Torahus a scris:
Intrebarea era in sensul in care am depus o intampinare cu doar 3 zile inainte de termen. Mi-ar fi convenit daca ar fi existat o decizie ICCJ (chiar si nu din cele aratate la 329), care ar fi constatat si posibilitatea depunerii intampinarii, cu incalcarea celor 5 zile. Pentru ca sanctiunea nu vine din acel 118(2) abrogat, ci din 103(1).
Va multumesc!
Daca sunteti in fata instantei de fond, decaderea dvs. din dreptul de a depune intampinare, chiar si cu o zi inainte, prin fax, semnifica incalcarea dreptului constitutional la aparare.
Intr-o alta ordine de idei, decaderea intervine numai in caz de nerespectare a termenelor
legale imperative. Cum legiuitorul a inteles sa modifice dispozitiile Codului de procedura civila in sensul eliminarii termenului prevazut la art. 118, nu stiu despre respectarea carui termen legal mai putem vorbi.
Neexistand norma legala care sa prevada depunerea intampinarii intr-un anumit termen, nu putem discuta despre caracterul dispozitiv sau imperativ al acesteia.
Daca sunteti in fata instantei de apel sau de recurs, art. 289 si art. 308 Cod procedura civila prevad faptul ca trebuie sa depuneti intampinare cu cel putin 5 zile inainte de
termenul de judecata.
Exprimarea legiuitorului permite oricui sa "jongleze" cu acest termen.
Multa bafta in instanta si sa ne spuneti si noua cum au decurs "ostilitatile" cu Onorata!
Consilier juridic,
Gabriela Pintea