avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum arata un stat de functii al unei societati ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum arata un stat de functii al unei societati comerciale ?

Buna dimineata. Stiu ca la institutiile publice, intr-un stat de organizare sunt prevazute atatea pozitii, numerotate (de la 1 la..."n"), cate functii sunt prevazute la institutia respectiva. M-ar interesa daca si la companii,societati comerciale (concret ma intereseaza la Posta Romana) e tot asa, sau e trecut oarecum global, de ex.. la Oficiul postal nr. 1 Tg. Mures, sunt prevazute 12 functii de factor postal, 1 de director etc., fara sa aiba fiecare in parte pozitie in statul de organizare ?. Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva si va doresc toate cele bune :)
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 08:26, 5 Septembrie 2013
Multumesc oricum domnule freelis, apreciez :)
...dar oricum, vorbind la modul general, daca o societate comerciala oarecare (sau SRL) isi reduce activitatea, se restructureaza, se desfiinteaza 2 posturi (de ex.), care e procedura desfiintarii acelor posturi, doar se emit decizii si li se comunica celor 2 persoana ca vor fi concediati (cu toate drepturile care decurg din incetarea activitatii din initiativa angajatorului) ?...si acest lucru trebuie comunicat si la ITM ?. Ca daca asa stau lucrurile mie mi se pare ca patronii, managerii, administratorii sunt ca niste liberi arbitri, fac cum vor muschii lor, deci, daca vor sa spuna ca s-au desfiintat 2 posturi, asa va fi, acest lucru nu poate fi cenzurat nicicum din punct de vedere legal ?. Multumesc oricum si scuze ca va sacai atata la cap, mi-ar prinde bine oricum o parere :)

Nu stiu cat (va mai) ajuta… :(

Testarea profesionala a angajatilor este legala si in acest context.

Nu stiu cum e in cazul functionarilor platiti din bugetul statului dar la privati trebuie anuntata la AOFM decizia pentru desfintarea posturilor - concedieri colective. Apoi se notifica angajatii.
Banuiesc ca e valabil si in cazul celor “de la stat” pentru ca AOFM furnizeaza presei anumite date despre numarul de disponibilizari ce vor urma.
Poate, in baza dreptului la informare, veti putea afla informatia adresand o cerere celor de la AJOFM. Insa nu stiu daca furnizeaza “schema”. Dar ar trebui sa stie aceste lucruri cei de la sindicat - se presupune ca ei reprezinta interesele angajatilor si nu poate fi secret ceea ce doriti dv sa aflati.

Criteriile in baza carora se vor face disponibilizari sunt hotarate de conducere dar si consultandu-se cu reprezentantii functionarilor - cineva de la sindicat.
Numarul posturilor ce vor fi desfiintate a fost hotarat - sau ar trebui hotarat - in Consiliul de Administratie, pe baza procedurii si a setului de criterii stabilite de conducerea companiei, de comun acord cu Sindicatul Lucratorilor Postali din RO.
Aveti dreptul sa cereti si au obligatia sa dea aceasta informatie cei din conducere sau cei de la sindicat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 65 - disponibilizare justagirl justagirl Am rugamintea de a ma lamuri in legatura cu un aspect referitor la disponibilizare. Este legal ca intr-o companie in care lucreaza 5 angajati pe aceeasi ... (vezi toată discuția)
Disponibilizari in institutiile aflate in subordinea ministerului muncii camelia iosif camelia iosif sunt functionar public de 20 de ani, studii superioare de lunga durata, master in politici publice si administratie publica, in functia de consilier superior ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva snegrisoiu snegrisoiu buna seara! la societatea la care lucrez se fac concedieri colective! criteriul prioritar spune la pct b ca vor fi afectati salariatii care indeplinesc ... (vezi toată discuția)