avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Reprezentarea unei parti de catre avocatul care a ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Reprezentarea unei parti de catre avocatul care a facut informarea privind medierea

buna ziua..sedinta de informare privind medierea este facuta de catre un avocat..poate reprezenta partea in instanta un alt avocat, abii apartinand aceluiasi cabinet?? Sau poare reprezenta partea in instanta avocatul care a facut sedinta de informare??multumesc!
NCPC nu este legea legilor.
Este o lege care nu este mai presus de alte legi...

Exista alte legi incidente...

Nu cred ca exista vreun conflict de interese in asigurarea informarii, urmata de asistenta juridica contractata cu acelasi avocat, atata timp cat acest lucru nu este in mod expres interzis de statutul profesiei. legea speciala:

Art. 115. - Exista conflict de interese in situatiile urmatoare:
a) in activitatea de consultanta, cand, la data solicitarii sale, avocatul care are obligatia de a da clientului sau o informatie completa, loiala si fara rezerve nu isi poate indeplini misiunea fara a compromite interesele unuia sau ale mai multor clienti, prin analiza situatiei prezentate, prin utilizarea mijloacelor juridice preconizate sau prin concretizarea rezultatului urmarit;
b) in activitatea de asistare si de aparare, atunci cand, la data sesizarii sale, asistarea mai multor parti ar determina avocatul sa prezinte o alta aparare, diferita de aceea pentru care ar fi optat daca i-ar fi fost incredintata apararea intereselor unei singure parti, inclusiv in ceea ce priveste tehnicile si mijloacele profesionale ale apararii;
c) atunci cand, prin modificarea sau evolutia situatiei ce i-afost prezentata initial, avocatul descopera una dintre dificultatile aratate la lit. a) si b).

Art. 116. - Nu exista conflict de interese:
a) atunci cand, dupa ce si-a informat clientii si a primit acordul acestora, avocatul, in exercitarea diferitelor sale activitati, va incerca sa concilieze contrarietatea de interese;
b) atunci cand, in acord deplin cu clientii, avocatul ii consiliaza ca, plecand de la situatia ce i-a fost prezentata, sa adopte o strategie comuna sau daca, in cadrul unei negocieri, avocatii care sunt membri ai aceleiasi forme de exercitare a profesiei intervin separat pentru clienti diferiti, care sunt insa informati cu privire la aceasta apartenenta comuna;
c) atunci cand, dupa ce avocatul aduce la cunostinta fiecaruia dintre clientii potential afectati de asistenta juridica acordata existenta sau posibilitatea crearii unui conflict de interese, precum si eventualele consecinte nefavorabile ale acestuia, fiecare dintre respectivii clienti isi dau acordul expres si prealabil cu privire la prestarea activitatii de asistenta juridica.

Art. 117. - Cu exceptia unui acord intre parti, avocatul trebuie sa se abtina a se ocupa de cauzele tuturor clientilor implicati, atunci cand se iveste un conflict de interese, cand avocatul apreciaza ca nu poate asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ale fiecarui client in parte, cand secretul profesional risca sa fie violat sau cand independenta sa risca sa fie lezata.

Art. 118. - Avocatul va incerca in momentele oportune sa isi consilieze clientul cu privire la posibilitatea solutionarii unui conflict pe cale amiabila sau printr-o cale legala alternativa, apta a proteja drepturile si interesele legitime ale acestuia.
Eu am avut un caz in care eram si avocatul inculpatului si al partii vatamate si procurorul nu a fost de acord sa ii apar pe amandoi.
Din punctul meu de vedere nu exista conflict de interese.
Pana la urma am cazut de acord cu procurorul sa fiu prezent si eu la orice audiere si sa mai vina un avocat...
Dura o luna pana s-ar fi lamurit situatia...daca nu ne-am fi inteles amiabil...

Aceasta era in caz penal.

In civil, avocatul daca este avocat al uneia din parti si daca discuta deja nu mai poate sa ii apere pe toti.
Adica nu poate apara si reclamantul si paratul decat daca se inteleg pe deplin.
Adica daca se face o tranzactie.

Daca nu se inteleg partile apare un conflict de interese.

V-am dat cazul din penal ca sa intelegeti cat de permisiv sunt...
catalinatrif a scris:

buna ziua..sedinta de informare privind medierea este facuta de catre un avocat..poate reprezenta partea in instanta un alt avocat, abii apartinand aceluiasi cabinet?? Sau poare reprezenta partea in instanta avocatul care a facut sedinta de informare??multumesc!


De unde s-a plecat cu intrebarea si unde s-a ajuns cu raspunsurile!...
Raspunsul este "da" in ambele situatii: oricare din parti poate fi reprezentata in instanta fie de catre avocatul care a facut sedinta de informare privind medierea, fie de catre un alt avocat.
Conflictul de interese sau deontologia nu au tangenta cu acest caz.

Parerea mea este ca NU, deoarece in legea medierii este clar stipulat ca un mediator trebuie sa fie neutru si impartial, pe cand daca este si avocat, nu mai e neutru, avand in vedere castigul de ambele parti

Alte discuții în legătură

Avocatul mediator si prev.art.36 din l:192/06 Irina S. Irina S. Art. 36 din L:192/2006 prevede ca meditorul nu poate reprezenta sai asista vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect ... (vezi toată discuția)
Câteva aspecte referitoare la procedura informãrii despre avantajele medierii ºi despre procedura medierii. Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Medierea este o procedură alternativă instanţei de judecată , prin care pot fi soluţionate pe cale amiabilă conflictele dintre persoanele fizice ... (vezi toată discuția)
Avocat - procedura informare mediere adi_09 adi_09 Avocatul care realizeaza procedura informarii poate asista/reprezenta partea in proces ? (vezi toată discuția)