da, bunurile de gen obligatie de a face pentru ca o include si pe cea de predare
Cert este ca lucrurile sunt controversate

Ai art 1486 si 1488

Daca e s-o iei strict cand ii dai banuti fizic este obl de a face...daca ii dai un cec este de a da

Obl de a da - constituirea sau transmiterea unui dr real

Obl de a face - prestezi fizic

Eu stiam ca ambele sunt obligatii de a da... pana la urma si banii sunt bunuri de gen.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2014
adi_09, utilizator
adi_09 a scris:

mirei2012 a scris:

Adi eu am editat si am zis banii - obl de a da, bunurile de gen obligatie de a face pentru ca o include si pe cea de predare
Cert este ca lucrurile sunt controversate

Ai art 1486 si 1488

Daca e s-o iei strict cand ii dai banuti fizic este obl de a face...daca ii dai un cec este de a da

Obl de a da - constituirea sau transmiterea unui dr real

Obl de a face - prestezi fizic

Eu stiam ca ambele sunt obligatii de a da... pana la urma si banii sunt bunuri de gen.

Pop la pag 29 le denumeste obligatii de a face,apoi la pag 270 nu mai pomeneste dc fel sunt,iar la pag 729 spune clar obligatii de a da o suma de bani si obligatii de a da bunuri de gen
Controversa este ca obligatia de a da este practic de ordin juridic

Uite ce zice Vasilescu dupa care nu ma omor

Existenta obl de a da este contestata uneori fiind considerata inutila deoarece se refera doar la transmiterea sau constituirea unui dr real care fiind un efect al contractului nu ar putea fi evidentiata decat intelectual...se pare ca scoala de la cluj este aplecata spre aceasta opinie.

Pe mine ma doare capu cand aud de clasificarea asta :slap:

Catalin vorbeste de obligatii de a da la 727...iar eu ce inteleg este ca atunci cand
- obligatia este de a da sume de bani este de a da.
- cand sunt bunuri de gen dar refuzi sa le individualizezi si sa le predai este iarasi de a da... insa per a contrario este de a face
- cand e individual determinat nu sunt probleme eminamente a face
mirei2012, utilizator
mirei2012 a scris:

Existenta obl de a da este contestata uneori fiind considerata inutila deoarece se refera doar la transmiterea sau constituirea unui dr real care fiind un efect al contractului nu ar putea fi evidentiata decat intelectual...se pare ca scoala de la cluj este aplecata spre aceasta opinie.

Mirei eu zic ca ne complicam.Spune codul asa ? Dc incercam sa le scoatem altfel ?
Baremul se corecteaza pe cod nu pe emanatiile autorilor
mirei2012 a scris:

ce le stie vasilescu , ăsta. asa cred si eu. ca obligatia de a da - transmiterea dr de proprietate asupra banilor, - ex. contr de imprumut, obligatia de a face - predarea lucrului. , dar obligatia de ex de a transmite proprietatea asupra terenului , ii corespunde si obligatia de predarea a terenului, asa ca.. le luam la gramada. Nu cred ca o sa cada la examen, pentru ca nici ei nu stiu cum este (sau ar fi bine sa cada, asa stiu si eu ce sa scriu anul viitor)... efectuarea unei plati nu insemna si transmiterea dr de proprietate asupra banilor- obligatie de a da, si predarea banilor- obligatie de a face?
marian20, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)