avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Decizie ICCJ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Decizie ICCJ

Aveti cunostinta de existenta vreunei decizii ICCJ in sensul ca nu este obligatoriu ca intampinarea sa fie depusa cu 5 zile inainte de termen?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:40, 2 Aprilie 2009
Intampinarea nu mai este ce era.
Nu te mai decade din dreptul de a propune probe.
Doar sa nu ai de invocat exceptii care nu sunt de ordine publica.

Cel mai indicat este sa nu te lasi angajat decat dupa termenul la care partea cere termen pentru a-si angaja aparator.
Apoi pana la urmatorul termen depui intampinare.

avocat Claudiu Lascoschi
Ca sa clarificam: exceptiile paratului sunt ... moduri de a proba dreptatea sa, sunt mijloace de proba...
Deci: poti propune martori ca ei sunt de ordine publica, dar nu si exceptii care nu sunt de ordine publica?
Sau cum?
In mod evident ti se da numai un termen pentru pregatirea apararii, caci asa zice clar legea... judele poate da un termen, per a contrario nu poate da mai multe... Ceva de gen...
Eu vorbesc: daca nu vreau sa iau termen de pregatire aparare, dar depun azi, vineri, intampinarea ca CAB, luni astia imi pot spune ca-s decazuta? Din ce? Si de ce?
Ca n-am taraganat si mai mult dosarul?
Pai daca depuneam cu 5 zile inainte care era avantajul? Ce anume se obtinea?
Am aratat unei instante, pe date concrete, ca n-am putut studia actul de la dosar, desi era depus cu 6 zile procedurale inainte...
Este o prevedere legala ramasa fara efect, eu asa considrr, si oricum nu ajuta prea mult existenta ei... :D
Ar trebui reglementata bine celeritatea, sa existe sanctiuni clare mai ales pentru juristi.
Chiar asa: din ce poate fi cineva decazut si de ce (care este prevederea legala) in cazul in care nu depune intampinare cu 5 zile inainte de primul termen al cauzei (fond)?

Astept cu interes sa vad ce conteaza pentru judecatorii CAB: "dispozitia" lor de pe citatie sau dreptul constitutional la aparare?
Desi stiu clar un lucru: exista atat avocati cat si consilieri juridici care pot obtine termene si in caile de atac, dupa cum exista avocati si consilieri juridici care nu vor obtine mai nimic.
Torahus a scris:

Aveti cunostinta de existenta vreunei decizii ICCJ in sensul ca nu este obligatoriu ca intampinarea sa fie depusa cu 5 zile inainte de termen?

eu nu va pot ajuta cu asa ceva ca nu am nici eu insa nu mai exista acel termen de 5 zile inainte de judecata pt a depune intampinarea.
asta am observat si in practica , vad ca se depun intampinari si la primul termen in schimb am formulat o contestatie in anulare iar partea adversa a incercat sa depuna intampinarea la prima infatisare, ca sa vedeti voi, judecatorul nu i-a admis intampinarea deoarece era introdusa tardiv.
acum depinde si de judecatori#-o

av.m.vasilescu
Da.... Mare minune mare, instanta CAB (care nu stie inca de obligativitatea delegatiilor de color si miros galben) mi-a aratat ca pot sa imi intitulez hartiile depuse... concluzii scrise... ca sa terminam!!
La aratarea mea ca amarata mea de hartie (care nu ma deranja sa fie considerata nota scrisa, repet, dar discutasem ideea aceasta, asa incat sper sa apreciati ca mi-am intins un dosar numai pentru a discuta aici, cu voi...) amarata mea de hartie e intampinare si e depusa legal, caci am evitat sa solicit un termen de pregatire a apararii... instanta se sinchiseste sa acorde termen pentru recurent sa ia la cunostinta de hartia mea...
Adica, unde voia sa se pronunte... a avut bunavointa sa amane...
Or, ma intreb, cum credea instanta ca ramanea in pronuntare, ca nici probele nu se propusesera!
Apoi, judele stia clar ce voia, sa-i iasa dosarul de pe rol, caci nu mi-a spus ca hartia s-o facem note scrise, ci direct concluzii!!!

Acum, daca eu o botezam note, concluzii ori idei scrise... cu ce anume ma deranja?
Ca singura sanctiune e... sa arate o instanta in incheiere ca se numeste altfel hartia! Dar alte urmari??... ceva care sa miroasa a sanctiune?? Practic, in dosar?
Ca termen de administrare probe, de regula e... asa incat pot veni cu probele direct... trebuie atunci sa-mi audieze martorii, pentru egalitate de tratament...
etc.
Asta cred eu ca e lipsa sanctiunii, ca daca eu arat cele sustinute in... nite scrise, cu dovezi... nu mai conteaza intampinarea au ba... zic eu...
Oricum, exact cum a spus Cora a procedat instanta. A iesit cu aproape jumatate din dosare in pronuntare! Avea treaba! Sedinta de mai putin de 25 de dosare!

Alte discuții în legătură

Practica - decadere intampinare dumitru2000 dumitru2000 - de curand s-a respins depunerea unei intampinari in sedinta, pe motiv ca ar fi trebuit depusa cu minim 5 zile inainmte de termen. s-a motivat pe art 114 ... (vezi toată discuția)
Lipsa intampinare MihaiBucur MihaiBucur Buna seara! Am un proces pe Legea 221/09, iar in luna iunie am avut primul termen pe fond. Pana la acel termen, parata (Min. Finantelor) nu a depus ... (vezi toată discuția)
Termen depunere intampinare recurs ContSters58822 ContSters58822 Daca paratul, castigand in fond, nu depune Intampinare la Recurs, dar cere amanare, motivat, care se accepta, primeste si un nou termen pentru Intampinare ... (vezi toată discuția)